Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Noderīgi: Kādiem veselības augiem jābūt mājas aptieciņā?

© F64

Pieredzējusī ārstniecības un veselības augu pazinēja, Artūra Sildes Dārzkopības entuziastu kluba “TOMĀTS” priekšsēdētāja Sarma Žarčinska, kas piedalījās arī starptautiskā dārzkopības izstādē “Dārzs un dzīvesstils 2019”, kas notika Ķīpsalā, dalās zināšanās par augiem, kam noteikti jābūt katrā mājoklī un paša izveidotā mājas aptieciņā, informē Inese Libere, BT 1 mediju koordinatore.

Kalanhoja

“Dzīvoklis bez kalanhojas vienkārši nevar būt!” pārliecināti saka Sarma Žarčinska.

Katras kaites ārstēšanai augs ir īpaši jāsagatavo, lai tas pildītu ārstnieciskās funkcijas. Kalanhoja var palīdzēt izārstēt acu problēmas, piemēram, kataraktu un glaukomu sākuma stadijā. Pareizi pagatavota, tā noder Sibīrijas čūlu, kāju tūsku ārstēšanai un dažādām kuņģa kaitēm. Atkarībā no mērķa augu var lietot dažādi - pagatavot tēju, kompreses, pilienu veidā un citādi. Dārzkope atklāj, ka kalanhojas lapiņu var ēst kā kāpostu, ja ir sasāpējis zobs!

Pelargonija

Tautā sauktu par ausu puķi, pelargoniju, īpaši sagatavotu, izmanto ne tikai ausu, bet arī saaukstēšanās slimību ārstēšanai. Augam ir specifisks aromāts, taču Sarma Žarčinska norāda, ka kluba “TOMĀTS” entuziasti audzē arī vairākas smaržīgās pelargonijas, piemēram, ar priežu, piparmētru, citronu, ābeļu, zemeņu un citām smaržām. Smaržīgo pelargoniju smēres veidā var lietot uz pēdām, jo tai ir sildošs efekts, kas veicina asins cirkulāciju.

Zelta stīga

Smaržīgā kalīzija, kas plašāk zināma kā zelta stīga, ļoti labi noder muskuļu sāpju un izsitumu mazināšanai. Stīga īpaši noderēs tiem, kas ikdienā saskaras ar stresu un cīnās ar depresiju. Dārzkope atgādina, ka šo augu ir jāprot pareizi pagatavot.

Alveja

Kādas traumas var gūt virtuvē? Nejauši uzliet sev virsū karstu ūdeni vai apdedzināt roku. Tāpēc Sarma Žarčinska pārliecināti saka: “Alvejai ir jābūt katrā virtuvē!” Ja lietosiet alveju, gūtā brūce otrā dienā būs sadzijusi. Īpaši pagatavojot alveju, to izmanto arī tuberkulozes un bronhīta ārstēšanai.

Kalanhoja, pelargonija, zelta stīga un alveja ir vienkārši audzējami augi, kas būs pa spēkam katram mājas aptieciņas veidotājam! Dārzkope iesaka mēslot augus tikai ar kompostu un biohumusu. Pirmajos gados tie var nedot cerēto rezultātu, jo katram saimniekam savi augi ir jāiepazīst un jāļauj tiem nogatavoties. Tāpat jāpatur prātā, ka augi ir pareizi jāpagatavo un jāizmanto, lai sasniegtu vislabāko efektu!