Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

8 soļi, kā izbēgt no mazkustīguma birojā

© Ilustrācija no www.wikihow.com

Kad visa diena jāpavada birojā, sēžot pie datora, tas nāk par labu karjerai, taču ne veselībai. Mazkustīgums nāk par sliktu mugurai, locītavām, kāju vēnām un faktiski visam ķermenim, jo daba to tomēr radījusi kustībai. Labi, ja no darba brīvajā laikā var apmeklēt sporta klubu, baseinu vai vismaz pavingrot mājās. Taču ir dažas lietas, ko ikviens darbinieks var pasākt birojā, lai padarītu kustīgāku savu ikdienu.

1. Laiku pa laikam piecelies.

Lielākoties darbiniekiem birojā ir iespēja uz laiku piecelties no sava krēsla. Ļoti labi, ja daļu darba var veikt, kājās stāvot, bet, ja tas nav iespējams, tad jāatvēl ik stundu kāds brīdis, lai pieceltos un atbrīvotos. Noteikti piecelies, kad runā pa tālruni. Ja iespējams, izdrukā sev vajadzīgo informāciju un lasi to, kājās stāvot. Tas palīdzēs uzlabot stāju un iztērēt mazliet vairāk kaloriju.

2. Izmanto katru iespēju spert lieku soli.

Runājot pa mobilo tālruni, var staigāt pa biroju, kaut vai dažus soļus turp un atpakaļ, pat ja kolēģi par tevi smejas. Katri 500 soļi ļauj papildus izmantot 25 kkal.

3. Centies neapvienot darbu ar ēšanu.

Pierādīts, ka nepārtraukta uzkodu gremošana darba procesā ir kaitīga veselībai. Kad domas kavējas pie darba uzdevumiem, ēšana notiek mehāniski, pavirši un nekontrolēti, turklāt bieži birojā tiek ēsti saldumi, tāpēc svars aug un aug. Mēģini ieviest pārtraukumus, kad vari nedalīti veltīt laiku tikai ēšanai, vislabāk dodies ēst ārpus sava biroja.

4. Nodrošini papildu kustības, iekārtojot darba galdu.

No ērtību viedokļa gribas, lai visas nepieciešamās lietas būtu pa rokai. Bet, lai piespiestu sevi laiku pa laikam mainīt pozu un izkustēties, der tīšām novietot ofisa piederumus tā, lai būtu pēc tiem jāpasniedzas. Lielākoties cilvēkiem, kuri nav kreiļi, patīk, ja viss novietots tuvāk labajai rokai. Mēģini likt lietas kreisajā pusē, lai, tās ņemot, tev vajadzētu pagriezties. Saldumus pārliec pie kreisās rokas, bet līdzās labajai novieto augļus.

5. Dzer zaļo tēju.

Pētījumos pierādījies, ka zaļā tēja mazliet palīdz zaudēt svaru, jo tā satur katehīnus, antioksidantus un citas vērtīgas sastāvdaļas, kas kompleksi stimulē vielmaiņu. Vienlaikus zaļā tēja ir arī uzmundrinoša. Pie tās garšas var pierast salīdzinoši ātri.

6. Turi saldumus necaurspīdīgā traukā ar vāciņu.

Ja nepietiek gribasspēka, lai vispār aizvāktu saldumus no sava darba galda, un ir brīži, kad ļoti, ļoti gribas kādu konfektīti, der saldumus ievietot necaurredzamā traukā ar vāciņu un nolikt pēc iespējas tālāk no sevis. Pirmais solis ceļā uz kaloriju samazināšanu var būt šokolādes konfekšu aizstāšana ar ledenēm bez cukura, jo tās satur mazāk kaloriju un «kalpo» ilgāk.

7. Izvēlies gaisa atsvaidzinātājus ar saldu smaržu.

Šķiet neticami, bet izrādās, ka smaržas drīzāk nomāc, nevis modina ēstgribu. Vaniļas, banānu, ābolu, piparmētru un citi aromāti zināmā mērā palīdz cilvēkiem ar lieko svaru ierobežot pārmērīgo apetīti, un, pastāvīgi uzturoties šādā gaisotnē, viņi pat spēj pakāpeniski zaudēt svaru.

8. Vari pat sacensties tievēšanā

Eksperimentā kādā birojā ASV darbinieki ar lieko svaru, sadaloties divās komandās, sacentušies par to, kura komanda, izmantojot vienu noteiktu, uztura speciālistu izstrādātu diētu, trīs mēnešu laikā zaudēs vairāk svara. Viena komanda uzvarēja un ieguva naudas balvu, otra zaudēja, bet faktiski ieguvēji bija visi, jo ikvienam izdevās kaut nedaudz notievēt.

Der zināt!

Par vingrojumu, kas visefektīvāk veicina sēdoša darba darītāju muguras veselību un neprasa daudz laika, fitnesa speciālisti bieži atzīst t.s. Džefersona noliecienu (Jefferson curl). Augu dienu strādājot ar datoru vai turot rokā telefona klausuli, tiek sasprindzināts kakls un pleci, nevēlamais efekts var skart arī muguras jostas daļu un lejasdaļu, sēžas muskuļus, paceles cīpslas, ikru muskuļus.

Lai veiktu vingrojumu:

* Pakāpieties uz stabila soliņa vai kastes. (Ja apstākļi neļauj, bez tā var arī iztikt).

* Nostājieties taisni, atvirziet plecus atpakaļ, kājas var nolikt plecu platumā vai turēt sakļautas kopā.

* Turot priekšā taisnas rokas, tajās paņemiet nelielas svaru bumbiņas vai vieglu stieni, bet iesācēji var arī neņemt neko.

* Piespiediet zodu pie krūtīm un lēnām, skriemeli pa skriemelim, liecieties uz leju. Raugieties, lai kājas nesaliektos ceļos. Ideālā gadījumā izdodas noliekties tā, ka rokas ar svaru bumbām vai stieni ir zemāk par kāju pirkstgaliem, bet sākumā liecieties tikai tik zemu, cik varat, nejūtot sāpes. Lokanība attīstīsies ar laiku.

* Nonākot zemākajā pozīcijā, mēģiniet ievilkt vēderu un uz brīdi aizturiet elpu. Tie, kur spēj, var censties ar degunu sasniegt ceļgalus.

* Pēc tam tāpat lēni un pakāpeniski iztaisnojieties.

* Atkārtojiet vingrojumu piecas reizes.