Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA. Būtiska kopdzīves sastāvdaļa – sekss

© Depositphotos.com

Sekss starp diviem cilvēkiem rada unikālu psiholoģisku saikni, kas katram pārim ir īpaša un svarīga. Tā nav tikai patīkama kopdzīves piedeva, bet būtiska šīs kopdzīves sastāvdaļa. Sekss ir visintīmākais veids, kā divi cilvēki var viens otram izrādīt savu mīlestību. Ja kaut kas iet greizi seksā, tad patiesībā cieš visas pāra attiecību jomas. Daudzi cilvēki par šo ciešo saistību piemirst.

Šajā jomā valda arī ne mazums mītu. Te būs daži no tiem.

1. mīts: sievietes seksuālās vēlmes nosaka galvenokārt sievišķie hormoni

Daudzi cilvēki uzskata - ja sieviete reti vēlas seksu, tad tas nozīmē, ka ar viņas dzimumtieksmi kaut kas nav kārtībā un viņai būtu jālieto kaut kādi medikamenti, droši vien hormonu preparāti. Eksperti norāda, ka dzimumtieksme ir sarežģīta, kompleksa parādība, kuru ietekmē ļoti daudzi faktori, ieskaitot asinsvadu veselību, garīgo veselību, uzturu, stresa līmeni un abu partneru attiecību kvalitāti kopumā. Var lietot nezin kādus līdzekļus, lai uzkurinātu vēlmi pēc seksa, taču tie neiedarbojas, ja problēma nav fizioloģiska, bet sieviešu intereses trūkumam par seksu reti kad ir fizioloģiski cēloņi. Lielākoties problēmas pamatā ir tas, kā sieviete uztver pati sevi, savu partneri un viņu attiecības kopumā. Tieši šīs lietas ir jāizvērtē vispirms, ja sieviete cieš no zemas dzimumtieksmes.

2. mīts: emocionāla tuvība garantē arī labu seksa kvalitāti

Šāds apgalvojums ir dzirdēts ļoti bieži: ja pāris ir emocionāli tuvs, tad ar seksu nebūs nekādu problēmu. Tomēr ekspertu vērojumi liecina, ka ir daudz pāru, kur abi partneri viens otru ļoti labi pazīst, izjūt patiešām ciešu emocionālo tuvību, bet tas drīzāk liek viņiem justies kā labākajiem draugiem, nevis veicina vēlmi pēc seksa. Lai partnera acīs atkal atgūtu seksuālo pievilcību, jāatļaujas izturēties rotaļīgāk, mazliet noslēpumaināk, neparastāk. Varbūt emocionālā tuvība vairs nebūs tik ļoti cieša, bet jūs viens otram kļūsiet iekārojamāki. Eksperti iesaka: mazāk domājiet par to, vai jūs rīkojaties «normāli», bet dariet visu, lai justos jaunāki un seksīgāki sava partnera acīs.

3. mīts: ja partneris vēlas seksu, bet tu nevēlies, tad savu mīlestību vari izpaust arī citos veidos

Tas arī ir viens no izplatītiem pieņēmumiem: tā kā cilvēks ir civilizēta, kulturāla būtne, kas spēj sevi kontrolēt, tad viņam ir jāspēj saprast un pieņemt, ka partneris nevēlas seksu, bez ierunām jāpakļaujas šim atteikumam, tajā pašā laikā paliekot uzticīgam. Tas ir negodīgi un bieži vien noved pie laulāto neuzticības. Kad divi cilvēki apprecas vai uzsāk pastāvīgu kopdzīvi, viņiem jābūt gataviem uz kompromisiem daudzās dzīves jomās, jāvienojas, kur dzīvot, vai radīt bērnus, kā savienot ģimeni un karjeru utt. Pāri to visu apspriež, taču no jautājuma par seksuālo dzīvi bieži vien izvairās, lai gan arī tas ir būtiski - cik bieži un kādas prasības izvirzīt seksa kvalitātei. Mīlestības valoda katram cilvēkam var būt citāda. Piemēram, viens uzskatīs, ka mīlestību var paust ar pieskārieniem, glāstiem, citam būtiskākas šķitīs sarunas vai tas, cik daudz laika partneris pavada ar viņu kopā; dažu spēs pārliecināt vienīgi taustāmi pierādījumi vērtīgu dāvanu veidā utt. Un, ja kāda cilvēka mīlestības valoda ir pieskārieni, tad viņš neuzskatīs par mīlestības apliecinājumu ne dārgas dāvanas, ne kopīgus ceļojumus, ne vārdos paustus daiļrunīgus zvērestus. Ja attiecības veidojas labas, abi partneri cenšas izzināt viens otra mīlestības valodu un runāt tajā, pat ja pašu izpratne ir atšķirīga.

