Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Vēlas, lai medikamentu aprakstos norāda, cik konkrētās zāles ir efektīvas

© REUTERS/ SCANPIX

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par prasību uzrādīt zāļu efektivitāti medikamentu aprakstos.

Kā iniciatīvas autors norādīts Artis Žeigurs. Viņš uzsver, ka visas zāles neārstē vienlīdz labi, turklāt pārdošanā ir arī tādi medikamenti, kas palīdz tikai vienam lietotājam no simta, bet pircējs zāļu aprakstā par to netiek brīdināts. Viņaprāt, šāda noklusēšana pārkāpj pacienta tiesības uzzināt ārstēšanās izredzes, neļauj salīdzināt un izvēlēties labāko ārstēšanos.

Tādēļ Žeigurs rosina ar likumu noteikt pienākumu pacientiem paredzētajā zāļu aprakstā uzrādīt, cik procentiem lietotāju zāles palīdz katras indikācijas gadījumā, vai arī brīdināt, ja pierādījumu nav.

Iniciatīvā skaidrots, ka, saskaņā ar ASV Pārtikas un zāļu pārvaldes datiem, mirstība no zāļu blaknēm ir ceturtais biežākais nāves iemesls. Tas liek izvēlēties pēc iespējas efektīvāku un īslaicīgāku ārstēšanos ar zālēm. Idejas autors akcentēja, ka pacienti bieži pat neiedomājas, ka pareizās devās un pareizi iedzertas zāles tomēr var nelīdzēt, līdz ar to iznākumā tas mazina uzticēšanos ārstam.

Žeigurs pārliecināts, ka zāļu efektivitātes uzrādīšana aprakstā novērstu šo pārpratumu, turklāt, nemaksājot par maz efektīvām zālēm, vairāk naudas paliktu efektīvākām ārstēšanas metodēm.