Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

SENIORIEM: fiziskās aktivitātes – katru dienu

© Depositphotos.com

Kustība ir dzīvība – šis populārais sakāmvārds attiecas uz visām vecuma grupām, tostarp uz senioriem. Izvēloties fiziskas nodarbības atbilstoši savai sagatavotībai, vecumam, veselības stāvoklim un pašsajūtai, ieguvējs būs ikviens. 150 minūtes fizisko aktivitāšu nedēļā palīdz saglabāt un uzlabot asinsvadu un elpošanas sistēmas funkcionālās spējas, stiprina ķermeņa muskulatūru un kaulus, uzlabo izturību, var palīdzēt novērst un samazināt aptaukošanos un uzturēt optimālu ķermeņa svaru. Tāpat tās var uzlabot psiholoģisko labsajūtu un samazināt stresu un nemieru, nomāktības un vientulības sajūtu.

Ieteikumi ikdienā

«Gados vecākiem pieaugušajiem jābūt fiziski aktīviem katru dienu,» norāda Fizisko aktivitāšu ieteikumi Latvijas iedzīvotājiem, kas publicēti Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā. «..arī cilvēkiem, kas vecāki par 64 gadiem, ieteicamas vidējas intensitātes aerobas fiziskas aktivitātes vismaz 150 minūtes nedēļā (2 stundas un 30 minūtes) vai arī 75 minūtes (1 stunda un 15 minūtes) augstas intensitātes aerobas fiziskas aktivitātes, kuras var aizstāt ar kombinētām mērenas un augstas intensitātes aerobām fiziskajām aktivitātēm. Piemēram, vidējas intensitātes aktivitātes 30 minūtes 5 reizes nedēļā. Ieteicams, ka vienā reizē aerobās fiziskās aktivitātes ilgst ne mazāk kā 15 minūtes.» Aerobās fiziskās aktivitātes ir ilgstoša, ritmiska fiziska darbība, kas iesaista galvenās muskuļu grupas, piemēram, peldēšana, dejošana, skriešana, nūjošana, riteņbraukšana vai intensīva pastaiga.

Soli pa solim

Vecākiem cilvēkiem, kuri ilgāku laiku nav bijuši fiziski aktīvi, ieteicams fiziskās aktivitātes uzsākt pakāpeniski, sākumā līdz 30 minūtēm dienā, tad pamazām ilgumu palielināt līdz 30 minūtēm dienā un ilgāk. Lai iegūtu lielāku labumu veselībai un fiziskajai formai, ieteicams palielināt mērenas intensitātes aerobās fiziskās aktivitātes līdz 300 minūtēm (5 stundām) nedēļā vai arī 150 minūtēm (2 stundas 30 minūtes) augstas intensitātes aerobām fiziskajām aktivitātēm, kuras var aizstāt ar kombinētām vidējas un augstas intensitātes aerobām fiziskām aktivitātēm. Tāpat cilvēkiem vecumā virs 64 gadiem ieteicamas muskuļus stiprinošas fiziskās aktivitātes visām muskuļu grupām vismaz 2 reizes nedēļā (kāju, roku, krūšu, vēdera, muguras, plecu muskuļiem). Ieteicams vismaz 3 reizes nedēļā veikt fiziskās aktivitātes, kas uzlabo līdzsvaru un koordināciju, tādā veidā samazinot kritienos gūto traumu iespējamību.

Fizisko aktivitāšu intensitāte

Sēdošas aktivitātes un viegli mājsaimniecības darbi, piemēram, TV skatīšanās, grāmatu lasīšana un trauku mazgāšana, nepieder pie fiziskām aktivitātēm. Taču gados vecāki cilvēki var būt fiziski aktīvi, veicot vidējas intensitātes ikdienas darbības, piemēram, mājas uzkopšanu ar putekļu sūcēju, iešanu uz veikalu vai tirgu, pastaigu ar suni vai dārza darbus. Arī brīvā laika pavadīšana var ietvert dažādas fiziskas aktivitātes, piemēram, sarīkojumu deju, tautas deju vai līnijdeju nodarbības; strukturētas un plānotas fiziskās aktivitātes - vingrošanu, nūjošanu, ūdens aerobiku u.c. Savukārt vecāka gadagājuma cilvēkiem ar vidēji smagām veselības problēmām - sirds slimībām, hroniskām elpošanas problēmām, artrītu, neiroloģiskām problēmām (piemēram, pēc pārciesta insulta) - labāk izvēlēties fizioterapeita plānotas un uzraudzītas nodarbības.

