Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Divdaivu ginks – senioru dzīves kvalitātei

© Publicitātes foto

Divdaivu ginks jeb Ginkgo biloba Austrumu tautām simbolizē pretstatu vienību, pastāvību, cerību, mīlestību un ilgu mūžu. Tas ir viens no visvairāk pētītajiem kokiem pasaulē, un arī ārstniecībā divdaivu ginka produkti tiek izmantoti jau kopš seniem laikiem.

Dažos Ķīnas reģionos ir tradīcija stādīt ginku svarīgos dzīves brīžos: dzimšanas dienā, kādā nozīmīgā gadadienā, tuva cilvēka nāves dienā vai pārceļoties uz jaunu mājvietu. Ticējums vēsta, ka ginks spēj pasargāt no ugunsnelaimes. 1923. gadā Tokijā zemestrīces un ugunsgrēku laikā daudzi ginki izdzīvojuši, kamēr citi koki gājuši bojā. Pastāv uzskats, ka ginka lapas un miza satur kādu īpašu sulu, kas liek atkāpties liesmām. 1945. gadā pēc atombumbas sprādziena Hirosimā neizdzīvoja neviens koks, bet vienīgais, kas 1946. gadā uzdīga 1 km attālumā no sprādziena epicentra, bija divdaivu ginka dīgsts.

Tautas dziedniecībā un mūsdienu medicīnā

Ķīniešu un japāņu tautas medicīnā ginka sēkliņas kopš seniem laikiem lietotas, lai ārstētu astmu, bronhītu, dzirdes vājināšanos, atmiņas traucējumus, asinsrites problēmas, augstu asinsspiedienu, dizentēriju, nemieru. Savukārt ginka lapas tikušas kaltētas un saberztas pulverī, ko birdināt degunā pret iesnām un rīklē - pret klepu; svaigas ginka lapas liktas uz brūcēm.

Mūsdienu pētījumos konstatēts, ka vielas, kurām divdaivu ginka produkti var pateikties par savām labajām īpašībām, ir flavonglikozīdi un terpēnlaktoni. Tie veicina perifēro asins mikrocirkulāciju, uzlabo skābekļa izmantošanu smadzenēs, tas savukārt stimulē atmiņas procesus, uzlabo izziņas procesu un koncentrēšanās spējas - gan gados veciem ļaudīm, gan jaunākiem cilvēkiem, jo sevišķi garīgas un fiziskas pārslodzes periodā. Divdaivu ginka lapu ekstrakts veicina normālu sirds un asinsvadu sistēmas un nervu sistēmas darbību, kā arī labvēlīgi ietekmē redzes un dzirdes funkcijas, palīdz mazināt reiboni un trokšņus ausīs.

Ir klīniski pierādīts, ka efektivitāte piemīt tādiem ginka preparātiem, kuri satur 24% flavonglikozīdu un 6% terpēnlaktonu.

Augstvērtīgs dabas produkts Livol Extra Ginko biloba

Livol Extra Ginko biloba sastāvā esošais divdaivu ginka lapu ekstrakts veicina perifēro asins mikrocirkulāciju, palīdz saglabāt kognitīvās (izziņas) funkcijas, veicina normālas kardiovaskulārās un nervu sistēmas funkcijas.

Šis produkts ir ražoti stingrā farmaceitiskā kontrolē.

Uztura bagātinātājs! Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu!

Prāta asumam: neirobika - smadzeņu aerobika

Sniedzot smadzenēm jaunus iespaidus, kas apvieno fiziskas sajūtas - redzi, ožu, tausti, garšu un dzirdi - ar emocionālām izjūtām, veidojas jaunas saiknes starp dažādiem smadzeņu apvidiem un noteiktas nervu šūnas sāk aktīvāk ražot vielas, kas stiprina apkārtējās šūnas un palielina to spēju pretoties novecošanai.

* Zobu tīrīšana ar nedominanto roku. Respektīvi - labročiem jātīra zobi ar kreiso roku, bet kreiļiem - ar labo. Tādā pašā kārtībā arī jāatskrūvē un jāaizskrūvē zobu pastas tūbiņa.

* Mazgāšanās dušā ar aizvērtām acīm. Tikai izmantojot tausti, jāieslēdz ūdens, jānoregulē tā temperatūra, jāatrod visi nepieciešamie piederumi un jānomazgājas. Rokas ar taustes palīdzību iegūs jaunu informāciju un nosūtīs to smadzenēm.

