Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

SENIORIEM: Pieņemt gadus ar mierīgu sirdi

© Depositphotos.com

Novecošana ir neizbēgama, un arvien vairāk domājam par to, kā novecot skaisti. Cilvēks nevar apturēt laiku, tomēr var rīkoties, lai attālinātu vai pat novērstu sirds un asinsvadu, kaulu, locītavu, acu un citas slimības, kas saistītas ar organisma dabisko novecošanu.

«Mana recepte cilvēkam, kuram pāri 60 - daudz strādāt un vēl vairāk strādāt,» sacījis vācu ārsts, teologs, filozofs Alberts Šveicers (1875-1965). Šodien tā ir īpaši aktuāla atziņa, jo sabiedrība gaida no sešdesmitgadniekiem perfektas darbaspējas un tiek prognozēts, ka pamazām turpināsies pensijas vecuma paaugstināšana. Psihologi ir novērojuši: ja cilvēka darbs ir saistīts ar sarežģītu uzdevumu risināšanu, lēmumu pieņemšanu un komunicēšanu ar citiem, tad viņam vecuma izmaiņas veidojas lēnāk nekā tiem, kuriem ir monotons un vienkāršs darbs.

Kamēr vēl esi sociāli aktīvs, ieteicams plānot savu dzīvi pēc pensionēšanās. Kādā pētījumā gandrīz 14 gadus ilgā laika posmā tika apsekoti aptuveni 6000 cilvēku, sākot no 50 gadu vecuma, analizējot viņu dzīves kvalitāti, saslimstību, negatīvo emociju, psihosociālo faktoru un nodarbošanās ietekmi. Cita starpā bija arī jautājums par to, vai cilvēkam ir kāds dzīves mērķis, piemēram, sagaidīt mazbērnus, dejot senioru deju kopā, iekopt dārzu, strādāt rokdarbus, aprūpēt mīļdzīvniekus u.c. Pētījuma rezultāti parādīja, ka dzīves mērķis ir veselīgas novecošanas priekšnoteikums. Nav tik svarīgi, tieši kāds tas ir. Piemēram, var apņemties katru dienu izdarīt kādu darbiņu savas veselības veicināšanai.

Sāc un beidz dienu ar izstaipīšanos

Ļoti iespējams, ka ķermeņa lokanībai un vingrumam ir saistība ar asinsvadu elastīgumu. Par to liek domāt kāda Japānā veikta pētījuma rezultāti, kurā piedalījās cilvēki, kas vecāki par 40 gadiem. Tiem pētījuma dalībniekiem, kuri bija saglabājuši auguma lokanību, aterosklerozes izpausmes izrādījās par 30% mazāk izteiktas nekā viņu stīvākajiem vienaudžiem. Regulāri 10-15 minūtes ilgi stiepšanās vingrinājumi nāk par labu asinsvadu elastīguma saglabāšanai, iedarbojoties uz muskuļiem un audiem, kas aptver asinsvadus.

Kārtīgi izgulies

Tiem, kuri naktī guļ pietiekami ilgi, ir krietni mazāks vainagartēriju aterosklerozes risks. Ja cilvēks guļ par maz, asinīs cirkulē vairāk stresa hormonu, kas veicina asinsvadu sašaurināšanos un iekaisuma procesus. Ja tu no rīta pēc pamošanās neesi labi atpūties un dienas otrajā pusē uznāk snaudiens, tas nozīmē, ka neesi normāli izgulējies.

Ēd vairāk nepiesātināto tauku

Mononepiesātinātos taukus var uzņemt ar olīvu eļļu, riekstiem, avokado u.c. Polinepiesātinātie tauki atrodami treknajās zivīs, linsēklās, valriekstos u.c. Savukārt piesātinātie tauki galvenokārt ir piena produktos un gaļā. Absolūti nevēlams tauku veids ir transtauki, kas bieži slēpjas gatavajos konditorejas izstrādājumos un saldumos. Gan piesātinātie, gan transtauki veicina zema blīvuma (sliktā) holesterīna līmeņa celšanos asinīs.

Uzņem šķiedrvielas

Labs šķiedrvielu avots ir rudzu maize, sēklu maize, brūnie rīsi, griķi, pilngraudu makaroni un dažādi pilngraudu putraimi, klijas. Bagāti ar šķiedrvielām ir kāposti, ziedkāposti, āboli un citi dārzeņi un augļi, kas satur daudzas vērtīgas vielas - vitamīnus, minerālvielas u.c. Šķiedrvielas uzturā nodrošina arī pākšaugi, piemēram, pupas, zirņi un lēcas. Ļoti bagāti ar šķiedrvielām ir žāvēti augļi, rieksti, sēkliņas. Tiem, kuri diendienā neaizmirst rūpēties par šķiedrvielu uzņemšanu, ir mazāks infarkta risks. Pieaugušam cilvēkam diennaktī nepieciešami aptuveni 35 grami šķiedrvielu.