4. mīts: pārim vispirms jāizrunā savas emocionālās problēmas un tikai pēc tam - seksuālās problēmas

Ja cilvēki cieš no savstarpējām dusmām, apvainojumiem vai komunikācijas trūkuma un piedevām vēl nabadzīga ir viņu seksuālā dzīve, tad parasti tiek uzskatīts, ka vispirms jāizrunā tieši šīs citas problēmas un ar tām arī jāiet pie attiecīgiem speciālistiem. Bieži vien šāda pieeja dod labu rezultātu. Bet ļoti daudziem cilvēkiem ir tieši pretēji - ja sāk analizēt seksuālās problēmas, atklājas arī visas citas. Būtībā seksa terapija nav šķirama no pāru terapijas. Daudzi speciālisti nākuši pie atziņas, ka sekss ir kā logs, kas paver plašu skatu arī uz visiem citiem pāra attiecību aspektiem. Tāpēc, ja, fokusējoties uz emocionālajām problēmām, nekas nesanāk, ķerieties pie seksuālajām. Kad abi partneri, kaut arī viņu starpā ne tuvu nevalda saskaņa, atjauno fizisko kontaktu, sāk atkal viens otram pieskarties, viņi sāk justies tuvāki, emocionāli noskaņojas uz viena viļņa un kļūst vieglāk tikt galā arī ar citām pretišķībām.

Kā prognozēt, vai attiecībām lemts ilgs mūžs

Neatvairāma fiziska pievilcība, neaizmirstamas tikšanās, rozes un vīns, sirds trīsas un maģiskā jūtu ķīmija... Un tad romantikas plīvurs sāk gaist. Viņai patīk iepirkties, viņš labāk sēž krodziņā ar draugiem. Viņa vēlētos daudz bērnu, viņš uzskata, ka pietiek ar vienu. Viņa pieradusi katru svētdienu iet uz baznīcu, viņš par to tikai vīpsnā. Un tā joprojām. Ja abi būtu zinājuši, ka tā notiks... Lūk, dažas lietas, kam jāpievērš uzmanība, pirms gribat nopietni mesties attiecību virpulī:

* Izskats un fiziskā kondīcija. Ja tieši izskats ir pirmais, kas jūs saista pretējā dzimuma pārstāvī un liek zaudēt galvu, tad ir pamats domāt, ka šim faktoram būs liela loma arī turpmāk. Padomājiet, vai arī partnera vērtību sistēmā tam ir tikpat būtiska nozīme un vai spēsiet saglabāt attiecības, ja pēkšņi izrādīsies, ka viņš kļuvis par plikpauri vai viņa tikusi pie desmit liekiem kilogramiem?

* Emocionālais briedums. Vai šis cilvēks ir nobriedis nopietniem lēmumiem? Kāda ir viņa attieksme pret jūsu ģimeni un draugiem? Vai viņš prot savaldīties vai arī mēdz zaudēt paškontroli? Vai viņš apzinās savus trūkumus?

