Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA. Īsāks miegs – īsāks mūžs

© Pixabay

Nepietiekama izgulēšanās var radīt bīstamas sekas ne tikai pašam, bet arī citiem. Gan ārsti, gan pētnieki sabiedrībai regulāri atgādina argumentus, kādēļ katram cilvēkam ir pilnvērtīgi jāizguļas; ir pierādīta miega trūkuma saistība gan ar dažādām slimībām, gan ar traumatismu.

Business Insider aplūko izplatītu, bet ne vienmēr apzinātu parādību - mikromiegu. Mikromiegs ir īslaicīga iemigšanas epizode, kad cilvēks nav spējīgs reaģēt uz ārējiem signāliem, viņš uz dažām sekundēm «izslēdzas», bet lielākoties pats to nepamana. Kādā eksperimentā dalībniekiem vajadzēja 50 minūtes spēlēt datorspēli, kur, izmantojot kursorsviru, monitorā bija jāseko kustīgam punktam, bet pētnieki reģistrēja viņu acu kustības un smadzeņu aktivitāti, lai fiksētu miegainības pazīmes. Vidēji katrs dalībnieks šajā laikā piedzīvoja 79 mikromiega epizodes, no kurām dažas ilga pat sešas sekundes. Tika arī secināts, ka viena smadzeņu daļa cenšas pamodināt otru, kas laižas mikromiegā, iespējams, tāpēc cilvēks sajūt tādu kā spontānu grūdienu, kad galva sāk svērties uz leju.

Nav liela nelaime, ja tas notiek birojā pie datora, bet traģiskas sekas var būt, ja mikromiegs piemeklē, vadot transportu. Satiksmes drošības pētījumi liecina, ka aptuveni piektā daļa avāriju notiek tieši mikromiega dēļ. Austrālijas ceļu drošības fonda pētījumā, izmantojot datorsimulācijas, atklājās, ka nogurušam, miegainam vadītājam ir 15 reižu lielāks risks izraisīt satiksmes negadījumu nekā tam, kurš jūtas možs. Ir mēģinājumi radīt tehnoloģijas, kas ļautu nogurušam šoferim palikt nomodā, piemēram, aproce, kas seko pulsa biežumam un, kad tas kļūst lēnāks, raida nelielu elektriskās strāvas triecienu. Populāri īstermiņa risinājumi ir kafija, skaļa mūzika vai atvērts mašīnas logs, taču vienīgais efektīvais, ne ar ko neaizstājamais līdzeklis ir regulāri normāli izgulēties.