Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Botulīns – efektīvākais līdzeklis pret pastiprinātu svīšanu

IZDALĀS DABISKOS VIELMAIŅAS PROCESOS. Botulīna toksīnu pret svīšanu injicē ļoti precīzā un tik niecīgā devā, ka organismam tas kaitējumu nenodara. Tas darbojas lokāli – tikai tur, kur iedur, un, nobloķējis sviedru dziedzeru darbību, tas no organisma izdalās dabiskos vielmaiņas procesos © Depositphotos.com

Ar pastiprinātu svīšanu, kas ir viena no nepatīkamākajām karsta laika blakusparādībām un arī viena no sociāli būtiskām medicīniskām problēmām, nav vērts samierināties, jo īpaši tāpēc, ka šai problēmai ir efektīvs risinājums – botulīna toksīna injekcijas, ko pēc vajadzības var injicēt padusēs, plaukstās, pēdās.

Kas izraisa pastiprinātu svīšanu, kā to ietekmē botulīna toksīns, kā notiek procedūra un kāds ir rezultāts, skaidro Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe ārste Anna Bērziņa.

Ne tikai fiziska slodze

Svīšana ir dabisks un dzīvībai nepieciešams process, jo tā palīdz kontrolēt ķermeņa temperatūru un aktivizēt vielmaiņu, un nekādu apdraudējumu veselībai tas nerada. Bet pastiprināta svīšana jeb hiperhidroze, kas izpaužas pastiprinātā lokālā svīšanā padušu vai pēdu un plaukstu apvidū, ne tikai grauj pašapziņu, vienlaikus ietekmējot arī profesionālo darbību, bet arī būtiski mazina dzīves kvalitāti.

Pastiprinātu sviedru dziedzeru darbību var izraisīt ne tikai smags fizisks darbs un liela treniņu slodze, bet arī endokrīnās sistēmas traucējumi un dažas infekciju slimības. Piemēram, vairogdziedzera pastiprināta darbība (hipertireoze), cukura diabēts, veģetatīvā distonija, onkoloģiskas slimības, tuberkuloze, atsevišķu medikamentu (antibiotiku, antidepresantu, hormonpreparātu) un narkotisko vielu lietošana, tuberkuloze, no svīšanas cieš arī cilvēki ar aptaukošanos, sirds un asinsvadu patoloģijām, menopauzes laikā.

Ja pastiprinātu svīšanu, kas, protams, negatīvi ietekmē cilvēka profesionālo un sociālo darbību, izraisa nervu sistēmas paaugstināta uzbudināmība, tad botulīna toksīna injekcijas ir labs veids, kā atbrīvoties no šīm problēmām, jo botulīna toksīns droši un uz pietiekami ilgu laiku palīdz normalizēt svīšanas dziedzeru darbību, apstādinot pastiprinātu svīšanu. Bet, ja pārmērīga svīšana ir blakusparādība kādai citai slimībai, tad injekcijas atrisina tikai šo lokālo problēmu, bet, protams, nepalīdz izārstēt pašu slimību. Tāpēc tikai izmeklējums pie ārsta palīdzēs saprast, kas izraisa svīšanu un kā ārstēt konkrēto slimību.

Jau vairāk nekā 20 gadus

Vasarā šī delikātā problēma kļūst īpaši aktuāla, un mūsdienās tā ir ātri, ērti un diskrēti risināma - ar botulīna toksīna injekcijām, kas sniedz noturīgu rezultātu.

Botulīna toksīna injekcijas, ko ilgu laiku pazina kā estētiskās medicīnas metodi un lietoja krunciņu izlīdzināšanai, ir ļoti populāra procedūra gan Latvijā, gan visā pasaulē, un šo metodi svīšanas mazināšanai ik gadu izmanto desmitiem tūkstošu sieviešu un vīriešu.

Jā, botulīns ir inde - indīga baktērija, ko medicīna spējusi pakļaut un izmantot savā labā. Starp citu, kosmetoloģiskos nolūkos botulīnu injicē jau vairāk nekā 20 gadus, bet medicīnā (neiroloģijā, oftalmoloģijā) to sekmīgi lieto jau vairāk nekā 40 gadus. To injicē ļoti precīzā un tik niecīgā devā, ka organismam šis medikaments kaitējumu nenodara. Tas darbojas lokāli - tikai tur, kur iedur. Un nekas netiek noindēts vai iznīcināts, jo, pabeidzis savu darbību (nobloķējis sviedru dziedzeru darbību), botulīna toksīns no organisma izdalās dabiskos vielmaiņas procesos. Arī sviedru dziedzeru bloķēšana noteiktās ķermeņa vietās nav kaitīga, jo organisms sviedrus tad izdala citur, kas nozīmē, ka veselību un dabisko organisma termoregulāciju procedūra neietekmē. Protams, karstuma iedarbībā vai sporta aktivitāšu gadījumā sviedri ļoti minimālā daudzumā var parādīties, bet tie vairs netraucēs normāli dzīvot, strādāt un komunicēt ar cilvēkiem.

Nav blakusparādību un komplikāciju

Procedūras laikā, kas ilgst 15 līdz 20 minūtes, ādā ar vairākiem praktiski nesāpīgiem dūrieniem, ko var salīdzināt ar insekta kodienu, injicē botulīna toksīnu, kas bloķē sviedru dziedzeru darbību - uz katru ādas kvadrātcentimetru veic apmēram pa vienai injekcijai (piemēram, padusē varētu būt nepieciešams ap 20 dūrienu). Salīdzinoši jutīgākas ir plaukstas, tādēļ, ja pacients vēlas, procedūras laikā var veikt atsāpināšanu. Procedūrai nav blakusparādību un komplikāciju, un tai nav speciāli jāgatavojas - to var veikt arī pusdienas pārtraukumā un pēc tam doties atpakaļ uz darbu. Vienīgi pēc procedūras pāris dienas jāierobežo fiziskās aktivitātes, nav arī ieteicams apmeklēt baseinu, pirti vai solāriju.

Efekts parādās 4.-6. dienā pēc injekcijas, bet pilnīgs efekts ir apmēram pēc divām nedēļām, un tas saglabājas 6-9 mēnešus. Noturīgākam efektam procedūru iesaka atkārtot 1-2 reizes gadā.

NEIESAKA

- grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā

- infekcijas un akūtu slimību gadījumā

- cilvēkiem, kuriem ir neiroloģiskas saslimšanas ar traucētu nervu muskuļu impulsu pārvadi

- hemofilijas (traucēts asins recēšanas process) gadījumā

- botulīna toksīna injekcijām nav vecuma ierobežojumu, bet, ārstējot hiperhidrozi, tās neiesaka agrāk par 18 gadiem

*Promo raksts tapis sadarbībā ar Lāzerplastikasklīniku