Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Ājurvēdas ieteikumi dos labumu jebkuram cilvēkam jebkurā stāvoklī

© Publicitātes foto

Kūrorta rehabilitācijas centrā Jaunķemeri līdztekus citām darbojas ājurvēdas medicīnas nodaļa. Ājurvēdas vārdu dzirdējuši daudzi, bet ne visiem ir par to skaidrs priekšstats.

«Ājurvēda ir visaptveroša - holistiska zināšanu sistēma, kas ļauj izmantot ikdienā visu apkārtesošo savā labā, lai nodzīvotu ilgu un ražīgu mūžu,» stāsta sertificēta ājurvēdas speciāliste, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste Rita Pedāne. «Ājurvēda skata cilvēku saiknē ar dabu, dabas un planētu ritmiem, kādi ir, piemēram, cirkādiskais jeb diennakts ritms, sezonālais ritms, ņemot vērā ļoti daudzus faktorus. Cilvēks tiek skatīts kopumā - fiziskā ķermeņa uzbūves īpatnības, organisma funkcijas, psihoemocionālais stāvoklis. Tikai viss kopā ļauj izdarīt secinājumus par cilvēka veselību.»

Latvijā ājurvēdas medicīna ir oficiāli reģistrēta medicīnas metode un to ļauts praktizēt ārstiem, kuri ir sertificēti kādā no pamatspecialitātēm. Latvijas Universitātē jau vairākus gadus ārstniecības personām tiek īstenots tālākmācības kurss Ājurvēdas pamati.

- Ko nozīmē vārds «ājurvēda», un kāds ir tās skatījums uz cilvēka organismu un veselību?

- Ājurvēda tulkojumā no sanskrita nozīmē - mācība par ikdienas dzīvi. Tā ir medicīnas sistēma, kura radusies Senajos Austrumos, aptuveni 5000 gadu pirms mūsu ēras. Tā uzlūko cilvēku pilnībā, lai slimības cēloni novērstu ar dabiskām ārstēšanas metodēm. Ājurvēda palīdz sekmēt harmoniju starp cilvēkiem un dabu, dzīvojot atbilstoši tās likumiem. Ājurvēdas filozofija uzskata, ka visa pamatā ir pieci elementi - ēters, gaiss, uguns, ūdens un zeme. Mūsu organismā šie pieci pamatelementi sakārtojas un apvienojas dažādās attiecībās trīs pamatvienībās - došās: no ētera un gaisa veidojas Vata, uguns ar ūdeni veido Pitu, bet zeme un ūdens veido Kaphu. Šīs trīs došas jeb uzbūves tipi - Vata, Pita un Kapha - ir atbildīgas par visām ķermeņa, prāta un apziņas bioloģiskajām un psiholoģiskajām funkcijām. Tās darbojas gan kā ķermeņa galvenā sastāvdaļa, gan kā aizsargbarjera, radīdamas normālu psiholoģisko fonu. Došu kombinācija nosaka ķermeņa, prāta un apziņas bioloģiskās, psiholoģiskās un fizioloģiskās funkcijas. Ja ar neatbilstošu pārtiku, dzīves režīmu, ieradumiem tiek izjaukts šo došu individuālais līdzsvars, ķermenis acumirklī dod precīzus signālus par to, kura doša izgājusi no līdzsvara. Pamatojoties uz šiem simptomiem, ājurvēdas speciālists sniegs konsultāciju, lai atgūtu zaudēto līdzsvaru un veselību.

- Kāda ir ājurvēdas vieta mūsu medicīnas sistēmā, kādiem pacientiem tā ir piemērota un kā savienojama ar Rietumu medicīnu?

- Mūsu medicīnas sistēmā ājurvēdu neizmanto akūtu stāvokļu gadījumā, bet, ārstējot hroniskas slimības, ājurvēdas metodes reāli var dot ilgstošāku remisiju. Nav pretrunu starp ājurvēdas pieejas, preparātu, procedūru izmantošanu kopā ar tradicionālo alopātisko medicīnu. Ārsti, kuri Latvijā strādā ar ājurvēdas metodi, tieši tā arī rīkojas. Mūsdienu sabiedrība arvien vairāk pieņem ājurvēdu kā dabisku un reizē zinātniski pamatotu ārstēšanas procesu gan profilaktiski, gan ārstnieciski. Ar ājurvēdas palīdzību iespējams uzlabot veselību un novērst nopietnas slimības, balstoties uz dzīvesveida izmaiņām, diētas maiņu un attīrīšanās tehnikām ķermeņa līdzsvara atjaunošanai.

- Kā jūs raksturotu pacientus, kuri izvēlas doties pie ājurvēdas speciālista? Kāda ir viņu motivācija, izpratne un informētība par šo nozari?

