Uzzini vecāku kļūdu topu

© Depositphotos.com

Kļūdīties ir cilvēcīgi, un arī bērnu vecāki nav pasargāti no kļūmēm un problēmām audzināšanā. Pieredzējuši vecāki zina, ka pat vienā un tajā pašā ģimenē nav divu vienādu bērnu, katrs nāk ar savu raksturu, atnesot tuvajiem cilvēkiem gan prieku, gan jaunus izaicinājumus.

Cik daudzveidīgi ir bērni, tik daudzveidīgi ir arī vecāki un viņu kļūdas. Šeit apkopotas dažas no tipiskākajām.

Higiēnas pamatu nemācīšana

Lielu daļu no bērnu saslimšanas gadījumiem rada vecāku vājā izpratne par higiēnas pamatnoteikumiem. Jāatceras, ka slimība nerodas no nekā. Īpaši tas attiecināms uz situācijām, kad bērniem tiek konstatētas zarnu trakta infekcijas. Bērnu veselības atslēga ir elementāra higiēna: vecākiem jāpadomā par to, kā tiek mazgāti produkti, vai pietiekami bieži tiek mazgātas rokas, piemēram, pēc tualetes apmeklējuma vai pastaigas ārā. Ja roku mazgāšana būs iemācīta mazotnē, tad nākotnē bērns to darīs automātiski, pats sevi pasargājot no dažādām infekcijas slimībām.

Nepietiekama izpratne par drošu vidi

Bērni īpaši jāsargā no iespējamām traumām. Nevar gribēt, lai trīsgadnieks klausītu mammu uz vārda, jo šajā vecuma posmā viņš izzina pasauli caur sevi - visas lietas vajag ielikt mutē, un visur gribas pakāpties. Tādēļ mājās jābūt drošai videi, bet vecākiem jāspēj paskaidrot, kāpēc konkrētas lietas nedrīkst darīt. Aizliegumu bērnam nevajag izteikt vienā vārdā «nedrīkst!», bet gan maigi jāpalūdz, lai viņš to nedara, vai arī jāpaņem bērns rokās, pievēršot uzmanību citai nodarbei. Lai nerastos nemitīgi konflikti par to, ko drīkst un ko nedrīkst, mājoklis jāiekārto tā, lai bīstamās lietas mazulim nebūtu sasniedzamas, vislabāk - lai viņš tās pat neredzētu.

Neprasme izvērtēt veselības problēmas un to nopietnību

Vecākiem par savu bērnu veselību jādomā vienmēr. Protams, īpaša uzmanība jāpievērš bērniem līdz gada vecumam, jo viņiem saslimšanas risks ir lielāks. Jāatceras, ka mazuļa slimības smagumu nosaka vispārējais veselības stāvoklis, piemēram, bērnam var būt tikai iesnas, bet to dēļ viņš nevar paēst, ir grūti elpot un parādās citas problēmas, taču vecāki nemaz neiedomājas, ka vainīgas iesnas. Tāpēc svarīgi sekot līdzi, vai bērns pietiekami daudz ēd un dzer, vai nav pārāk reta urinācija, vai pārāk bieži nav šķidrs vēders un citas pazīmes, kuras pamanot vecākiem jākļūst uzmanīgiem. Te īpaši liela nozīme ir labai sadarbībai ar savu ārstu, lai vecāki tiktu informēti, kam jāpievērš uzmanība mazuļa ikdienā, zinātu, kad un kā sniegt pirmo palīdzību pašiem, kad jāsazinās ar ārstu un kad jānogādā bērns slimnīcā.

Apbēršana ar mantām

Mamma un tētis vēlas, lai bērnam būtu viss, par ko viņi paši savā bērnībā varēja tikai sapņot. Ne tikai vecāki, bet arī vecvecāki un citi radinieki pērk un pērk, līdz bērns sāk uzskatīt, ka tas ir pašsaprotami, pieprasa vēl un nekad viņam nav gana. To veicina arī reklāmas un mārketinga aktivitātes. Mazais cilvēks var izaugt nepateicīgs un nespējīgs pārdzīvot nekādu vilšanos. Daudzo pirkumu vietā labāk vajadzētu veltīt viņam laiku un uzmanību.

