Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Mērķis: vesels un dzīvespriecīgs skolēns

© depositphotos.com

Vecāki var justies laimīgi un savā ziņā arī atviegloti, ja pēc pirmajām mācību gada dienām bērns joprojām saka: man skolā patīk! Tas ļauj cerēt, ka viņš bez īpašām problēmām iekļausies skolas dzīvē un gūs labas sekmes mācībās. Taču ir kāds vēl svarīgāks aspekts, kuru nedrīkst ignorēt: bērnam joprojām jāpaliek veselam un dzīvespriecīgam. Tas vienādā mērā attiecas gan uz pašiem mazākajiem, kuri apmeklē bērnudārzu, gan uz tiem, kuri jau devušies skolas gaitās.

Nepieļaut pārslodzi

Daudziem vecākiem mācību gada sākums šķiet piemērots brīdis, lai rūpētos arī par bērnu interešu izglītību, iesaistītu dažādos pulciņos, mūzikas, deju vai sporta nodarbībās, bieži vien ar tālejošu mērķi - audzināt topošo slavenību. Populāri mākslinieki un sportisti intervijās nereti stāsta, ka par sasniegumiem lielā mērā ir pateicīgi vecākiem, kuri neatlaidīgi rosinājuši un reizēm pat piespieduši apmeklēt nodarbības un strādāt, nežēlojot spēkus. Tomēr skolēnu, īpaši pirmklasnieku, vecākiem jāapzinās, ka jaunā skolas vide ir saistīta ne vien ar dienas režīma un apstākļu maiņu, bet arī ar nopietnām emocionālām pārmaiņām. Vislabāk būtu pirmajā mācību pusgadā neaizrauties ar pulciņiem un papildu nodarbībām, lai neradītu pārslodzi. Tā var izraisīt psihoemocionālas problēmas: dažus mēnešus pēc skolas gaitu uzsākšanas parādās izmaiņas uzvedībā, ir pastiprināts nogurums, regulāri sāpošs vēders, acu mirkšķināšana vai neizskaidrojama šņaukāšanās. Ja pulciņi ir apmeklēti jau pirms skolas gaitu uzsākšanas, tad, turpinot to pirmajā klasē, kad bērns vairs nav tik stingrā un nepārtrauktā vecāku uzraudzībā, ir jāpārliecinās, ka tiek ievērots maksimāli pareizs ēšanas režīms - lai nenotiktu steidzīga un pavirša pārtikas uzņemšana kāda transporta līdzeklī, starpposmā starp skolu un pulciņu. Tāpat joprojām jāievēro pietiekams atpūtas režīms.

Infekcijas ir jāizslimo

Jārēķinās ar to, ka skolas laikā neiztikt bez slimošanas ar elpceļu vīrusu un citām infekcijām. Ja bērns ir saslimis, viņam jāpaliek mājās un jāievēro ārsta dotie norādījumi. Būtiski ir arī sekot, lai bērns saņemtu obligāto vakcināciju kalendārā iekļautās potes, pārrunāt ar ārstu jautājumu par gripas vakcīnu. Tipiska mūsdienu problēma ir infekciju neizslimošana mājas režīmā, bet gan došanās uz skolu, tiklīdz kļūst nedaudz labāk - gluži tāpat kā pieaugušie dodas uz darbu. Ar zāļu palīdzību tiek pazemināta temperatūra, bet nav iznīcināts vīruss. Būtu nepieciešams ārstēties mājās, kamēr temperatūra normalizējas, un turpināt to vēl tikpat dienu, cik ilgi temperatūra bija paaugstināta. Ārsti regulāri brīdina, ka lietot antibiotikas un iet uz skolu ir nepieļaujami. Pēc spēcīgu zāļu lietošanas organismam jāatkopjas 10-14 dienas, kad noteikti nevajadzētu ne sportot skolā, ne doties uz treniņiem ārpus skolas. Priekšlaikus atsākot fiziskās aktivitātes, slodze organismam ir pārāk intensīva un no vieglas vīrusu infekcijas var attīstīties angīna un bronhīts, jo imunitāte ir nopietni cietusi. Saslimušajiem jāpaliek mājās arī tādēļ, ka infekcijas mēdz būt visai lipīgas, piemēram, plaši izplatītie «vēdera vīrusi», kas izraisa ne vien sliktu dūšu un vemšanu, bet arī kakla sāpes un klepu. Izslimojušais var aplipināt veselos arī vēl pēc nedēļas, ja nav veikta pienācīga ārstēšana.

