Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Dūņu terapija "Jaunķemeros": mūsdienīga un tradīcijās sakņota

DABAS BAGĀTĪBA. Ārstnieciskajās dūņās ir organiskas vielas un minerālvielas, tām piemīt plastiskums, valkanība, lipīgums, liela siltuma kapacitāte un maza siltumvadītspēja © Foto no KRC Jaunķemeri arhīva, Inese KALNIŅA

Arvien lielāka sabiedrības daļa vēlas uzlabot veselību, izmantojot dabas dziednieciskos faktorus – tas acīmredzot ir likumsakarīgi mūsu laikmetā, kad pieaug bažas par visuresošo «ķīmiju». Lai to varētu, vajadzīgas gan dabas bagātības, gan mediķi, kuri zina, kā tās izmantot. Kūrorta rehabilitācijas centrā Jaunķemeri ir abi šie resursi, jo līdztekus vispārpieņemtajām rehabilitācijas metodēm ārstniecības procesā aktīvi tiek iesaistītas tradicionālās kūrorta ārstēšanas metodes. Viena no tām ir peloīdterapija – ārstēšana ar dūņām. Kam tā domāta un kā tiek veikta – stāsta rehabilitācijas centra vadītāja neiroloģe Elīna Malkiela.

Ārstniecisko dūņu iedarbība:

* Biostimulējoša - paātrina rētu dzīšanu, veicina bojāto audu atjaunošanos

* Antimikroba - kavē patogēno mikroorganismu attīstību un veicina to bojāeju

* Antioksidatīva - kavē organismam svarīgu vielu pašoksidēšanos, inaktivē brīvos radikāļus

* Pašattīroša - spēj ar laiku pašas atbrīvoties no kaitīgajiem mikroorganismiem

DŪŅU APLIKĀCIJAS peloīdterapijā lieto visbiežāk / Foto no KRC Jaunķemeri arhīva, Inese KALNIŅA

- Vienam dūņu terapija, iespējams, šķiet aizvēsturiska, citam - eksotisks modes kliedziens, kādu netrūkst visā pasaulē. Kāds bijis metodes ceļš no seniem laikiem līdz mūsdienām?

- Pirmie dati par dūņu lietošanu saglabājušies no 7. gadsimta pirms mūsu ēras. Toreiz Ēģiptē cilvēki ierakti līdz kaklam dūņu ieguves vietā, karstā saulē, tāpēc daudziem šī «terapija» beigusies letāli. Mūsu ēras sākumā Plīnijs Vecākais, aprakstot Krimas pussalu, norāda, ka tur esot «zeme, kas dziedē brūces». 13. gadsimtā Krievzemē dūņu dziedniecību izmanto Krimas un Astrahaņas apgabalā, bet 16. gadsimtā profesors Falopijs lasa par to lekcijas Padujā. Baltijā dūņu dziedniecības pirmsākumi meklējami 18. gadsimta beigās un saistās ar Baldones kūrortu, bet 19. gadsimta vidū dūņas sāk lietot ārstniecībā Ķemeru kūrortā, kur piedevām ir arī minerālūdeņi. Atšķaidot dūņas ar minerālūdeni, tās tiek vēl vairāk bagātinātas. Peloīdterapija arī šodien ir viena no rehabilitācijas tehnoloģijām, ko izmantojam savā praksē. Galvenokārt tās ir dūņu aplikācijas, bet iespējama arī klasiska dūņu pelde, kāda reti kur saglabāta, un citas procedūras.

- Kādu slimību ārstēšanā lieto dūņu terapiju?

- Vispirms jāuzsver, ka dūņas neizmantojam slimību akūtā posma rehabilitācijā, bet gan pacientiem ar hroniskām kaitēm. Terapijas mērķis ir panākt pēc iespējas ilgāku remisiju - slimības pierimšanas un simptomu mazināšanās periodu. To lietojam pacientiem ar balsta un kustību aparāta problēmām - locītavu sāpēm un kustību apjoma ierobežojumiem locītavās, muguras sāpēm un saspringumu dažādās mugurkaulāja daļās, savilktiem muskuļiem u.c. Ļoti uzmanīgi lietojam šo metodi arī reimatoloģiskiem pacientiem. Tā ir efektīva ādas problēmu, piemēram, psoriāzes un neirodermīta, gadījumā. Senas tradīcijas ir arī dūņu lietošanai ginekoloģijā un uroloģijā. Savulaik šeit bijusi vesela nodaļa sieviešu neauglības ārstēšanai, izmantojot dūņu biksītes un tamponus, skalošanu ar minerālūdeņiem. Mūsdienās gan šim nolūkam pastāv modernākas metodes.

PERSONĀLS, veicot peloīdterapijas procedūras, ievēro noteiktu metodiku: kādam aplikācijā jābūt dūņu slāņa biezumam un temperatūrai, cik ilgi to drīkst turē / Foto no KRC Jaunķemeri arhīva, Matiss MARKOVSKIS

- Reizēm cilvēki dabas dziedniecību vairāk uztver kā patīkamu procedūru, ko var baudīt ikviens un neierobežotā daudzumā. Vai ir arī pacienti, kuriem dūņu terapija liegta?

