Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Pētījums: mazāk smēķē

© Publicitātes foto

Latvijas iedzīvotāju vidū samazinājies tabakas izstrādājumu patēriņš, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veiktais pētījums, taču arvien pieaug dažādu elektronisko smēķēšanas ierīču popularitāte. Elektronisko cigarešu smēķētāju īpatsvars strauji palielinājies jauniešu vidū, secina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Pētniecības un statistikas departamenta speciāliste Una Mārtiņsone.

Pašlaik ikdienā smēķē ceturtā daļa jeb 24,5 procenti Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem, kas ir ievērojami mazāk nekā 2016. gadā, kad ik dienu smēķēja katrs trešais jeb 33 procenti. Smēķēšana vairāk izplatīta vīriešu vidū - ikdienā smēķē 38 procenti, savukārt sievietes to dara ievērojami mazāk - regulāri smēķē 12 procentu sieviešu. Lielākais smēķējošo vīriešu īpatsvars ir vecuma grupā no 45 līdz 54 gadiem (50 procentu), savukārt sievietēm - no 35 līdz 44 gadiem (17 procentu). Saskaņā ar pētījuma datiem ikdienā smēķē ceturtā daļa vīrieša kārtas jauniešu, ieskaitot pusaudžus, tātad vecumā no 15 līdz 24 gadiem. Katru dienu smēķē arī meitenes - 10 procentu.

Pētījums arī rāda, ka ievērojama daļa cilvēku, pat ja paši ikdienā nesmēķē, ir pakļauti pasīvai smēķēšanai. 26,3 procentiem iedzīvotāju kāds no ģimenes locekļiem vai tuviniekiem smēķē mājās vai citu klātbūtnē. «Lielākais smēķētāju īpatsvars ir ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vidū, īpaši vecumā no 25 līdz 54 gadiem,» norāda SPKC speciāliste Una Mārtiņsone. Augsts smēķētāju īpatsvars saglabājas arī pārējās vecuma grupās, īpaši vīriešu vidū, no kuriem pērn ik dienu smēķēja gandrīz 40 procentu. Straujāks smēķētāju īpatsvara samazinājums novērojams senioru vidū, jo tieši šajā vecuma grupā visbiežāk nākas saskarties ar smēķēšanas izraisītajām slimībām, kas mudina atteikties no cigaretēm. Piemēram, vīriešu virs 65 gadiem vidū smēķēšanu pirms gada atmetuši 40 procentu, bet pirmspensijas vecumā - 28 procenti. «Tomēr, neskatoties uz smēķētāju skaita samazināšanos, arvien pieaug dažādu elektronisko smēķēšanas ierīču popularitāte - 60 procentu no iedzīvotājiem, kuri lieto elektroniskās cigaretes, tās lieto ik nedēļu,» saka U. Mārtiņsone. Nemainīga saglabājas tendence, ka smēķēšanas paradumus ietekmē sociālekonomiskais stāvoklis. Smēķēšanas izplatība to iedzīvotāju vidū, kam ir augstākā izglītība, ir divas reizes zemāka, un lielākais smēķētāju īpatsvars ir starp iedzīvotājiem ar zemāku izglītības līmeni.

Elektroniskās cigaretes slimību profilakses speciālisti sauc par «smēķēšanas industrijas jauno jājamzirdziņu». SPKC pētījums rāda, ka strauji izplatās dažādu elektronisko smēķēšanas ierīču lietošana. Lai gan regulāro elektronisko cigarešu smēķētāju īpatsvars divu gadu laikā ir dubultojies, vairākumā vecuma grupu tas ir salīdzinoši neliels.. Izņēmums ir jaunieši, kuru vidū strauji palielinājies elektronisko cigarešu smēķētāju īpatsvars. 17 procentu 16 gadu veco jauniešu tā sauktos veipus lietojuši regulāri. Eiropas Komisijas pasūtītā pētījuma dati liecina, ka 2017. gadā Latvijā bija augstākais e-cigarešu pamēģinātāju īpatsvars Eiropas Savienības dalībvalstu vidū. Pētījums parāda, ka viens no iemesliem, kādēļ tabakas izstrādājumu lietotāji arvien biežāk pāriet uz elektroniskajām smēķēšanas ierīcēm, ir vēlme atmest vai samazināt izsmēķēto tabakas izstrādājumu daudzumu. «Šie smēķētāji uzskata, ka elektroniskās ierīces būs mazāk kaitīgas un palīdzēs vieglāk atmest veselībai kaitīgo ieradumu. Tiesa, šis priekšstats ir mānīgs, jo 65 procenti pētījuma dalībnieku norādījuši, ka e-cigarešu smēķēšana nav palīdzējusi atmest vai samazināt tabakas izstrādājumu lietošanu, turklāt pieci procenti norādīja, ka tabakas izstrādājumus, izmantojot elektroniskās smēķēšanas ierīces atmešanas nolūkā, sākuši lietot pat biežāk,» norāda U. Mārtiņsone. «Uzskats, ka elektroniskās smēķēšanas ierīces ir mazāk kaitīgas nekā tabaku saturošās cigaretes, ir maldīgs. Pēc jauno produktu nonākšanas tirgū sākotnēji trūka informācijas par to ietekmi uz veselību, taču veiktajos pētījumos pierādīts, ka elektronisko smēķēšanas ierīču lietošana rada negatīvas sekas.» Tā kā jebkādu cigarešu reklāma ir aizliegta, elektroniskās smēķēšanas ierīces tiek reklamētas, izplatot dažādu maldinošu informāciju arī sociālajos tīklos par to nekaitīgumu.

***

Viedoklis

Una Mārtiņsone, Slimību profilakses un kontroles centra speciāliste:

- Tabakas smēķētāju skaits samazinās, bet arvien pieaug dažādu elektronisko smēķēšanas ierīču popularitāte - 60 procentu no iedzīvotājiem, kuri lieto elektroniskās cigaretes, tās lieto ik nedēļu

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs / Neatkarīgā Rīta Avīze