* Dzīvesveids. Tas ietver sevī gan darbu, gan sabiedrisko dzīvi, intereses, brīvā laika pavadīšanu. Vai šajā ziņā jums ir kaut kas kopīgs? Daudzas attiecības lemtas neveiksmei, piemēram, tāpēc, ka vienam partnerim labāk patīk sēdēt mājās, kamēr otrs vēlas katru vakaru kaut kur doties, viens negrib izlaist nevienu sporta maču, bet otrs - operas izrādi.

* Attieksme pret naudu. Tas ir klupšanas akmens daudziem pāriem. Kāds ir reālais ienākumu līmenis un kāds - tas, pēc kura partneris tiecas? Kādiem mērķiem nauda tiek tērēta, kur ieguldīta un kādā veidā uzkrāta? Vai nav tā, ka viens no jums būs krājējs, bet otrs - tērētājs?

* Vērtību sistēma. Tā ietver sevī attieksmi pret godīgumu, uzticību, ticību, garīgumu, dzīves mērķiem, dzimteni, ģimeni, bērniem u.c. Ne mazāk svarīgi jautājumi: vai tu varēsi uz šo cilvēku paļauties, vai viņš būs tev līdzās arī kritiskā brīdī?

* Laulība un sekss. Ne visiem cilvēkiem pret šīm lietām ir vienāda attieksme. Mēģiniet salīdzināt - ko no laulības un seksa gaida partneris un ko gaidāt jūs? Vai vēlaties ciešu dvēselisku tuvību, vai gribat nesaraujami būt kopā?

* Izglītības līmenis. Ja jums ir līdzīgs izglītības līmenis, tas palielina izredzes uz labu saprašanos, daudzmaz līdzīgu skatījumu uz dažādām lietām, kopīgas intereses. Paanalizējiet, par kādām tēmām jūs spējat sarunāties ar savu jaunatrasto sirdsāķīti? Pašreiz jums varbūt pietiek ar sportu un iepirkšanos, bet, ja parasti sarunājaties par ekonomiku un filozofiju, jums drīz kļūs garlaicīgi kopā ar šo partneri.

Kāpēc regulārs sekss ir veselīgs:

* Tas palīdz labāk izskatīties. Kādā pētījumā Skotijā vienai dalībnieku grupai vajadzēja novērot otras grupas dalībniekus un pateikt, cik viņiem gadu. Vēlāk tika noskaidrots, ka tie cilvēki, kas izskatījās par 7-12 gadiem jaunāki, regulāri nodarbojas ar seksu līdz pat četrām reizēm nedēļām.

* Palīdz patērēt kalorijas. Aprēķināts, ka seksa laikā tiek sadedzinātas aptuveni četras kilokalorijas minūtē. Tātad - arī sekss ir sava veida vingrošana.

* Mazina galvassāpes. Lai gan galvassāpes gadsimtiem ilgi kalpojušas par aizbildinājumu, lai atteiktos no seksa, nereti ir tieši otrādi: dzimumakta laikā izdalās endorfīni, kas remdē sāpes.

* Palīdz sievietēm uzturēt regulāru menstruālo ciklu. Statistika liecina, ka sievietēm, kurām pastāvīgi ir sekss vismaz reizi nedēļā, cikls ir regulārāks nekā tām, kurām seksa nav vai arī tas ir neregulārs; turklāt nav pat būtiski, vai sieviete dzimumakta laikā sasniedz vai nesasniedz orgasmu.

* Sievietēm regulāri dzimumakti ļauj vingrināt mazā iegurņa muskuļus, kas cita starpā atbildīgi par urīna saturēšanu un lielākā vecumā var atslābt, novedot pie inkontinences.

* Kalpo saaukstēšanās slimību un gripas profilaksei. Izpētīts, ka dzimumakts 1-2 reizes nedēļā veicina imunitāti stiprinošu vielu veidošanos organismā, paaugstinot to koncentrāciju asinīs pat par vienu trešdaļu.