Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Skaistumkopšana: TOP 4 ieteikumi matu kopšanai rudenīgos laikapstākļos

© Vladislavs Proškins/F64

Lai arī vasara bija matu augšanai vislabvēlīgākais laiks, tā varēja atstāt arī negatīvu ietekmi uz matu veselību un izskatu.

Ko darīt, ja saule un sāļais jūras ūdens sausinājis matus, kā kopt matus, sākoties rudenīgākiem laikapstākļiem, un kādas kļūdas visbiežāk pieļaujam matu kopšanā, skaidro ārste triholoģe Inga Zemīte un Benu aptiekas skaistuma konsultante Natālija Gavriļčenko.

1. LAIKUS UZVILKT GALVĀ CEPURI

Rudens nāk ar vēsāku laiku un apkuri, kas sausina matus. Matu saknes vēsākā laikā vairs netiek tik labi apasiņotas un nesaņem tik daudz barības vielu kā vasarā. Tādēļ pirmā lieta matu saudzēšanai rudenī ir laikus uzvilkt galvā cepuri un uzturēt matiem normālu vidi.

2. LIETOT BALZAMUS MATIEM

Sausais gaiss ietekmē mata stiebra kvalitāti - mata zvīņas vairs tik labi nepieguļ, tāpēc mati elektrizējas. Šādos gadījumos var lietot balzamus matiem, kas nogludina kutikulu, vai neizskalojamos serumus, ja mats ir izteikti sauss.

*Ieteikums: lietot krēmveida struktūras serumus, kas paliek matos vai matu galiņos. Eļļainas konsistences serums matus saķepina un vēl vairāk sabojā.

3. IZMANTOT INTENSĪVI MITRINOŠAS MASKAS

Ja mati ir krāsoti, vienu vai divas reizes nedēļā var izmantot maskas, kas satur keratīnu. Ieteicamas intensīvi mitrinošas maskas, kondicionieri, arī mitrinoši šampūni. Ja mati ir balināti un ļoti sausi, masku var lietot kondicioniera vietā - gadījumā, ja matus nemazgā katru dienu.

4. UZSĀKT ILGSTOŠU VITAMĪNU KURSU

Vasarā visus nepieciešamos vitamīnus var uzņemt ar pārtiku, bet rudens ir laiks, kad var sākt papildus lietot vitamīnus matu augšanai.

* Jāņem vērā, ka mats izaug par vienu centimetru mēnesī. Tas nozīmē: lai matu ietekmētu, vitamīni ir jālieto ilgstoši, 3-6 mēnešus. Lietojot šādu vitamīnu kursu, matu saknes tiks pabarotas un paņems tieši to, kas tām visvairāk būs vajadzīgs.

BIEŽĀKĀS MATU KOPŠANAS KĻŪDAS

1) Pārmērīga matu kopšanas līdzekļu lietošana

Šobrīd skaistumkopšanas tirgū ir pieejams ļoti plašs dažādu matu kopšanas līdzekļu klāsts, ko mēdzam lietot pārmērīgi un neatbilstoši. Mats pēc savas būtības ir no saknes augoša keratinizēta struktūra, kam viss, ko uz tā uzklāj, ir arī jāiztur un jāpanes. Ja to pārmērīgi noslogo ar dažādiem ķīmiskiem sastāviem, tas vairāk tiek mocīts nekā lutināts.

* Ieteikums: izvēlieties labāk mazāk nekā vairāk un nepārspīlējiet ar kopšanu.

2) Nepareiza matu kopšanas līdzekļu izvēle

Nav viena noteikta produkta, kas der visiem. Vienmēr ir jāizmēģina un jāmeklē tieši saviem matiem piemērotākie produkti. Daktere Inga Zemīte iesaka iegādāties aptiekās pieejamos matu kopšanas līdzekļus, jo tie ir augstākas kvalitātes. Protams, ir cilvēki, kuriem šie līdzekļi der ļoti labi, un ir cilvēki, kuriem tie var nederēt. Tādēļ, izvēloties matu kopšanas līdzekļus, vienmēr primāri svarīgākais ir balstīties uz savām sajūtām. Ne vienmēr daudzsološie uzraksti uz produkta iepakojuma nozīmē, ka šis produkts ir piemērots visiem, tādēļ izvēlēties tos, kas jūsu matiem liek justies labi.

* Der zināt! Ja līdzeklis ir pieejams tirdzniecībā Latvijā, tas ir drošs lietošanai.