Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Uzzini, kā palīdzēt diabēta slimniekam

© pixabay

Vasara - siltais un saulainais laiks, dārza svētki, ballītes un festivāli, kurus cilvēki steidz izbaudīt, kamēr vēl kokiem lapas nav sākušas iekrāsoties. Latvijas karstākais gadalaiks ir piepildīts ar dažādiem kārdinājumiem, kuriem cukura diabēta pacientiem diemžēl nereti ir grūtāk stāties pretī. Kā atzīst Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas diabēta aprūpes māsa Jana Jaņeviča, jebkurš no mums var sniegt atbalstu vai palīdzīgu roku, lai atvieglotu diabēta pacientu ikdienu.

Veselīga ballīte būs noderīga ikvienam

Jana Jaņeviča skaidro, ka cukura diabēts nav kā alerģija, kad saskarsme ar alergēnu var momentā novest kritiskā stāvoklī vai pat nonāvēt, tādēļ milzīgas galējības pasākumu ēdienkartē ievērot nav nepieciešams. Mūsdienās par veselīgu uzturu runāt ir ļoti populāri, kā arī to ievērot tiek aicināti visi cilvēki, tāpēc jebkuru ballīti var rīkot veselīga uztura stilā, un no tā visi būs ieguvēji. Plašsaziņas līdzekļos ir pieejamas dažādas veselīgu gardumu receptes, kuras var izmantot, gatavojot cienastu.

Vasara ir pateicīgs laiks, jo ir pieejams liels klāsts dažādu augļu, ogu un dārzeņu, kurus var izmantot pasākuma ēdienkartē. Katram pasākumu organizētājam der atcerēties parūpēties par to, lai ballītē obligāti ir pieejams tīrs ūdens dzeršanai, nevis tikai limonādes vai augļu sulas, jo karstā laikā slāpes vislabāk var remdēt ar ūdeni, - tas neietekmē asins glikozes līmeni, kā arī būs ļoti noderīgs, ja cilvēkam būs nepieciešamība iedzert kādas zāles.

Svinībās vienmēr aktuāls jautājums ir alkohols. Lai gan par uzņemtā alkohola daudzumu vienmēr ir atbildīgs pats cilvēks, Jana Jaņeviča uzsver, ka nav ieteicams provocēt cilvēku, īpaši to, kuram ir cukura diabēts, uz pārmērīgu alkohola lietošanu. Alkohols aknās nomāc glikozes producēšanu, un cilvēkiem, kuri ikdienā lieto diabēta medikamentus, ir liels smagas hipoglikēmijas risks, kas var būt bīstams un novest pacientu līdz pat komas stāvoklim. Lietojot alkoholiskos dzērienus, obligāti ir jāievēro mērenība (piemēram, 50-100 g stipra alkohola, 1-2 glāzes vīna vai 200-300 ml alus), kā arī nedrīkst lietot alkoholu tukšā dūšā, tam klāt vienmēr ir jāēd ogļhidrātus saturošie produkti (pilngraudi, augļi, ogas). Lai cilvēks ar cukura diabētu justos ērti jebkurā pasākumā, jāatceras, ka nevajag apvainoties uz diabēta slimnieku, ja tiek atteikts kāds ēdiens vai dzēriens, bet gan jāļauj saprast, ka jebkurš ir gaidīts un novērtēts viesis rīkotajā ballītē.

Atbalsta sniegšana festivālu laikā

Pirmkārt, dodoties uz kādu pasākumu, kas notiek ārpus mājām, obligāti jāparūpējas, lai cilvēkam ar cukura diabētu līdzi būtu paņemts glikometrs (aparāts asins glikozes līmeņa noteikšanai), insulīns, ja tas tiek izmantots ārstēšanā, un glikozes tabletes vai kaut kas salds gadījumam, ja tiek konstatēts zems cukura līmenis asinīs. Jana Jaņeviča apstiprina, ka ēdiens, kas tiek piedāvāts festivālos, parasti ir ļoti bagāts ar taukvielām un cukuriem, līdz ar to cilvēkam ar cukura diabētu varētu būt grūti veikt atbilstošu izvēli, tomēr nav nepieciešams bēdāties, jo jāatceras, ka šādi pasākumi nenotiek ikdienā un nogaršot kādu neveselīgu našķi nav grēks. Ja ir iespējams uz festivālu paņemt kaut ko iepriekš sagatavotu no mājām, tad tas būtu labākais variants, kas palīdzētu nepārspīlēt ar neveselīgu našķu ēšanu festivāla laikā. Viennozīmīgi ir jābūt uzmanīgiem ar alkohola lietošanu. Jana Janeviča uzsver, ka festivālu apmeklēšanai jābūt patīkamam pasākumam un nevajadzētu pārvērst to par diabēta pacienta veselības stāvokļa un uztura kontroles pasākumu, un nav jākļūst par cukura diabēta “policistu”, nemitīgi atgādinot par cukura līmeņa pārbaudi un pievēršot palielinātu uzmanību ēdienam, ko izvēlas cilvēks ar cukura diabētu, jo šāda rīcība var izraisīt tikai negatīvas emocijas.

Līdzcilvēku rīcība gadījumos, ja karstajā laikā diabēta pacientam paliek slikti

Jana Jaņeviča skaidro, ka par sliktas pašsajūtas iemeslu karstajā laikā cilvēkam ar cukura diabētu varētu būt gan asins glikozes svārstības, gan pārkaršana. Līdz ar to vienmēr rokas stiepiena attālumā ir jābūt glikometram, insulīnam un glikozes tabletēm vai nelielai uzkodai. Jārūpējas par to, lai cilvēks karstajā laikā, īpaši veicot fiziskās aktivitātes, uzņemtu pietiekamu daudzumu ūdens. Gadījumā, ja cilvēks sajūtas slikti, atrodoties karstumā, ir obligāti jādodas vēsā, vēdinātā vietā, jāveic asins glikoze līmeņa kontrole, jādod padzerties ūdens, kā arī nekavējoties ir jāizsauc ātrā palīdzība. Jāņem vērā, ka pārkaršanas un hipoglikēmijas jeb zema cukura līmeņa simptomi var būt līdzīgi, tāpēc ir jāveic asins glikozes līmeņa pārbaude.

Pavadot laiku kopā ar cukura diabēta pacientu, līdzcilvēkiem ir jāņem vērā:

• Veselīgs uzturs, kas tiek rekomendēts cukura diabēta pacientiem, der visiem cilvēkiem, līdz ar to nevajag dalīt ēdienu pēc principa: “Tas ir Tev, jo Tev ir diabēts, bet tas būs man, jo man nav diabēta”;

• Ejot ciemos pie cilvēka, kuram ir cukura diabēts, nesiet kā cienastu veselīgus produktus - augļus, ogas, nevis tortes un saldumus;

• Nekļūstiet par kontrolieri. Protams, mēs katrs vēlamies, lai mūsu tuvinieki ir veseli, taču attiecībās ar cilvēku, kam ir cukura diabēts, nav jādomā un jārunā vienmēr tikai par ēdienu un cukura līmeņa kontroli.

• Apgūstiet glikometra lietošanu, kā arī insulīna injekcijas tehniku, lai jebkurā situācijā Jūs varētu palīdzēt savam tuviniekam.