Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Esi vesels: vasarā nedariet pāri ādai

© Depositphotos.com

Vasarā āda daudzējādā ziņā var atviegloti uzelpot, jo atpūta, svaigs gaiss un pozitīvas emocijas tai nāk par labu. Reizēm mēs, ļaujoties bezrūpīgai noskaņai, tomēr aizmirstam par savu ādu pienācīgi rūpēties. Dažas kļūmes liek manīt sevi uzreiz, citas turpretī atklājas tikai vēlāk, un ne visas ir iespējams labot.

Saules aizsarglīdzekļu atmešana

Šķiet - nu jau klāt vasaras otrā puse, saule vairs nav tik aktīva, arī āda jau pieradusi, ko nu vairs triepsies ar visiem šiem apnicīgajiem krēmiem. Tomēr saules aizsardzība ir aktuāla joprojām. Kad vasara ilgstoši bijusi vēsa, cilvēki steidz atgūt nokavēto, dodas dabā, pie ūdeņiem, sauļojas un peldas, un, ignorējot saules aizsargkosmētiku, var drīz vien iedzīvoties ādas apdegumos. Pat viegli iesārta āda jau liecina, ka ultravioleto staru ticis par daudz. Joprojām der izvairīties no atrašanās tiešā saulē laika posmā no 12.00 līdz 16.00. Starojums grauj ādas kolagēnās šķiedras, tā ātrāk noveco, kļūst sausa un grumbaina, rodas pigmentācijas plankumi. Atbilstoši kosmētikas līdzekļi jālieto arī pēc sauļošanās, jo šo krēmu sastāvā ir antioksidanti, kas aizsargā ādu un nostiprina iegūto iedegumu. Svarīgi, lai pēcsauļošanās krēmi mitrinātu un mīkstinātu ādu (kakao sviests, mandeļu eļļa), stimulētu šūnu atjaunošanos un stiprinātu ādas imūno sistēmu. Jāpadomā arī par piemērotu apģērbu un galvassegu. Jāzina, ka ultravioletie A stari spēj izkļūt arī cauri stiklam, tāpēc piemērota saules aizsargkosmētika būtu jālieto visiem, kuri darbā sēž logu tuvumā. Savukārt šoferiem iesaka īpaši rūpēties par kreiso roku, kurai, sēžot pie stūres, sistemātiski tiek visvairāk saules.

Nevērība dekoratīvās kosmētikas lietošanā

Ja vasara šķiet piemērots laiks, lai eksperimentētu ar savu ārieni un izmēģinātu jaunus kosmētikas līdzekļus, tie dažkārt tiek patapināti no draudzenes arsenāla, un nav iespējams paiet garām dažādiem testeriem pašmāju un ārzemju veikalos, kur vien gadās tāda iespēja. Lai āda tomēr neciestu, šādus jaunus produktus nevajag izmēģināt vienā reizē vairākus un tie lietojami tikai uz neliela ādas laukumiņa, jo sevišķi, ja cilvēkam ir nosliece uz alerģiskām reakcijām. Aktīvi apmeklējot pasākumus, gribas izskatīties košāk, bet, atnākot mājās pēc garas, nogurdinošas dienas, gadās aizmigt, nenoņemot dekoratīvo kosmētiku. Āda par to visu paldies neteiks. Tas var novest pie bakteriālas infekcijas, poru aizsprostošanās un pinnēm.

Neveselīgi mazgāšanās un peldēšanās paradumi

Vēlme daudz biežāk atrasties ūdenī vasarā ir gluži dabiska, bet arī te jāiztiek bez pārspīlējumiem. Pārāk ilga regulāra uzturēšanās dušā var novest pie ādas sausuma. Iespējams, to negatīvi ietekmē arī dažādas vielas, kas var būt ūdenī. Ilgstošas karstas dušas cienītājiem āda ar laiku kļūst sausa un sāk lobīties. Ja, mazgājoties dušā, jūtams, ka āda sāk niezēt un kļūst sārta, tas nozīmē, ka laiks dušošanos beigt. Sūdzības par sliktu ādas stāvokli var rasties arī čakliem baseinu apmeklētājiem. Nevajadzētu arī pārāk ilgi un pārāk bieži uzturēties saunā vai tvaika pirtī - kas par daudz, tas nekad nenāk par labu.

