Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

"Eņģeļa skūpsti" un "stārķa kodumi" bērniem ir ārstējami

ĀRSTĒŠANA hemangiomas straujās augšanas sākumā ir ievērojami efektīvāka, tāpēc jaundzimušajam pie speciālista jānokļūst iespējami agrīni, vēlams, pirmajās nedēļās © Depositphotos.com

Jaundzimušo hemangiomu izcelsmes iemesls joprojām nav līdz galam izpētīts, bet ir simtprocentīgi skaidrs, ka viens no šī procesa palaidējmehānismiem ir hipoksija – skābekļa trūkums bērna organismā.

Līdz pat 10% jaundzimušo viņa dzīves pirmajās dienās/nedēļās jebkurā ķermeņa vietā var parādīties asinsvadu dzimumzīmes. Tās iedalāmas divās pamatgrupās: pirmā ir asinsvadu audzēji, kas atkarībā no lokalizācijas var uzvesties diezgan agresīvi, un otra ir kapilārās malformācijas, tautā sauktas par ugunszīmēm jeb portvīna plankumiem, to palielināšanās ir proporcionāla bērna augšanai.

Ar ko atšķiras jaundzimušo asinsvadu dzimumzīmes, kā tās uzvedas un kad vislabāk uzsākt terapiju, lai mazinātu sarežģījumu un paliekoša kosmētiska defekta risku, skaidro Lāzerplastikas klīnikas plastikas ķirurgs Valdis Ģīlis.

Ir tendence palielināties

«Ugunszīmes jeb portvīna plankumi visbiežāk ir sejā, retāk uz ekstremitātēm un ķermeņa. Tās, kas ir uz pieres vai skausta, tautā sauc attiecīgi par eņģeļa skūpstu vai stārķa kodumu,» stāsta Dr. Valdis Ģīlis, norādot, ka daļai bērnu tie ar laiku var palikt nemanāmāki, gaišāki, bet lielai daļai ugunszīmes jeb portvīna plankumi saglabājas visu mūžu.

Savukārt ugunszīmes, kas skar sejas vienu pusi, gaišākas nekļūst. To ārstēšanā tiek izmantoti lāzeri. Jo mazāks ir bērns, jo plānāka ir āda un mazāk nobrieduši asinsvadi, jo lāzera stars tos var vieglāk sasniegt un ir vienkāršāk ar tiem tikt galā - vajag mazāk procedūru.

«No asinsvadu audzējiem visbiežāk sastopamas ir jaundzimušo hemangiomas. Lielākoties tās parādās mazuļa pirmajās dzīves dienās/nedēļās, retāk ir jau piedzimstot. Agrīnas pazīmes ir pastiprināts sīku asinsvadiņu tīkls uz gaišākas ādas fona, sārts plankums vai sīki sarkani punktiņi. To izmēri var būt dažādi - no dažiem milimetriem līdz pat daudziem centimetriem. Nereti tie uzvedas diezgan agresīvi: ir raksturīga augšanas fāze - dažu dienu/nedēļu laikā veidojums paplašinās, ceļas uz augšu, kļūst spilgti sarkans vai zilgans,» stāsta Dr. Valdis Ģīlis. Viņš skaidro, ka hemangiomām, kas ir labdabīgi asinsvadu audzēji, ir vairākas formas, bet lielākoties tās ir virspusējas, un izskata/krāsas dēļ tiek sauktas arī par aveņu/zemeņu hemangiomām. Ievērojami retāk sastopamas dziļās hemangiomas - tās ir klātas ar normālu ādu, bet izskatās kā zilganas nokrāsas mezgli. Retos gadījumos var būt arī jaukta tipa hemangiomas.

«Hemangiomai ir tendence palielināties. Visstraujākā audzēja palielināšanās notiek pirmajās nedēļās, un šajā laikā tas sasniedz 80% sava izmēra, bet lielākoties šī augšana turpinās bērna dzīves pirmo pusgadu - apmēram sešus septiņus mēnešus. Ļoti retos gadījumos hemangioma palielinās visu dzīves pirmo gadu,» stāsta bērnu ķirurgs, norādot, ka straujajai augšanai raksturīga asinsvadu savairošanās, bet ap gadu augšana apstājas un sākas lēns uzsūkšanās process (samazinoties par apmēram 10% gadā), kam raksturīgas krāsas pārmaiņas - hemangioma kļūst blāvāka, mīkstāka, sāk plakt. Un tam seko aizvietošanās ar saistaudiem turpmākajos gados.

Medikaments ziedes formā

Dr. Valdis Ģīlis stāsta, ka savulaik hemangiomas bērniem ārstētas visai agresīvi - bija periods, kad izmantoja krioterapiju, pat apstarošanu, un bija laiks, kad jaundzimušajiem hemangiomas likvidēja ar lāzeru.