- Jā, protams, šai metodei ir arī kontrindikācijas, un tikai ārsts ir noteicējs pār to, kāda rehabilitācija piemērota katram pacientam un vai viņam der dabas dziedniecība, tostarp dūņu terapija; vai dūņas drīkst aplicēt tikai uz vienas locītavas vai uz vairākām, vai nepieciešami dūņu tamponi, vai atļauta dūņu pelde. Ir metodika, kas jāievēro: kādam aplikācijā jābūt dūņu slāņa biezumam, kādai jābūt temperatūrai, cik ilgi to drīkst turēt. Dūņas neizmantojam, piemēram, ja ap sāpošo locītavu ir izteikta vēnu varikoze, ja ir izteikta vispārēja ateroskleroze, nekontrolēts asinsspiediens, virkne sirds un asinsvadu slimību, audzēji, noteiktas nieru un vairogdziedzera patoloģijas. Ja dūņu procedūras nav pacientam piemērotas, ārstam jāprot izskaidrot, kāpēc tā. Ar to medicīniskās rehabilitācijas iestāde atšķiras no SPA viesnīcas vai salona, kur klients procedūras izvēlas pats.

Dūņu procedūras ir patīkamas, cilvēks var izsildīties, asinsrite uzlabojas, poras atveras, bet jāņem vērā, ka aplikācijās dūņas tiek sasildītas līdz 40-42 grādiem, bet dūņu peldei līdz 39 grādiem un tas var radīt problēmas cilvēkiem ar sirds un asinsvadu slimībām. Karstās dūņas stimulē svīšanu, asinis sabiezē, un pastāv trombozes risks. Ir situācijas, kad varam izmantot atviegloto versiju - ķermeņa temperatūrā sasildītas dūņas kombinācijā ar elektroforēzi. Tā ļauj ievadīt ādā dūņu aktīvās vielas, neradot tik lielu slodzi sirdij un asinsvadiem.

- Vai dūņu dziedniecības tīkotājiem nevarētu piedāvāt procedūras ar aukstām dūņām?

- Senāk praktizēja arī metodes, kas izmanto dūņas ķermeņa temperatūrā vai pat atdzesētas, bet šodien pacienti to negrib. Ceru, ka ar laiku attīstīsies jaunas metodes, kas tiks izmantotas tieši ārstniecībā, bet pagaidām gribas, lai dabas dziedniecība nostiprinās kā pamatīga tehnoloģija, lai mūsu pacienti un arī mūsu kolēģi izprot, kas tas ir, un tad varēsim virzīties tālāk. Mūsu valstī pašlaik nav nekādu regulu, kas noteiktu, kā ir jāizmanto dūņas, ir tikai viena vadlīnija - sirdsapziņa.

DŪŅU PELDE. Jaunķemeros iespējama arī klasiska dūņu pelde, kāda reti kur saglabāta. Par dūņu procedūru izmantošanu lemj ārsts / Foto no KRC Jaunķemeri arhīva, Inese KALNIŅA

- Cik procedūru nepieciešams, lai panāktu rezultātu?

- Kurss ir vismaz piecas sešas dūņu aplikācijas, ideāli būtu astoņas līdz desmit aplikācijas, bet ne vienmēr pacients tam var atrast laiku. Daļai pacientu ir raksturīga arī balneopatoloģiskā reakcija - kad siltuma efekta un bioloģiski aktīvo vielu izdalīšanās dēļ problēma uz neilgu laiku saasinās, bet pēc tam seko uzlabojums. Lai šī reakcija nebūtu tik izteikta, dūņas visbiežāk izmantojam pārdienās, kombinējot ar minerālūdens vannām.

- Ko darīt, ja laika trūkuma dēļ nevar veltīt stacionārai rehabilitācijai nedēļu vai ilgāk?

- Esam izveidojuši piecu vai trīs dienu programmas, kas ļauj šeit uz vietas saņemt kaut vai terapijas minimumu un pēc tam turpināt dūņu procedūras mājās. Pacienti var iegādāties fasētas dūņas, kam pievienota lietošanas pamācība. Šeit viņi jau ir redzējuši, kā jāveic dūņu aplikācijas, ārsts izskaidro, kā to pareizi izdarīt mājās. Šīs īsās programmas, tāpat kā mūsu Ājurvēdas programma un sulu kūres, kas domātas relatīvi veseliem cilvēkiem, gūst arvien lielāku popularitāti. Tās noder kā starta platforma, lai padarītu savu dzīvesveidu veselīgāku, attīrītu organismu, sakārtotu paradumus un iegūtu jaunas zināšanas. Priecē fakts, ka par veselības saglabāšanu rūpējas arvien vairāk salīdzinoši jaunu cilvēku. Tiesa gan, arī problēmas kļūst arvien «jaunākas», pēdējā laikā neesmu redzējusi gandrīz nevienu jaunu cilvēku, kurš nesūdzētos par savilktu muguru. Tam pamatā ir piespiedu poza darbā pie datora vai vienveidīgas kustības. Šeit labi palīdz dūņu pelde, kas relaksē un mazina muskuļu tonusu. Pie mums var ierasties visa ģimene, jo esam izveidojuši rehabilitācijas un veselības veicināšanas programmas arī bērniem.

- Cik bieži var atkārtot dūņu dziedniecības kursu?

- Ir pacienti, kuriem pietiek ar vienu kursu gadā vai pat divos gados, citi jau pēc pusgada jūt, ka problēmas sāk atgriezties. Tad atkal izvērtējam pacienta stāvokli un par jaunu lemjam, kāda rehabilitācija vajadzīga. Lai gan dabas dziedniecībai teorētisko pierādījumu ir maz, toties empīriski ir uzkrāti novērojumi par tās efektivitāti. Ir pacienti, kuri pie mums brauc regulāri jau ilgus gadus, jo pēc rehabilitācijas kursa viņi jūt uzlabojumu. Mums, mediķiem, tas ir liels gandarījums.