Negaidītas tikšanās ar kukaiņiem

Dodoties dabā, jāpadomā arī par aizsardzību pret odu, dunduru, knišļu un citu kukaiņu uzbrukumiem. Aptiekās nopērkami kukaiņu atbaidīšanas preparāti, kas speciāli veidoti tā, lai būtu efektīvi un cilvēkiem maksimāli nekaitīgi un ērti lietojami, nekairinātu ādu un nenotraipītu apģērbu. Ja odi tomēr sadzēluši, aptiekās var nopirkt piemērotus gēlus, balzamus vai citus līdzekļus, ar ko apstrādāt dzēlienu vietas, lai mazinātu niezi un pietūkumu. Ja odu dzēlieni kādam parasti izraisa stipru niezi un pietūkumu, ir vērts iegādāties kādu antihistamīna preparātu. Ja ir spēcīga alerģiska reakcija, jākonsultējas ar ārstu.

Pārāk biežs skrubis, vaksācija un uzacu plūkāšana

Kaut arī āda svīst un gribas to biežāk dažnedažādi attīrīt, skurbi nevajadzētu lietot biežāk nekā reizi nedēļā, jo tas iznīcina arī ādas dabisko tauku slānīti, kas tai nepieciešams. Arī pārāk bieža vaksācija nav laba, jo tā kairina ādu, veicina iekaisumu un var novest pie matiņu ieaugšanas. Ja ļoti gribas atbrīvoties no traucējoša apmatojuma, varbūt ir vērts padomāt par kādu metodi, kas dod noturīgāku rezultātu, piemēram, par lāzerepilācijas kursu. Arī uzacu plūkāšana var novest pie ādas bojājumiem, ja ar to pārāk aizraujas. Nekādā gadījumā nedrīkst aizmirst dezinficēt piederumus, kurus izmanto uzacu formas korekcijai, bet pēc procedūras lietot kādu nomierinošu losjonu, lai mazinātu ādas kairinājumu un matiņu ieaugšanas risku.

Ēšanas un dzeršanas paradumi

Ādas stāvoklim par sliktu nāk neregulāra ēšana, kā arī jo-jo diētas, kas saistītas ar krasu uzturvielu uzņemšanas ierobežojumu un svara zudumu, kas pēc tam īsā laikā tiek atgūts ar uzviju. Ādai nepatīk šādas «ekskursijas», tā kļūst nokarena, tiek veicināta striju veidošanās. Lietojot uzturā pārāk daudz sāls, āda var pastiprināti zaudēt mitrumu, kļūstot sausa un nespodra. Zināmā mērā palīdz ādu mitrinoša kosmētika, bet efekts nebūs sevišķi labs, kamēr cilvēks neierobežos sāls patēriņu. Līdzīgi ir ar alkohola patēriņu. Postījumus nodara arī pārmērīga cukura uzņemšana, kas negatīvi ietekmē kolagēnu, padarot ādu ļenganu. Un vēl: lai ādu saglabātu skaistu, maigu un tvirtu, nedrīkst aizmirst katru dienu dzert pietiekami daudz ūdens, jo īpaši vasarā.

Sīki higiēnas misēkļi

Pie tā, ka uz ādas nokļūst nevēlamas baktērijas, reizēm vainīga pavisam sīka nogrēkošanās pret higiēnas prasībām. Ja imunitāte ir laba, tad, iespējams, nekas nenotiks, bet ja tā jau paguvusi ciest no pārsauļošanās, stresa, alkohola, smēķēšanas un citiem faktoriem, tad liktenīgas var izrādīties, piemēram, netīras saulesbrilles, neizmazgāta spilvendrāna vai pie sejas piespiests mobilais tālrunis. Baktērijas iekļūst ādas porās, izraisa izsitumus un kairinājumu. Pēc darbošanās dārzā, mežā vai garāžā, kad rokas kļuvušas īpaši netīras, tās reizēm var mazgāt ar antibakteriālajām ziepēm, bet lietot šīs ziepes ikdienā nav ieteicams, jo tās iznīcina ādas dabisko mikrofloru. Ja zināt, ka būs veicams kāds netīrs darbs, laikus jāpadomā par piemērotiem aizsargcimdiem.