Litozin® - locītavu veselībai

Viens no iemesliem, kas attur seniorus no fiziskām aktivitātēm, ir bažas par savu locītavu stāvokli. Taču arī locītavas mīl kustības, tāpēc tas, kurš rūpējas par savām locītavām, nodrošina tām regulāras fiziskas nodarbes, kā arī izvēlas piemērotus locītavu veselības uzturēšanai domātus produktus. Tādus piedāvā Litozin® - pastāvīgi pārbaudīts un dokumentēts zīmols locītavu veselībai un lokanībai, kustīguma un izturības saglabāšanai, tā efekts ir zinātniski pierādīts. Litozin® ir vērtīgs uztura bagātinātājs, kura galvenā sastāvdaļa ir mežrozīšu augļu pulveris vai tā ekstrakts. Litozin® iesaka Latvijas Pieaugušo Reimatoloģijas biedrība. Litozin® ražošanai nepieciešamās mežrozītes ievāc Čīlē, ekoloģiski tīros kalnu apvidos, izmantojot roku darbu. Produkta efektivitāte pierādīta deviņos klīniskajos pētījumos. Litozin® ieteicamais lietošanas kurss ir trīs mēneši, un tā labvēlīgo iedarbību lietotājs sāk just jau trīs nedēļu laikā. Cilvēki, kuri lieto šo produktu pastāvīgi, ir pārliecinājušies, ka tas ir drošs, nenovēro nevēlamas blaknes.

Latvijā šobrīd pieejami trīs dažādi Litozin® produkti.

* Litozin®Strong - augstas kvalitātes dabas produkts ar klīniski pierādītu iedarbību. Tas satur patentētu mežrozīšu pulvera apstrādes formu ar unikālu aktīvo vielu kompleksu Rosenoids, kurā ir galaktolipīdi, triterpēni, flavonoīdi, karotinoīdi un citas bioloģiski aktīvās vielas. Sastāvā esošais C vitamīns veicina saistaudu galvenās sastāvdaļas - kolagēna veidošanos, kas nepieciešams normālai kaulu, skrimšļu un asinsvadu darbībai. Zinātniskos izdevumos publicēti pētījumi, kuros ir pamatotas produkta pretiekaisuma un antioksidatīvās īpašības. Tā dienas devas ir trīs kapsulas.

* Mandeļveida formas Litozin® Active tablete satur vērtīgu sastāvdaļu kombināciju, kas īpaši noderēs fiziski aktīviem cilvēkiem. Mežrozīšu augļu pulveris palīdz uzturēt veselas un elastīgas locītavas, saglabāt locītavu kustīgumu un sekmē locītavu izturību. C vitamīns veicina normālu kolagēna veidošanos, kas nepieciešams pilnvērtīgai skrimšļu un kaulu darbībai un veicina šūnu aizsardzību pret oksidatīvo stresu. Varš palīdz uzturēt saistaudu veselību, bet magnijs ir viena no svarīgākajām minerālvielām, kas organismā iesaistīta vairāk nekā 300 dažādās norisēs. Pietiekama magnija uzņemšana ir jānodrošina jebkuram fiziski aktīvam cilvēkam, jo fiziskas aktivitātes parasti saistītas ar lielāku slodzi muskuļiem, nerviem, sirdij, asinsvadiem un elpošanas sistēmai, līdz ar to tiek tērēts arī vairāk magnija. B grupas vitamīni, it sevišķi B6 vitamīns, sekmē magnija uzsūkšanos šūnās, tas palīdz samazināt nogurumu un nespēku, nodrošināt olbaltumvielu un glikogēna normālu vielmaiņu. Jālieto viena tablete dienā.

*Litozin® + Kolagēns II satur mežrozīšu pulvera ekstraktu, otrā tipa kolagēnu, kas vajadzīgs skrimšļiem, hialuronskābi, varu un C vitamīnu. Gan mežrozīšu aktīvo vielu kompleksa, gan kolagēna īpašības ir pētītas atsevišķi, un tas produkta izgudrotājiem dod pamatu uzskatīt, ka ilgtermiņā šāda kombinācija nodrošinās labāku efektu locītavām, saistaudiem, skrimšļiem un kauliem, jo visi komponenti darbosies sinerģiski - savstarpēji veicinās cits cita iedarbību. Dienas deva ir viena tablete. Produkts ieteicams osteoartrīta profilaksei, kā arī cilvēkiem ar palielinātu slodzi locītavām - tiem, kuri mīl sportot, strādā smagu fizisku darbu, arī personām ar palielinātu ķermeņa svaru.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Orkla Care