Rūpes par stāju

Veselības pārbaudē pirms došanās uz skolu ārsti bērniem samērā bieži konstatē stājas problēmas. Agrīnā vecumā defektu, lai gan ne bez pūlēm, vēl var novērst. Protams, ir vēl labāk, ja pareiza stāja bērnam tiek mērķtiecīgi veidota jau no mazotnes. Bērns nav mazs pieaugušais, viņam ir atšķirīgas ķermeņa proporcijas un skeleta uzbūve. Skelets aug ātrāk, bet muskuļaudi - lēnāk, līdz ar to muskulārā korsete, kas satur kaulus, bērnam nav tik spēcīga kā pieaugušam cilvēkam. Izplatītākie defekti, no kuriem cieš bērnu mugura, ir skolioze un hiperkifoze. Skolioze ir patoloģisks muguras izliekums sānu virzienā. Bērniem tipiska ir krūšu un jostas daļas skolioze. Priekšnoteikumus skoliozes attīstībai rada gan tas, ka skeleta un muskuļu augšana ir neproporcionāla, gan tas, ka vecāki neseko, lai bērns sēdētu un kustētos pareizi. Vērīgas māmiņas pamana, ka mazajam viens plecs ir augstāks, lāpstiņas nepieguļ krūškurvim un arī ādas krokojums abās pusēs nav simetrisks. Hiperkifoze ir patoloģisks izliekums uz mugurpusi, ko sarunu valodā dēvē par līku jeb kumpu muguru. Arī šeit vainojams apstāklis, ka skelets aug ātrāk nekā muskuļi, turklāt bērnu neradina turēt taisnu muguru. Skolioze un hiperkifoze nozīmē ne tikai neglītu stāju. Mugura attiecīgajā apvidū var sākt sāpēt, turklāt pastāv atgriezeniska saikne starp mugurkaulu, muguras smadzenēm un iekšējiem orgāniem, un problēmas vienā no tiem atstāj iespaidu arī uz pārējiem. Stājas defekti ietekmē arī elpošanas sistēmu. Plaušu izplešanās un saraušanās notiek tāpēc, ka kustas krūškurvis. Ja kustības ir ierobežotas, elpošana nav pietiekami dziļa, pasliktinās plaušu ventilācija, bronhi nestrādā pilnvērtīgi, ir lielāks elpceļu infekciju risks, ar laiku var attīstīties kāda plaušu slimība. Tas pats attiecas uz sirdsdarbību, jo muguras smadzenes cita starpā ir saistītas arī ar sirdsdarbības frekvences regulēšanu, asinsvadu tonusu u.c.

Kad bērns apgūst rakstīšanu, viņš jāmāca pareizi sēdēt pie rakstāmgalda un skolas solā. Jāaizrāda, ja skolnieciņš raksta ar degunu, sēž solā, dīvaini saliecies, pilda mājasdarbus uz dīvāna, pie žurnālu galdiņa vai uz grīdas. Jāiegādājas piemērots rakstāmgalds un jāseko, lai bērns strādātu pie tā. Tāpat vecākiem vajadzētu uzmanīt, lai bērni smagās skolas somas nenēsātu uz viena pleca. Lai veidotu pareizu stāju, ir jāmāca pareizi sēdēt un stāvēt, bet vēl būtiskāk ir nodrošināt piemērotus apstākļus un pietiekami daudz kustību, lai varētu kārtīgi izskraidīties, vingrot, dejot, piedalīties aktīvās rotaļās. Nevajadzētu iegrožot un rāt mazos skolasbērnus, ja viņi pēc mācību stundas skraida, trako un klaigā. Patiesībā tā ir neapzināta dabiska reakcija uz fizisko un garīgo spriedzi, kas rodas mācību procesā. Vajag daudz brīvu kustību, lai atbrīvotu muskuļus, bet plaušām nepieciešama ventilācija. Ikvienā vecumā būtu vislabāk, ja bērns iespēju robežās ceļu uz skolu mērotu kājām, nevis vecāku automašīnā.

