Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Otrā tipa diabētu nolasīs no acīm

© depositphotos.com

Radīts jauns biomikroskops, ar kura palīdzību, izpētot pacienta acis, nākotnē būs iespējams diagnosticēt otrā tipa cukura diabētu, pirms vēl parādījušās slimības pazīmes, informē Medical Daily.

Par to ziņots Eiropas Diabēta izpētes asociācijas konferencē Spānijā. Metode ļauj acīs konstatēt vielas, ko sauc par glikācijas galaproduktiem. Glikācija ir bioķīmisks process, kad glikozes molekula asinīs pievienojas olbaltumvielām vai taukiem, tādēļ nesintezējas pareizie hormoni, elementi, antioksidanti, un molekulas nespēj bioloģiski pareizi funkcionēt. Biomikroskops raida zilo gaismu uz acs lēcu, lai izmērītu tās autofluorescenci, kas sniedz informāciju par glikācijas galaproduktu līmeni.

Metode tikusi pārbaudīta, izmeklējot 40 pacientus ar diagnosticētu otrā tipa diabētu un prediabētu, kā arī kontrolgrupu, kurā bija veseli cilvēki. Pirms pētījuma katram dalībniekam veica vispārēju veselības izvērtējumu. Ar biomikroskopu iegūto mērījumu rezultāti parādīja, ka cilvēkiem ar otrā tipa diabētu un traucētu glikozes toleranci acs lēcā ir krietni augstāks glikācijas galaproduktu līmenis. Jau agrāki pētnieku atklājumi liek domāt, ka pašas pirmās pazīmes, pēc kurām varētu prognozēt diabēta attīstību, var parādīties pat desmit gadus pirms slimības izpausmēm. Izmantojot tās agrīnai diagnostikai, varētu laikus sākt ārstēšanu un novērst komplikāciju attīstību. Šajā jomā nepieciešami plašāki un ilgāki klīniskie pētījumi.