- Lielākoties cilvēki zina, ko viņi grib saņemt no konsultācijas ar ājurvēdas speciālistu. Dažiem ir tikai vispārēja interese par savu konstitūcijas tipu un tam piemērotu pārtiku un dzīvesveidu. Kūrorta rehabilitācijas centrā Jaunķemeri bieži pacienti ierodas uz konsultāciju, lai noteiktu sev vislabvēlīgākās un efektīvākās procedūras no ājurvēdas skatu punkta. Diemžēl prakse rāda, ka daudzi vēršas pēc palīdzības pie ājurvēdas speciālista tikai tad, kad zaudēta jebkura cerība un izieti visi alopātiskās medicīnas līkloči. Tad atliek tikai paliatīvā terapija, lai pēc iespējas atvieglotu cilvēka ciešanas. Ājurvēdas ieteikumi dos labumu jebkuram cilvēkam jebkurā stāvoklī. Kādreiz cilvēki pēc ķīmijterapijas vai apstarošanas ir izbrīnīti un pat dusmīgi, kad dzird no Indijas atbraukuša kvalificēta, praktizējoša ājurvēdas ārsta detalizētus ieteikumus attiecībā uz pārtiku un dzīvesveidu, uzskatot, ka tas neko nedos viņu veselības uzlabošanā. Ir jāsaprot, ka faktori, kas mērķtiecīgi iedarbojas pastāvīgi, ilgstoši, ļoti spēcīgi ietekmē mūs došu līmenī, kas pēc būtības ir ļoti smalks - subatomu līmenis. Un šis mainītais pamats ar laiku rezultēsies mūsu maņu orgāniem sajūtamā līmenī, organisma funkciju līmenī.

- Cik liela iesaiste ājurvēdas medicīnā tiek gaidīta no paša pacienta?

- Protams, ka no pacienta tiek prasīta apzinīga pieeja. Viņam ir jāuzņemas atbildība par efektivitāti, jo tikai pats cilvēks var pieņemt lēmumu mainīt kādus savus ēšanas vai dzīvesveida paradumus, kurus ājurvēdas speciālists ir atzinis par kaitīgiem, slimību provocējošiem, nepiemērotiem šim cilvēkam. Lai pacients pieņemtu šādu lēmumu, viņam jābūt skaidrai un saprotamai informācijai par konkrētu faktoru iedarbību uz viņa veselību, tāpēc ājurvēdas speciālista konsultācija ir pietiekami ilga. Tieši tādēļ daudzi ģimenes ārsti iesaka saviem pacientiem doties uz šādu konsultāciju, lai ar ājurvēdas speciālistu apvienotu spēkus cilvēka veselības uzlabošanā.

- Kā notiek konsultācija? Vai tai ir speciāli jāgatavojas, jāņem līdzi izmeklējumu rezultāti?

- Konsultācija sākas jau brīdī, kad pacients tikai ienāk pa durvīm, apsēžas, sāk runāt. Speciālists vēro ķermeņa uzbūvi, gaitu, kustības, ādas krāsu, runas veidu, balss tembru. Tāpat kā klasiskajā medicīnā, arī ājurvēdā ārkārtīgi svarīga ir anamnēze, iekaitot ģimenes anamnēzi. Svarīgi ir zināt asinsradinieku ķermeņa uzbūvi, slimības, nodarbošanos. Svarīgi ir arī pirms pulsa diagnostikas noskaidrot, cikos pacients pēdējo reizi ir ieturējis maltīti, vai bijušas kādas fiziskas aktivitātes, kāda bijusi miega kvalitāte. Sarunas gaitā noskaidrotie faktori, simptomi tiek sagrupēti, lai veidotos priekšstats par to, kuri no trim pamatprincipiem - došām - ir izgājuši no līdzsvara un vairs nespēj pildīt savas funkcijas. Tad to pārbauda un apstiprina ar pulsa diagnostiku un līdzi paņemtajiem izmeklējumu datiem. Ājurvēdas speciālists pēc individuālas diagnostikas un konsultācijas ieteiks piemērotākās veselības saglabāšanas un slimību profilakses metodes, pielāgos ārstēšanu saskaņā ar konkrētā pacienta enerģētisko un fizisko stāvokli.

- Viena no ājurvēdas metodēm ir pančakarma. Kam tā domāta un kādas procedūras ietver?