Uzvedības normu nemācīšana

Vecāki, kuriem pašiem trūkst pacietības, lai iemācītu bērniem uzvedības normas, gribot negribot atstāj to skolotājiem, treneriem, radiem, klasesbiedru un draugu vecākiem. Ja bērns mājās pieradis ārdīties, visu izmētāt, apsaukāties un lauzt mēbeles, tad tā viņš gribēs darīt arī ārpus mājas, un sekos attiecīga reakcija, kas nepatiks ne viņam, ne vecākiem, piemēram, neuzvedīgo bērnu vairs neaicinās ciemos, neiesaistīs kopīgos pasākumos, mainīsies apkārtējo cilvēku attieksme pret visu ģimeni.

Saslavēšana par viduvēju veikumu

Reizēm uzslava bērnam ir nepieciešama, lai viņu iedrošinātu un parādītu, ka esam pamanījuši progresu, piemēram, mācību priekšmetā, kurš nepadodas. Bet nedrīkst iztēlot parastus viduvējus rezultātus par milzu sasniegumiem - bērns tam noticēs, «gulēs uz lauriem» un būs ļoti sarūgtināts, ka nav ieguvis augstāko atzīmi vai sacensību godalgu. Viņš var pārstāt ticēt vecākiem.

Neiesaistīšana mājas solī vai maksāšana par paveiktajiem darbiņiem

Katram ģimenes loceklim mājas uzturēšanā ir savi pienākumi, arī bērnam jāuztic darbiņi, kas viņam ir pa spēkam, turklāt nesolot par to nekādu speciālu atlīdzību. Ja bērns pierod, ka visu dara citi, tas neaudzina atbildības izjūtu un nepalīdz apgūt iemaņas, kas vēlāk dzīvē būs vajadzīgas. Mūsu valstī Bērnu tiesību aizsardzības likuma 22. pantā noteikts, ka bērnam ir pienākums atbilstoši savam vecumam apkopt sevi un piedalīties mājas darbos.

Sliktas vecāku savstarpējās attiecības

Ja tētis un mamma izturas viens pret otru ar necieņu, ķildojas, kliedz vai rīko skandālus ar trauku plēšanu, bērns apgūst šo uzvedības modeli, kas vēlāk rada problēmas viņa paša attiecībās. Situāciju neglābs stāsti par to, kā jāizturas - redzētais piemērs iedarbojas daudz spēcīgāk nekā pamācības.

Neadekvātas gaidas

Vecāki nolemj, ka bērns būs futbola čempions vai izcils pianists, un vēlas, lai viņš piepildītu šīs gaidas, kaut arī bērnam pašam labāk patiktu pavisam citas nodarbes. Tas izpaužas arī mazākās lietās, piemēram, dodoties uz viesībām ar divgadīgu mazuli, vecāki cer, ka viņš uzvedīsies smuki un visu vakaru sēdēs mierīgi pie galda. Bērnam tas nebūs pa spēkam, viņš sāks niķoties, un vilšanās būs abpusēja.

Pieaugušo modes uzspiešana

Ir vecāki, kuri vēlas bērnus ģērbt kā mazus pieaugušos, veidot stilu, matu sakārtojumu, izmantot dekoratīvo kosmētiku, pirkt auskarus un citus aksesuārus, kas, iespējams, pašiem bērnībā bija liegti. Eksperti saka: ļaujiet bērniem būt bērniem!

Vārda neturēšana

Tas attiecas gan uz norunām kaut kur kopā aiziet vai kaut ko nopirkt, gan arī uz piesolīto sodu, teiksim, par kaut kādiem pārkāpumiem liegt piekļuvi internetam. Ja vecāki solījumus nepilda, bērns pārstāj tos ņemt par pilnu un secina, ka uz vecākiem nevar paļauties.

Svarīgākais