* Ierasto rīta darbību maiņa. Jauni uzdevumi izraisa smadzenēs aktivitāti, kas mazinās, kad tie kļūst ierasti un tiek veikti automātiski. Jāmaina secība, kādā cilvēks parasti ģērbjas, brokasto, dzer kafiju; ierastās raidstacijas vai TV kanāla vietā jāieslēdz cits, rīta pastaigai ar suni jāizvēlas cits maršruts.

* Priekšmetu pagriešana otrādi. Var apgriezt ar kājām gaisā gleznu pie sienas, ģimenes bildes, kalendāru, pulksteni un citas lietas, kas atrodas mājoklī un kam šāda rīcība neskādē. Smadzenēm būs ko interpretēt.

* Samainīšanās vietām pie galda. Lielākajā daļā ģimeņu katram pie galda ir sava vieta, kas tiek ieņemta automātiski. Mainot šo pozīciju, paveras atšķirīgs skats uz telpu, šķiet mainījies priekšmetu izvietojums, pat sālstrauciņš uz galda jāmeklē it kā citur. Smadzenēm ir ko darīt, lai aptvertu jauno situāciju.

* Jaunu asociāciju radīšana ar smaržu palīdzību. Piemēram, daudziem cilvēkiem pamošanās no rīta saistās ar kafijas smaržu. Šo rutīnu var grozīt, novietojot uz naktsgaldiņa pudelīti ar kādu smaržīgu ēterisko eļļu - citrusaugļu, piparmētru vai kāda nu kuram patīk, un tūlīt pēc pamošanās to pasmaržot. Atkal būs ko pasmadzeņot.

* Braucot atvērt mašīnas logu. Tad salonā iekļūs jaunas skaņas, smaržas un smakas, un smadzenes centīsies tās identificēt.

* Aptaustīt monētas. Gan derīgas, gan no apgrozības izņemtas vai no ceļojumiem atvestas monētas var nēsāt līdzi kabatā vai arī sabērt trauciņā, ko novieto auto dzērienu pudeles turētājā. Kad kaut kas jāgaida vai jākavējas sastrēgumā, pēc taustes var mēģināt noteikt monētas vērtību un detaļas, kas uz tās attēlotas.

* Kārtīgi izpētīt preces veikala plauktos. Lielveikaliem tipiski ir pircēju acu augstumā plauktos novietot tās preces, kurām tirgotāji vairāk vēlas pievērst pircēju uzmanību. Bieži vien klients nemaz neredz to, kas atrodas augšējos un apakšējos plauktos. Lai vingrinātu smadzenes, vajag kārtīgi un mērķtiecīgi izpētīt visu sortimentu, kas izvietots plauktos - no augšas līdz lejai. Ja atklāj produktus, kādi agrāk nav redzēti, der izlasīt sastāvu un to pārdomāt. Pirkt nav obligāti.

* Iesaistīties kādā mākslas projektā. Tas palīdz nodarbināt smadzeņu daļas, kas uztver formas, krāsas un tekstūras, rosina domāšanas procesu, kas atšķiras no parastā, ikdienišķā. Grupā var veidot radošus darbus par kādu kopīgu tematu - gadalaiku, aktuālu notikumu u.c.

* Veidot vairāk sociālu kontaktu ik dienu. Gribas kafiju - pērc to no pārdevēja, nevis no automāta. Jāuzpilda degviela - dodies tur, kur apkalpo operators utt. Ir zinātniski pierādīts, ka sociālo kontaktu trūkums rada vispārēju negatīvu ietekmi uz smadzeņu darbību.

* Kopīgi lasīt skaļi. Lasot grāmatu skaļi vai to klausoties, darbojas pavisam citi smadzeņu apvidi, nekā lasot klusējot. Iepazīstiet grāmatas kopā ar ģimeni vai draugiem, lasot un klausoties pēc kārtas. Veiksies lēnāk, bet tas būs kopīgi kvalitatīvi pavadīts laiks.

* Ēst neierastus ēdienus. Tā būs jauna pieredze un jauni iespaidi. Oža spēj atšķirt miljoniem smaržu, iedarbinot dažādas receptoru kombinācijas deguna gļotādā, un jauna smarža var atmodināt negaidītas izjūtas un asociācijas.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Orkla Care