- Pančakarma ir alternatīvās medicīnas ārstniecības metode, kas Latvijā atzīta, reģistrēta kā medicīnas tehnoloģija, tā iekļauta ārstniecībā izmantojamo medicīnas tehnoloģiju datubāzē. Profilaksei pančakarmu lieto rudenī un pavasarī, lai palīdzētu organismam pielāgot vielmaiņu mainītajiem klimatiskajiem apstākļiem un mazinātu sezonas saaukstēšanās slimību riska pakāpi. Šī ārstēšanās metode tiek lietota, lai atjauninātu organisma vielmaiņu un orgānu darbību tādā stāvoklī, kādā notiek vesela un tīra organisma funkcionēšana, kamēr to nav skārušas slimības un citi negatīvi faktori. Bet pančakarmas galvenais mērķis ir atbrīvoties no toksīniem, kas uzkrājas un liedz organismam funkcionēt pilnvērtīgi, un atjaunot to vielmaiņas tipu (došu), kurā organisms darbojas optimālā režīmā. Šo toksīnu uzkrāšanos sekmē neveselīgs dzīvesveids, nepareizs uzturs un negatīvi emocionālie pārdzīvojumi, kuri nosprosto enerģijas ceļus cilvēka organismā. Pančakarmas ārstēšanas programma sastāv no trīs posmiem. Sagatavošanas posms ietver gremošanas fermentatīvās sistēmas aktivizēšanu ar attiecīgu garšvielu un augu palīdzību; ķermeņa eļļošanu, kas var būt ārēja - vispārēja ķermeņa eļļošana abjanga - un iekšēja - silta kausēta garšaugu sviesta tikta grita iekšķīga lietošana brokastu laikā, kā arī karsēšanu tvaika kastē, sērūdeņraža vannās vai ar lokālu iedarbību, un regulāras vēdera izejas nodrošināšanu. Pamata posms ietver speciālu ārstniecisku ājurvēdas procedūru veikšanu: deguna procedūra (nasya) kalpo sastrēgumu likvidēšanai ķermeņa augšējā daļā; kā arī barojošās un attīrošās ārstnieciskās klizmas (basti). Šīs procedūras nomāc gremošanas fermentatīvo sistēmu, tāpēc klientam pēc kūres beigām mājās jāturpina nostiprināšanas posms (samsardžana krama). Kūres semināru laikā klients saņem informāciju par pareizu uztura režīmu un ēdieniem (to sastāvu un pagatavošanu), kuri būtu jālieto gremošanas fermentatīvās sistēmas aktivēšanai tuvāko septiņu dienu laikā pēc kūres pabeigšanas. Ja ir attiecīgas indikācijas, lietošanai mājās var tikt nozīmēti arī ājurvēdiskie preparāti. Pilns pančakarmas efekts parādās apmēram mēneša laikā pēc kūres beigām un saglabājas ilgstoši, ja tiek ievēroti piemēroti ēšanas principi un dzīvesveids.

- Diezgan daudz lasīts par dažādām ājurvēdas masāžām. Kādam nolūkam tās kalpo, vai tās tiek iekļautas ārstēšanas kursā kopā ar citām procedūrām vai praktizējamas arī atsevišķi? Cik lielā mērā masāžas izvēli nosaka pacienta vēlmes, cik - medicīniskas indikācijas?

- Masāžas tiek praktizētas gan pančakarmas kursa, gan īsā detoksikācijas kursa laikā un arī kā atsevišķas veselību veicinošas procedūras. Atkarībā no cilvēka veselības stāvokļa ārsts vai kvalificēts ājurvēdas masieris var mainīt paša cilvēka izvēlēto masāžas veidu pret atbilstošāku. Katram masāžas veidam ir noteiktas un akceptētas indikācijas un kontrindikācijas.

- Kāda nozīme ājurvēdas medicīnā tiek piešķirta uzturam?

- Uzturs ājurvēdas skatījumā ir viens no trim veselības pīlāriem līdztekus miegam un dzimumdzīves kontrolei. Ājurvēdas pamatatzinums: cilvēkam pēc iespējas vairāk jāizmanto vietējie produkti un sezonālā pārtika, jo daba konkrētajā ģeogrāfiskajā zonā dod to, kas palīdz pretdarboties nelabvēlīgajai sezonālo faktoru iedarbībai. Konsultācijas laikā biežāk tiek izrunāti pamatprincipi, pie kuriem būtu jāpieturas, un faktori, no kuriem vajadzētu maksimāli izvairīties. Un uz elektronisko pastu pacientam tiek sūtīta informācija par vēlamo pārtikas groziņu atbilstoši viņa šābrīža stāvoklim, lai palīdzētu mazināt došu disbalansu. Cik grūti vai viegli ir ieviest ko jaunu savā ēdienkartē vai mainīt ēšanas paradumus - tas atkarīgs no konkrētā cilvēka spējas piemēroties. Un šīs izmaiņas arī nav vēlams veikt uzreiz, krasi mainot uzturu kopumā, jo organismam tas ir liels stress. Visam jānotiek pakāpeniski, ļaujot ķermenim pierast.

- Kādus preparātus un produktus izmanto ājurvēdas medicīnā?

- Visu, kas atrodams mums visapkārt, var izmantot kā iedarbīgu faktoru - augus, dzīvnieku un augu izcelsmes pārtiku, garšvielas, arī laika periodus. Protams, ka ājurvēdā jau gadu tūkstošiem tiek izmantoti arī kompleksi preparāti, kuru sastāvā var būt gan augu sastāvdaļas (saknes, stublāji, ziedi, pumpuri, lapas), gan minerāli, gan dzīvnieku izcelsmes vielas (piens, urīna koncentrāts, medus, kausēts sviests, kaulu smadzenes). Šādu preparātu iedarbībai vajag laiku, bet toties efekts ir ilgstošāks un noturīgāks. Vai ājurvēdas preparāts tiek pieskaitīts pie uztura bagātinātājiem vai pie medikamentiem - to nosaka bioloģiski aktīvo vielu koncentrācija un daudzums vienā vienībā (tabletē, kapsulā, zirnītī). Latvijā ājurvēdas preparāti tiek pārsvarā reģistrēti kā uztura bagātinātāji.