Mācības - slodze acīm

Ja vecāki pirms skolas ir veduši bērnu pārbaudīt redzi, viņi jūtas mierīgi. Ja ārsts ir pamanījis kādas novirzes no normas, tad ieteicis arī risinājumu. Ja redzes korekcijai vajadzīgas brilles, ļaujiet bērnam pašam izvēlēties briļļu dizainu - tā ir zināma garantija, ka brilles tiks valkātas.

Ja redzes problēmas pašreiz nejūt, bet tās varētu parādīties nākotnē, vecākiem tiek izskaidrots, kādām lietām pievērst uzmanību - vai bērns nesāk šķielēt, vai viņš pārāk netuvina acis grāmatām, burtnīcām, viedtālrunim vai monitoram, vai nesūdzas par galvassāpēm. Par to, ka sākušās redzes problēmas, var vēstīt arī fakts, ka bērns vienmēr nepareizi noraksta uzdevumus no tāfeles, kaut gan nav ne paviršs, ne slinks. Pirmās klases skolēnam nevajadzētu pavadīt pie datora ilgāk par 15 minūtēm no vietas, pēc tam tikpat ilgi jāatpūtina acis. Savukārt stundām ilga sēdēšana pie stacionārā datora vai vārtīšanās pa gultu ar planšeti vai viedtelefonu rokās jebkādā apgaismojumā rada risku, ka veidosies acu problēmas un redzes pasliktināšanās.

Pilnvērtīgs uzturs

Bērnu ēdienkartē vajadzīga dažādība: daudz dārzeņu un augļu, graudaugu izstrādājumi, piena produkti, zivis, gaļa un citi produkti, lai viņi saņemtu pilnvērtīgu sabalansētu uzturu. 3-7 gadu vecumā bērniem jāuzņem aptuveni 1800 kilokaloriju dienā, no tām 13,1% - ar olbaltumvielām, 33% - ar taukiem, 53,9% - ar ogļhidrātiem. Gaidot ziemu, palielinās vajadzība pēc A un

C vitamīniem. A vitamīns sastopams, piemēram, aknās un sviestā, kā arī uzņemot betakarotīnu jeb A provitamīnu, kas ir burkānos, kāpostos, brokoļos un citos produktos un ko organisms pārveido A vitamīnā. C vitamīna avoti ir, piemēram, paprika, citrusaugļi, dzērvenes. Ja ēdienkartē neizdodas iekļaut pietiekami daudz zivju, bērnam papildus ieteicama zivju eļļa, kas satur omega3 taukskābes. Imunitātes veicināšanai noder arī ķiploki - tos sasmalcinot, izdalās allicīns - gaistoša viela ar raksturīgo ķiploku aromātu un spēju iznīcināt baktērijas. Būtiski ir arī uzņemt pietiekami daudz ūdens.

Miegs

Mainoties cilvēka vecumam, mainās arī viņam nepieciešamais miega ilgums. Jaundzimušam bērnam diennaktī ieteicams gulēt aptuveni 16 stundas, no sešu mēnešu vecuma - 14 līdz 15 stundas, viena līdz trīs gadu vecumā aptuveni 13 stundas, četru gadu vecumā - 12 stundas, piecu gadu vecumā - 11 stundas. Savukārt sešu līdz 12 gadu vecumā bērnam būtu vēlams miegā pavadīt aptuveni 10 stundas, bet pusaudža vecumā - aptuveni deviņas stundas.

Visbiežāk novērotās miega traucējumu pazīmes bērniem ir miegainība, nogurdināmība, kašķīgums, grūtības apgūt kaut ko jaunu, kā arī ēšanas paradumu izmaiņas. Reizēm miega traucējumi ir kādas citas slimības simptoms. Biežākie miega traucējumu cēloņi bērniem ir stress, piemēram, bērnudārzā, skolā vai ģimenē, kofeīna lietošana - to satur daudzi bērnu iemīļotie gāzētie dzērieni, nepiemērota miega vide - trokšņi, spilgta gaisma, slikts matracis utt., kā arī nepareizi miega paradumi, piemēram, gulētiešana katru vakaru citā laikā. Lai uzlabotu bērna miegu, visiem šiem faktoriem jāpievērš uzmanība.

