Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Kas notiek, ja par biežu mazgā matus

© Depositphotos.com

Matu ieteicamo mazgāšanas biežumu nenosaka nekāds speciāls standarts, tas atkarīgs gan no matu tipa, gan no cilvēka dzīvesveida un vides, kurā viņš uzturas. Lielākoties matiem mazgāšana vajadzīga retāk nekā ķermeņa ādai, tomēr daudzi cilvēki mazgā matus katru dienu, pat divreiz dienā, piemēram, ejot dušā. Pareizi izvēloties un pareizi lietojot šampūnus un citus matu kopšanas produktus, matu veselība necietīs, bet jāņem vērā, ka mati ne vienmēr iztur pārcentīgu mazgāšanu un tad parādās pazīmes, kas liecina, ka pienācis laiks piešķirt tiem brīvdienas.

Pārāk ātri izbalē matu krāsa

Ja mati tiek krāsoti, jāpievērš uzmanība tam, cik ilgu laiku krāsa saglabājas spilgta un svaiga. Ja tā sāk arvien ātrāk noplukt, jāizvērtē, vai nemazgājat matus par biežu. Būtiski ir lietot šampūnu un kondicionieri, kas domāts tieši krāsotiem matiem, mazgāt tos ne biežāk kā trīs četras reizes nedēļā, bet starp mazgāšanas reizēm, ja nepieciešams, var lietot sauso šampūnu.

Mati ir sausi

Pārmērīga mazgāšana par daudz attauko galvas ādu, āda un mati kļūst sausi, var parādīties nieze un zvīņošanās, mati spurojas, var elektrizēties, tajā pašā laikā šķiet zaudējuši kuplumu. Mati jāmazgā retāk, un to kopšanai ieteicami mitrinoši produkti, kas palīdz atjaunot kutikulu un padara matus vieglāk sukājamus un veidojamus.

Vairāk sašķēlušos galu

Arī tad, ja matu gali sākuši pastiprināti šķelties, jādomā, ka vainīga pārāk bieža mazgāšana: mati biežāk ir slapji, tāpēc tos ir vieglāk lauzt un bojāt. Reizēm cilvēki, mēģinot šo defektu novērst, mazgā matus vēl biežāk, taču jārīkojas tieši pretēji. Jo vairāk matus mazgās, jo vairāk tie šķelsies.

Mati zaudē spīdumu

Spīdums ir būtisks matu veselības rādītājs. Pārmērīgā mazgāšana kaitē dabiskajam ietaukošanās mehānismam. Mērena matu taukošanās ir labas veselības pazīme, jo tauki, ko izdala galvas āda, kalpo par dabisku kondicionētāju, palīdz ādas virskārtā uzturēt normālu pH līmeni un sargā no baktērijām. Matiem saskaroties citam ar citu, tie pamazām ietaukojas visā garumā. Arī šī ir situācija, kad mati jāmazgā retāk.

Pastiprināta blaugznu veidošanās

Arī to var veicināt dabiskā galvas ādas tauku slānīša noārdīšana, pārāk bieži mazgājot matus. Tauku dziedzerīši nepagūst paveikt savu darbu. Mati jāmazgā retāk, turklāt ar speciālo pretblaugznu šampūnu.