Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

TOP 5 galvassāpju cēloņi, kas neienāk prātā

© F64 Photo Agency

Periodiski sāp galva, bet ārsts nav atradis nekādu veselības problēmu, kas to varētu veicināt? Izskaidrojums galvassāpēm var būt tik vienkāršs, ka par to pat neiedomājamies.

Telefons

Diezgan daudziem cilvēkiem ir paradums noliekt galvu uz sāniem un turēt klausuli vai mobilo telefonu, iespiestu starp ausi un plecu, lai rokas sarunas laikā būtu brīvas. Kad kakls ir sasprindzināts un šādā pozā aizvadītas ilgāk nekā divas minūtes, var sākties spriedzes galvassāpes. Risinājums: izmantot skaļos sakarus vai iegādāties brīvroku sistēmu. Hroniskas galvassāpes ir arī viens no «saziņas kakla» simptomiem, tā ir arvien izplatītāka problēma, ko izraisa ilgstoša skatīšanās lejup tālruņa ekrānā. Īsziņu rakstīšanas gaitā ir nodarbinātas arī rokas, kurām jāveic sīkas, samērā precīzas kustības, un tas palielina saspringumu vēl vairāk.

Biroja krēsls

Krēsli ofisiem parasti tiek ražoti un gādāti, īpaši neņemot vērā lietotāju individuālās vajadzības. Pastāv tendence iegādāties pēc iespējas lielus krēslus, kuros bez pūlēm var apsēsties arī gara auguma, miesās brangs darbinieks. Sēdekļu augstumu iespējams regulēt, bet, ja šāds ietilpīgs krēsls tiek smalkam maza auguma cilvēkam, tad var gadīties, ka tas pareizi nebalsta (vai pat vispār nebalsta) muguru, tā sēžot ir saspringta, un rezultāts ir spriedzes galvassāpes. Jāiegādājas piemērots krēsls vai vismaz jāaizliek kaut kas aiz muguras.

Dators

Pareizāk būtu teikt, ka veselībai nodara kaitējumu nevis dators, bet mēs paši, nepareizi lietojot datoru. Vispārzināms ir fakts, ka skatīšanās monitorā rada pastiprinātu slodzi acīm, turklāt tās kļūst sausas, jo tiek krietni retāk mirkšķinātas. Diskomforts acīs var veicināt arī galvassāpes. No tām var izvairīties, ja ievēro ieteikumu ik pa laikam atpūtināt acis, paskatīties tālumā, pamirkšķināt un veikt acu vingrinājumus, kas aprakstīti žurnālos, grāmatās un atrodami internetā.

Nogulētie brīvdienu rīti

Kad nav jāiet uz darbu, gribas atgūt nedēļas laikā iekavētās miega stundas, un modinātājs paliek neieslēgts. Taču, novāļājoties gultā kaut vai divas stundas ilgāk par savu parasto celšanās laiku, tiek izjaukts miega un nomoda ritms, kas daļai cilvēku var izraisīt spēcīgas galvassāpes. Tad jau labāk arī brīvdienās celties kā parasti.

Smaga soma

Galvassāpju cēlonis var būt arī muskuļu saspringums, ko diendienā rada pārāk smagas somas nēsāšana uz viena pleca vai vienā rokā. Tā var notikt, ja soma ir smagāka par pieciem kilogramiem. Acīmredzot somā jāveic revīzija un jāpadomā, vai viss, kas tajā salikts, ir patiešām augu dienu jāstaipa līdzi. Ja somas saturu nevar atvieglot, tad ir vērts iegādāties mugursomu vai sadalīt nesamo divās daļās, piemēram, somā un maisiņā, un katru nest savā rokā.