Staigā un kusties

Minimums ir pusstundu ilga pastaiga katru dienu. Tiem, kuri noskaņoti sportiski un ir labāk fiziski sagatavoti, labs nodarbību veids ir skriešana, kas palīdz mazināt stresu, trenēt sirdi un arī kontrolēt svaru. Vēlama arī peldēšana, riteņbraukšana, dažādu veidu vingrošana grupās, sporta spēles u.c.

Dari to, kas patīk

Ja nepatīkamo pienākumu īpatsvars krietni pārsniedz patīkamo, cilvēks vienkārši funkcionē, cenšoties ne par ko nedomāt, un tas rada lielu stresu, izdegšanas risku un vistiešākajā veidā apdraud sirds veselību. Ļoti būtiski ir atrast sev kādu nodarbošanos, kas liek justies laimīgam. Ja maizes darbs ir vienmuļš un netīkams, tad vismaz jāatrod interesants vaļasprieks, kam var nodoties ar sirdi un dvēseli.

Dzīvo saskaņā ar otru pusīti

Ķildīgs dzīvesdraugs veicina stresu, adrenalīna līmeņa paaugstināšanos un asinsspiediena celšanos, bet, ja pāris ir saskanīgs, abi izrāda viens otram gādību un uzmanību, reizēm negaidīti iepriecina un ikdienā dažādi izpalīdz, tad arī sirds veselība dzīvesbiedriem ir labāka.

Bēdz no pīpmaņiem

Nepietiek ar to vien, ka cilvēks nesmēķē pats - arī pasīvā smēķēšana ir gana kaitīga sirds un asinsvadu veselībai. Tāpēc nevajag stāvēt un tērzēt smēķētāju kompānijā, jo cigarešu dūmi pasīvā smēķētāja sirds un asinsvadu sistēmai nodara 80-90% no tā kaitējuma, ko pašiem aktīvajiem smēķētājiem.

Izvēlies kvalitatīvus multivitamīnus

Ja ikdienas pārtika nenodrošina visas nepieciešamās uzturvielas, aktuāls kļūst jautājums par uztura bagātināšanu ar piemērotiem vitamīniem. Atbildīgi ražotāji rūpējas par to, lai multivitamīnu sastāvs būtu sabalansēts un visu komponentu devas atbilstu pieņemtajām normām. Nevar haotiski salikt vienā tabletē pēc iespējas vairāk dažādu vielu un cerēt, ka tās dos gaidīto efektu. Vērtējot no šāda viedokļa, patērētāju atzinību pelnījuši LIVOL MULTI vitamīni. Tie ir augstākās kvalitātes vitamīnu un minerālvielu produkti, kas tiek ražoti Dānijā kopš 1959. gada, ievērojot visstingrākās ražošanas prasības. Katra sastāvdaļa pievienota pamatotās devās un ar noteiktu mērķi. No paaudzes paaudzē tiek nodota lietotāju uzticība šī zīmola produktiem, kas satur vitamīnus, minerālvielas un augu ekstraktu kombinācijas. Sastāvs harmoniski pielāgots dažādu vecumu un dzimumu cilvēku vajadzībām un viņiem ieteicamām diennakts devām. Viena no LIVOL MULTI produktu priekšrocībām ir ekskluzīvā enteric coating (EC) tehnoloģija, kas novērš kuņģa skābās vides ietekmi uz sastāvdaļām un panāk pakāpenisku un maksimāli pilnīgu aktīvo vielu uzsūkšanos zarnu traktā un fizioloģiski pareizu iedarbību, kā arī saudzē kuņģi.

Vitamīni LIVOL MULTI 50+ un LIVOL MULTI Herba 50+ paredzēti lietošanai cilvēkiem pēc 50 gadu vecuma. Tie ir augstākās kvalitātes uztura bagātinātāji ar sabalansētu sastāvu, kuru izstrādājuši Skandināvijas zinātnieki, savienojot organismam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. LIVOL MULTI Herba 50+ sastāvā iekļauti arī vilkābeles, piparmētru, pelašķu un paprikas ekstrakti, kā arī tīruma kosas, ķirbju sēklu un rozmarīna lapu pulveris. Rozmarīns un piparmētras palīdz uzturēt normālu imūnsistēmas darbību, kā arī veselīgu gremošanas sistēmu. Arī pelašķi nāk gremošanai par labu. Rozmarīnam un kosai piemīt īpašības, kas labvēlīgi ietekmē aknu darbību. Piparmētru sastāvā esošās vielas palīdz nervu sistēmai atslābināties un uzturēt miega kvalitāti; atslābināties un labi izgulēties palīdz arī vilkābeles ekstrakts, tas mazina nogurumu un spriedzi. Savukārt tīruma kosa ir augs, kas pazīstams ar savu labvēlīgo iedarbību uz matu, nagu un ādas stāvokli.

Rūpējoties par lietotāju ērtībām, ražotāji veikuši pētījumu arī par tablešu izmēriem un formu. Rezultātā radītas īpašas mandeļveida formas tabletes, kuras ir ļoti ērti norīt.

*Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Orkla Care