Higiēna

Rūpējoties par bērnu veselību, nedrīkst aizmirst arī par higiēnas paradumu veidošanu. Vecākiem jāiemāca bērnam, ka vienmēr jāmazgā rokas - ne tikai pēc tualetes apmeklējuma, bet arī pēc iešanas uz veikalu vai brauciena sabiedriskajā transportā. Visnetīrākās lietas, kam pieskaramies ik dienas, ir datora tastatūra, durvju rokturi, nauda, lifta pogas un paša mobilais tālrunis. Uz tām var atrasties ļoti dažādi mikroorganismi, tajā skaitā stafilokoki, streptokoki, zarnu nūjiņas, saaukstēšanās un gripas vīrusi, tāpēc ir ļoti svarīgi neaizmirst par roku higiēnu. Vēlamais roku mazgāšanas ilgums ir 15 sekundes, bet ideālais - 30 sekundes. Lielākā daļa cilvēku roku mazgāšanai diemžēl velta mazāk nekā 10 sekundes. Daudzi mazgā rokas tikai ar ūdeni, tomēr, mazgājot rokas ar ziepēm, tās tiek attīrītas no mikrobiem daudz labāk. Visvairāk mikrobu mūsu rokās sakrājas uz pirkstu galiem un zem nagiem, turklāt visnetīrākais ir īkšķis. Paradoksāli, bet tieši īkšķi cilvēki visbiežāk aizmirst kārtīgi nomazgāt.

***

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu. / Publicitātes foto

LIVOL MULTI Vitamīnu lācīši

Situācijā, kad uzturs nenodrošina visu vajadzīgo, ieteicams to papildināt ar multivitamīniem. Ikdienas lietošanai bērniem no trīs gadu vecuma piemēroti vitamīni LIVOL MULTI Vitamīnu lācīši, kas satur deviņus svarīgākos vitamīnus. C vitamīns veicina normālu imūnsistēmas darbību, palielina spēju pretoties infekcijām, spēj saistīt kaitīgās vielas, kas atrodas šūnās. Niacīns jeb B3 vitamīns veicina noguruma un nespēka samazināšanos. E vitamīns piedalās muskuļu un citu audu veidošanas procesā, tam piemīt antioksidanta īpašības. B6 vitamīns galvenokārt piedalās aminoskābju vielmaiņā, tas vajadzīgs organisma augšanai, muskuļiem, ādai.

A vitamīns veicina organisma augšanu un palīdz uzturēt normālu redzi, vajadzīgs ādai un gļotādām, matiem, zobiem, smaganām. Folskābe nepieciešama šūnu veidošanās procesā. Tā pastiprina B grupas vitamīnu aktivitāti un ir svarīga bērna nervu sistēmas attīstībai.

B12 vitamīns organismā ir atbildīgs par noteiktu aminoskābju noārdīšanos un veidošanos. Biotīns vajadzīgs ogļhidrātu, tauku un olbaltumu vielmaiņai. Biotīnu zarnu traktā ražo laktobaktērijas un bifidobaktērijas, bet bieži vien ar to nepietiek. Īpaši aktuāli ir uzņemt biotīnu, ja ir jālieto antibiotikas. D vitamīns piedalās kaulu un zobu veidošanās procesā, regulē kalcija un fosfora līmeni. Ar vienu lācīti tiek nodrošināta arī D vitamīna nepieciešamā dienas deva.

Mazie vitamīnu lietotāji atšķirībā no vecākiem vairāk vērtē to garšu un formu. Vitamīnu lācīši piesaista gan ar savu izskatu, gan ar krāsām, kas panāktas ar dabīgu krāsvielu - plūškoka ogu, burkānu, upeņu koncentrātu un paprikas ekstrakta palīdzību. Tie ir arī ļoti garšīgi un viegli sakošļājami. Nesatur konservantus, glutēnu, laktozi vai citus alergēnus.

*Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA "Orkla Care"