Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Skaistumkopšana. Vasaras bieds – sausie papēži

VANNOŠANA UN UREA. Labs veids, kā mīkstināt un kopt sauso papēžu un pēdu ādu, ir pēdu vannošana, ko veic 37–37,5 grādus siltā ūdenī, kam pievienota dzeramā soda, un krēmi ar urea, kas paātrina ādas lobīšanos un novērš plaisu un skrambu veidošanos © depositphotos.com

Viens no labas pašsajūtas priekšnoteikumiem, lai vasarā varētu brīvi valkāt vaļējus apavus, ir koptas pēdas. Bet vaļējo apavu laiks mēdz saasināt dažādas pēdu ādas problēmas.

Kā kopt pēdu ādu vasarā, kā to pasargāt no tulznām, sēnītēm un saplaisājušiem papēžiem, skaidro Medicīnas centra ARS dermatologs Igors Lukjanovs un Benu Aptiekas skaistuma konsultante Natālija Gavriļčenko.

Vasarā pēdu āda paliek sausāka, tādēļ tai nepieciešama papildu kopšana. Īpaša uzmanība ir jāpievērš pēdu ādas mitrināšanai, ik vakaru pēc dušas lietojot pēdu krēmu. Savukārt reizi divās nedēļās atmirušās pēdu ādas nolobīšanai ieteicams izmantot vidēji abrazīvu pēdu skrubi.

Lai arī reizēm var šķist, ka ātrākais veids, kā tikt vaļā no raupjās papēžu ādas, ir tās noberšana, dermatologs uzsver: sabiezējušu papēžu ādu nedrīkst berzt ar pumeku, vīlēm vai asiem instrumentiem (piemēram, žiletēm). Tas tikai veicinās dabisko aizsargreakciju un biezā āda ataugs krietni ātrāk un divtik biezāka nekā iepriekš. Mehāniska beršana var traumēt ādu, turklāt tā paaugstina infekcijas un sēnīšu izplatības risku. Pārvīlēta pēdu āda, kā arī nepareizi izmantoti mikrodermobrāzijas līdzekļi, ir ļoti traumējoši, un atveseļošanas process ir ļoti ilgs.

Labs veids, kā mīkstināt un kopt sauso papēžu un pēdu ādu, ir pēdu vannošana. To veic 37-37,5 grādus siltā ūdenī, kam pievienota dzeramā soda (uz litru ūdens tējkarote sodas), un krēmi ar urea. Urea paātrina ādas lobīšanos un novērš plaisu un skrambu veidošanos. Vairākas kosmētiskās līnijas piedāvā ārstnieciskos līdzekļus pēdām ar 10% urea - tie sakopj sausu pēdu ādu un labi noder arī profilaksei. Bet cīņai ar cietu, saplaisājušu papēžu problēmu ieteicams krēms ar 30% urea. Tas jālieto divas nedēļas, un pēc tam jānomaina ar 10% urea krēmu.

Krēms, kas satur 10% urea, ir piemērots arī sausas, zvīņainas ādas kopšanai. Tas palīdzēs noturēt mitrumu ādā un nodrošinās ādas gludumu un elastību. Vēl var izmantot krēmus, kas paredzēti hiperkeratozām pēdām (tā ir ģenētiski pārmantota īpatnība, kad āda vairāk veido raga kārtu nekā nolobās) un satur salicilskābi, kas atloba nedzīvo ādu.

Ja, lietojot mitrinošos pēdu krēmus, nekādi neizdodas tikt galā ar sausiem un saplaisājušiem papēžiem, labi palīdz augļskābes saturošas zeķītes, kas mīkstina un noloba cieto ādas slāni. Tāpat šādos gadījumos var lietot pēdu krēmu ar lielāku procentu urea. Aptiekās ir nopērkami produkti pat ar 50% urea - maksimāli maigai ādai. Taču jebkuras ieilgušas ādas problēmas gadījumā ir jākonsultējas ar speciālistu - ārstu vai farmaceitu.

Lai izvairītos no sēnīšu un kārpu infekciju riska, dermatologs iesaka nestaigāt publiskās vietās basām kājām - labāk valkāt vieglas sandales vai pludmales čības. Profilaksei var lietot izsmidzināmos pretsēnīšu preparātus. Sēnītēm nepatīk skāba vide, tāpēc ik rītu pēc mazgāšanas samitriniet pēdas ar atšķaidītu ābolu etiķi vai citrona sulu. To pašu ieteicams darīt arī pirms pirts un pēc tās apmeklējuma.

Savukārt, lai pasargātu pēdas no tulznām un noberzumiem, Natālija Gavriļčenko iesaka lietot speciālos pretnoberzumu zīmuļus, ko var iegādāties aptiekās. Bet, ja tulzna jau ir izveidojusies, ir pieejami īpaši piemēroti silikona plāksteri, ar ko remdēt un pasargāt noberzuma vietu.

ĪPAŠI SAUDZĪGA PĒDU KOPŠANA NEPIECIEŠAMA

- pacientiem ar cukura diabētu

- grūtniecības un bērniņa zīdīšanas laikā

- ja ir sausa āda

- ja ir pēdu sēnīte vai psoriāze