Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: saule, vējš, jūra un tavi mati

© Depositphotos.com

Bezrūpīgā vasaras baudīšanas noskaņā reizēm aizmirstas, ka arī šajā gadalaikā mūsu mati prasa rūpīgu kopšanu, lai, pienākot rudenim, tie joprojām būtu gludi, mirdzoši un skaisti, nevis līdzīgi pakulām, blāvi, trausli, ar sašķeltiem galiem.

Ne vienmēr problēmās vainojams gadalaiks. Maznozīmīgs nav arī emocionālais fons - matu stāvokli ietekmē pārdzīvojumi un stress, turklāt šī ietekme neizpaužas uzreiz, bet pēc vairākiem mēnešiem, kad uztraukumi varbūt jau aizmirsušies. Protams, mati atspoguļo organisma vispārējo veselību, tos ietekmē dažādas slimības un noteiktu uzturvielu trūkums, arī nepiemērota matu kopšanas un veidošanas līdzekļu izvēle. Ir gadījumi, kad neiztikt bez ārsta vai ļoti zinoša friziera palīdzības, taču, ja matu stāvoklis ir kopumā normāls, nav obligāti vajadzīgi dārgi un smalki kopšanas produkti vai procedūras salonos. Te būs daži vienkārši ieteikumi.

* Visvienkāršāko aizsardzību matiem, uzturoties saulē, nodrošina piemērota galvassega - saules cepure, viegla naģene, lakats vai kas cits, galvenais, lai galvassega nebūtu stingra, spiedoša un lai tā būtu gatavota no gaisu caurlaidīga materiāla.

* Izvēloties šampūnu, jāņem vērā, ka vasarā tam jābūt ar īpaši labu mīkstinošu un mitrinošu efektu. Nereti vasarai vajadzīgs citāds šampūns nekā tas, kas labi derēja matiem ziemā. Var arī katrā matu mazgāšanas reizē savam iecienītajam šampūnam pievienot dažus pilienus dadžu eļļas vai mandeļu eļļas. Matu galus, kas prasa papildu rūpes, reizi nedēļā pusstundu pirms mazgāšanas var ierīvēt ar kādu barojošu eļļu.

* Vasarā ir būtiski lietot matu kondicionētāju, kas nodrošina papildu aizsardzību pret saules stariem un atvieglo matu sakārtošanu. Laiku pa laikam vēlams arī veikt galvas ādas masāžu pie matu saknēm, izmantojot maigu, mīkstu matu suku.

* Vasarā mati parasti jāmazgā biežāk, jo gan matos, gan galvas ādā sakrājas vairāk sviedru, arī netīrumu, pludmales smilšu u.c. Mazgāšana vajadzīga tik bieži, cik tas nepieciešams, lai turētu savus matus tīrus.

* Siltajā sezonā ieteicams pēc iespējas mazāk lietot matu lakas, putas, gēlus un tamlīdzīgus veidošanas līdzekļus, bet ja tie tomēr nepieciešami, der izvēlēties tos, kuri nodrošina aizsardzību pret ultravioletajiem stariem.

* Matu žāvēšanai jācenšas pēc iespējas retāk izmantot fēnu. Siltā laikā mati labi izžūst arī bez tā.

* Pērkot matu kopšanas līdzekļus, vajadzētu izvēlēties tos, kuri satur vielas, kas aizsargā pret ultravioleto staru iedarbību (ar pietiekami augstu SPF - saules aizsargfaktoru), to sastāvā mēdz būt A un E vitamīns, kā arī dažādi augu valsts komponenti, kas kalpo šim mērķim.

* Peldsezonas laikā jāatceras, ka nevajadzētu uzturēties saulē ar slapjiem matiem. Īpaši nelabvēlīgi matus ietekmē sāļais jūras ūdens. Kad sāls nokļūst uz matiem, tad atvērtas un deformētas paliek matu kutikulas, mati lūst un elektrizējas, zaudē spīdumu. Sāls izvelk no matiem ūdeni, un tie izžūst. Pēc peldēšanās jūrā ar sāļu ūdeni vislabāk būtu izskalot matus saldūdenī. Gatavojoties peldsezonai jūrā, matus var regulāri skalot ar negāzētu minerālūdeni vai vieglu sodas šķīdumu (ēdamkaroti uz litru). Dažas dāmas apgalvo, ka labi palīdz matu apsmidzināšana ar minerālūdeni katru dienu, izmantojot pudeli ar mehānisku smidzinātāju.

* Lai mazinātu sāļā ūdens ietekmi uz matiem, pirms peldes matus var saslapināt ar parastu ūdeni, jo slapji mati neuzsūc tik daudz jūras ūdens kā sausi.

* Ja neparedzēti gadās uzturēties saulē ilgāku laiku un nekādu aizsarglīdzekļu nav pa rokai, matus var nedaudz ieziest ar ķermeņa kopšanai domātu krēmu. Atgriežoties mājās, mati jāizmazgā.

* Arī no dabas līdzekļiem un produktiem, kas atrodami virtuvē, var pagatavot matu maskas, kas palīdzēs tiem vasaras saulē saglabāt savu labo izskatu, spīdumu un elastīgumu - liepziedu, kumelīšu, nātru, gārsu uzlējumi; matu maska no olu dzeltenumiem un citronu sulas u.c. Te jāņem vērā savs matu tips.

* Matu veselībai un stiprināšanai profilaktiski var izvēlēties arī iekšķīgi lietojamus uztura bagātinātājus, piemēram, ar silīciju, selēnu u.c. Par tiem vēlams apspriesties ar ārstu vai farmaceitu.