«Hemangiomas virsma ir ļoti vārīga, un var gadīties, ka veidojas čūliņas, brūcītes, krevelītes, turklāt pēc apstrādes ar lāzeru šajās vietās neattīstās pigmentu veidojošās šūnas - paliek raiba virsma ar rētaudiem,» stāsta pieredzējušais bērnu ķirurgs, uzsverot, ka jau daudzus gadus pasaulē un arī Latvijā ir pieejams medikaments ziedes formā - propranolols, kas ļoti efektīvi darbojas uz virspusēju hemangiomu tieši tās visagresīvākajā augšanas fāzē. «Ar šīs ziedes palīdzību iespējams ietekmēt tās augšanas periodu, un jau pēc dažiem mēnešiem hemangioma praktiski ir tik minimāla, ka var diezgan droši prognozēt, ka tā uzsūksies praktiski bez sekām. Ja bērna dzīves pirmajā gadā izdodas piespiest hemangiomu saplakt līdz ādas līmenim, ir ļoti liela iespēja, ka nākamā gada laikā tā uzsūksies un nekāda papildu ārstēšana vairs nebūs nepieciešama. Ja ziedi sāk lietot, kad hemangioma jau sasniegusi savu maksimumu, efekts būs ievērojami mazāks - hemangioma, kas pacēlusies jau trīs četrus milimetrus virs ādas līmeņa, lielākoties atstāj seku parādības,» norāda Dr. Valdis Ģīlis, piebilstot, ka lāzeru hemangiomu ārstēšanai izmanto, kad bērns jau sasniedzis skolas vecumu, bet tad tā jau ir cīņa ar kosmētiski nepatīkamām seku parādībām - atrofisku, nelīdzenu ādu, teleangiektāzijām, nevienmērīgu pigmentāciju, rētaudiem. Atsevišķos gadījumos, ja seku parādības ir ļoti izteiktas, tās ārstē ķirurģiski.

Nogaidīt nav pareizi

«Vēl arvien ir speciālisti, kuri hemangiomu gadījumā joprojām iesaka nedarīt neko, nogaidīt, kā tā uzvedas. Jā, daļai bērnu hemangioma var pazust bez ārstēšanas (apmēram divu trīs gadu vecumā), bet lielākajai daļai, ja tā ir izteikti pacelta virs ādas, paliek seku parādības. Izvēloties nogaidīt un vērot, kā hemangioma uzvedas, paļaujoties, ka pēc tam tā uzsūksies, manuprāt, nav īsti pareizi, jo ļoti bieži tas beidzas ar to, ka hemangioma izaug, bet - brīdis, kad zāles vislabāk varēja palīdzēt, ir palaists garām. Tādējādi tiek apgrūtināta ārstēšana un palielināta sarežģījumu iespējamība,» nosaka Dr. Valdis Ģīlis, uzsverot, ka hemangiomas ārstēšanu vēlams uzsākt pirms veidojuma straujās augšanas sākuma, tātad - bērna dzīves pirmajās nedēļās. Jo no minimālas pirmās izpausmes nevar spriest par veidojuma palielināšanās potenciālu, mazs veidojums var izteikti palielināties.

Vispārējā terapija

Propranolols ir pieejams arī iekšķīgai lietošanai - pulvera un sīrupa veidā. Bet to izmanto vispārējai terapijai, kas nepieciešama, ja hemangioma ir bīstamā zonā - tuvumā jebkurai organisma atverei.

«Lielākoties hemangioma nesagādā bērnam nekādas sāpes vai cita veida neērtības. Bet bīstamus sarežģījumus var radīt agresīvi augoša hemangioma - gan acu tuvumā, aizsedzot redzes lauku, traucējot redzes attīstībai, gan kakla un mutes zonā, spiežot uz elpceļiem vai apgrūtinot barošanu, kā arī tās, kas atrodas pamperu zonā un ir pakļautas čūlošanās riskam,» stāsta bērnu ķirurgs, uzsverot, ka čūlošana nereti skar strauji augošu hemangiomu, kas pakļauta spiedienam, atmiekšķēšanai un berzei (bērna kustību dēļ). Turklāt čūlas ir sāpīgas, var asiņot un inficēties. Ievērojamus kosmētiskus defektus var radīt arī deguna un ausu hemangiomas. Un šādos gadījumos laikus uzsāktas propranolola vispārējās terapijas efekts ir ļoti labs. Lokāla terapija ar propranolola ziedi agrīnā hemangiomas attīstības stadijā kavē šūnu dalīšanos, līdz ar to hemangiomas augšanu un paātrina uzsūkšanos, ievērojami mazinot sarežģījumu un paliekoša kosmētiska defekta risku.

ĀRSTĒŠANA NEPIECIEŠAMA, ja:

- audzējs apdraud dzīvības funkcijas vai struktūras: elpceļus, acu zonu, aknas, kuņģa un zarnu traktu

- hemangioma ir liela, strauji augoša vai čūlojoša

- audzējs aizņem sejas segmentus

- hemangioma ir uz deguna, auss, lūpas

- seku parādības var radīt nozīmīgu kosmētisku defektu

*Promo raksts tapis sadarbībā ar Lāzerplastikas klīniku