Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

TOP 5 mīti un patiesība par dermokosmētiku

© Pixabay

Liela loma ādas laba izskata un labsajūtas nodrošināšanai ir kosmētikai, ko izvēlamies, bet tās klāsts šobrīd ir tik plašs, ka izvēles priekšā var viegli apjukt. Netrūkst arī mītu par kosmētikas izvēli un tās lietošanu.

Kas ir dermatoloģiskā jeb aptieku kosmētika, kā izvēlēties sev atbilstošāko un vai drīkst jaukt dažādu zīmolu produktus, skaidro dermatoloģe Lauma Valeine un Benu aptiekas skaistuma konsultante Natālija Gavriļčenko.

Dermokosmētikā ir mazāk smaržvielu un citu vielu, kas var kairināt ādu. Tā ir dermatoloģiski testēta, un tai var uzticēties - ja tā sola, ka mitrinās ādu vai mazinās apsārtumu, tad tam var ticēt, jo tas būs pārbaudīts zinātniskajos pētījumos.

Dermokosmētikas līdzekļus piedāvā pasaulē plaši atzīti zīmoli, un nereti tās ir produktu sērijas noteiktiem ādas tipiem vai konkrētu ādas problēmu risināšanai.

Vai vienlaikus var lietot dažādu ražotāju produktus vai arī labāk izvēlēties viena ražotāja produktu līniju? Uz šo jautājumu nav viennozīmīgas atbildes, jo ir produkti, kas darbojas sinerģiski, proti, pastiprinot cits cita iedarbību. Taču neviens zīmols nav tik perfekts, lai visi līdzekļi būtu piemēroti viena cilvēka vajadzībām. Tādēļ ir atļauts izvēlēties sev piemērotākos līdzekļus no dažādiem zīmoliem. Protams, labāk sākt ar speciālista konsultāciju, jo bieži vien dzīvojam diezgan aplamos priekšstatos par savu ādas tipu un stāvokli. Ārsts dermatologs vai ādas stāvokļa pārbaude aptiekā palīdzēs noteikt ādas elasticitāti, mitruma, sebuma līmeni, kā arī melanīna līmeni, lai varētu pareizi izvēlēties arī saules aizsargkrēmu.

1. MĪTS: dermatoloģiskā kosmētika domāta tikai nopietnu ādas problēmu risināšanai, nevis ikdienas kopšanai.

PATIESĪBĀ jebkurš dermokosmētikas zīmols nodrošina ikdienas ādas kopšanu arī ādai bez problēmām - mitrināšanu, barošanu, pretnovecošanās iedarbību. Dermokosmētika nav zāles, tādēļ, ja ir nopietnas ādas problēmas, sākotnēji jāvēršas pie ārsta dermatologa, kas risinās problēmu ar medikamentiem. Savukārt kosmētika nodrošinās kopšanu atbilstoši ādas tipam un tās stāvoklim.

2. MĪTS: aptiekās nav tik plašs kosmētikas klāsts kā kosmētikas veikalos.

PATIESĪBĀ šobrīd aptiekās pieejami pasaulē atzīti un labākie, sevi ilgtermiņā pierādījuši dermokosmētikas zīmoli, kas ir uzticami un pārbaudīti. Turklāt visiem vecumiem, ādas tipiem un dažādai ādas problemātikai.

3. MĪTS: aptiekās dermokosmētiku var iegādāties tikai pēc ārsta ieteikuma.

PATIESĪBĀ: dermokosmētiku var iegādāties ikviens, tomēr ieteicams konsultēties ar farmaceitu, skaistuma konsultantu vai ārstu, lai izvēlētos sev piemērotāko.

4. MĪTS: aptiekās var nopirkt kosmētiku tikai sievietēm.

PATIESĪBĀ dermokosmētika ir piemērota gan sievietēm, gan vīriešiem - tā nav uz noteiktu dzimumu orientēta. Tās iepakojums mēdz būt vienkāršāks, ne tik uzkrītošs kā plaša patēriņa kosmētikai, un tas skaidrojams ar to, ka uzsvars tiek likts uz produkta sastāvu un efektivitāti, nevis dizainu. Arī smaržas ir ļoti neitrālas, tādēļ to izvēlas arī vīrieši.

5. MĪTS: aptiekās nevar nopirkt pretnovecošanās kosmētiku.

PATIESĪBĀ aptiekās pretnovecošanās kosmētika ir pieejama plašā klāstā. Ir dažādi zīmoli, kas īpaši piedomā pie anti-age produktu līnijām, piedāvājot produktus gan liftingam, gan ādas kontūras nostiprināšanai, gan sejas ādas uzlabošanai.