Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Dzimumzīmes. 7 jautājumi dermatologam

© Pixabay

Dermatologi uzskata, ka dzimumzīmes ir jāpārbauda reizi gadā. Jo īpaši tiem, kuriem to ir ļoti daudz, noteikti tiem, kuri pārmērīgi cep sevi saulē, un, protams, ja ģimenes anamnēzē bijusi diagnosticēta melanoma.

1. Kas ir dzimumzīmes - kāpēc vienam ir tikai dažas, bet citam to ir ļoti daudz?

- Vidēji cilvēkam uz ādas ir aptuveni 50 dzimumzīmju, bet dažam to skaits pārsniedz pat 100. Vairums dzimumzīmju ir labdabīgi veidojumi, un to skaitu parasti nosaka iedzimtība. Vienam dzimumzīmes ir jau kopš pirmajām mūža dienām, citam attīstās dzīves laikā, un ir pilnīgi normāli, ja gadu gaitā to skaits palielinās. Par to nav jāsatraucas, jo tas ir dabisks process. Bet to, vai dzimumzīmes ir labdabīgas vai ļaundabīgas, spēj atšķirt tikai speciālists. Arvien biežāk sastopamā ādas vēža kontekstā dzimumzīmju pārbaude ir kļuvusi sevišķi aktuāla, un savlaicīga dzimumzīmju pārbaude var izglābt dzīvību.

Visbiežāk jaunas dzimumzīmes rodas saules ultravioleto staru iedarbībā, īpaši pēc sauļošanās sezonas. Pastiprināti tās veidojas pubertātes periodā, bet sievietēm arī hormonālo svārstību dēļ - grūtniecības un menopauzes laikā.

2. Kurā brīdī dzimumzīmes kļūst aizdomīgas, kad tās pārbaudīt jādodas pie ārsta?

- Tiek uzskatīts, ka ar dzimumzīmēm jābūt uzmanīgiem un tās īpaši nevajag aiztikt, tomēr nereti notiek citādi. Iespējams, ne vienam vien ir gadījies kādu dzimumzīmi aizķert, īpaši, ja tā atrodas, piemēram, matu zonā, kur to viegli saskrāpēt, ķemmējot matus, vai padušu zonā, kur to skar apģērba locījums. Vīrieši dzimumzīmes nereti savaino, ja tās ir uz sejas - skujot bārdu. Ja dzimumzīme ir nopietni savainota, ieteicams doties pie ārsta, jo tas var veidot iekaisumu. Turklāt, ja dzimumzīme tiek regulāri ievainota - noplēsta vai noberzta, ir lielāks risks, ka tā varētu pāriet ļaundabīgā formā. Tādus veidojumus ieteicams likvidēt. Bet jāuzmana ir katra dzimumzīme, un to, vai laika gaitā tā nemainās, pārbaudīt katrs var pats.

Pārbaudīt dzimumzīmes pie ārsta ieteicams, ja novērojat vismaz vienu no šīm pazīmēm:

1) tā niez, asiņo vai ir kļuvusi jēla,

2) ir nesen izveidojusies,

3) tā ir neglītais pīlēns - atšķiras no pārējām dzimumzīmēm,

4) atbilst ABCDE kritērijiem: A (asymmetric) - asimetriska, B (border) - ar nelīdzenu vai nevienmērīgu robežu, C (colour) - ir nevienmērīga krāsojuma, D (diameter) - ir lielāka par sešiem milimetriem, E (evolution) - laika gaitā aug vai mainās.

3. Vai ir kādas konkrētas vietas uz ķermeņa, kur dzimumzīmēm jāpievērš īpaša uzmanība?

- Nekad nevar zināt, kur tās var parādīties. Protams, ir aprakstītas biežākās lokalizācijas - atkarībā no pacienta dzimuma, vecuma, bet nekas nav simtprocentīgs. Visu, ko ārsts pārbaudes laikā redz ar neapbruņotu aci, var iedalīt tikai divās grupās: patīk/nepatīk, labs/aizdomīgs. Taču tas ir pārāk subjektīvs slēdziens. Drošībai dzimumzīmes noteikti jāapskata ar dermatoskopu un - visur! Jo arī mazs, šķietami netraucējošs plankumiņš var izrādīties ļoti bīstams.

4. Vai dzimumzīmes pie ārsta jāpārbauda arī bērniem?

- Pārbaudes process nav atšķirīgs, un to rekomendē veikt reizi gadā. Bērna vecums var noteikt ārsta taktiku, nozīmējot biežākas vai retākas kontroles, jo bērnam dzimumzīmes simetriska augšana vai jaunu dzimumzīmju parādīšanās tiek uzskatīta par normu. Taču, ja ģimenē kādam ir bijusi melanoma, tad kontroles ir biežākas.

5. Kādos gadījumos dzimumzīmes iesaka noņemt un kādos neiesaka?

- Ādas veidojumus rekomendē likvidēt, ja notiek to sistemātiska traumatizācija vai, pacientu dermatoskopiski izmeklējot, veidojums tiek interpretēts kā aizdomīgs vai maligns. Ir gadījumi, kad priekšroka tiek dota lāzerablācijai (kosmētiskā efekta dēļ), taču tas izmantojams tikai labdabīgu veidojumu gadījumos. Ja ir aizdomas par sliktu veidojumu, tad noteikti tiek nozīmēta ķirurģiska ekscīzija.

6. Kā to dara? Cik sāpīga vai nesāpīga ir procedūra?

- Lāzerablācija jeb noņemšana ar lāzeru ir nesāpīga un ātra procedūra: zem veidojuma veic infiltrācijas (injekcijas) anestēziju (kā pie zobārsta) un veidojumu noņem bez diskomforta. Brūcīte sadzīst 5-14 dienu laikā atkarībā no veidojuma lieluma. Ja pēc speciālista slēdziena dzimumzīmi nevar vai nav ieteicams likvidēt ar lāzeru, tiek piedāvāta ķirurģiska ekscīzija. Labākais laiks ādas veidojumu noņemšanai ir rudens/ziema, jo saules ietekmē pēc šādas procedūras var veidoties pigmentācija, turklāt svīstot brūce var iekaist.

7. Vai noņemtas dzimumzīmes atjaunojas?

- Ķirurģiski izņemtas dzimumzīmes neatjaunojas. Pēc lāzerablācijas dzimumzīmju atjaunošanos dažreiz novēro sejas zonā, ja likvidē intradermālo dzimumzīmi, kas ir piepacelta virs ādas līmeņa. Pigments var vizualizēties arī pēc tam, ja uz sejas vai ķermeņa likvidē intradermālās pigmentu saturošās (brūnas/melnas) dzimumzīmes. Šīs atjaunotās dzimumzīmes sauc par naevus reccurens.

Ļoti bieži pacienti lūdz noņemt dzimumzīmes no sejas, kas neizskatās estētiski. Arī šādos gadījumos mēs varam palīdzēt, protams, veidojumu iepriekš pārbaudot dermatoskopiski.

*

Promo raksts tapis sadarbībā ar Lāzerplastikas klīniku