Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Lāzerterapija pret kārpām un papilomām

© Depositphotos.com

Izplatītākie ādas veidojumi ir kārpas, papilomas un seborejas keratomas. To ierosinātāji ir atšķirīgi, bet tos vieno tas, ka tie ir labdabīgi. Un tas nozīmē, ka šos veidojumus droši var ņemt nost ar lāzeru. Turklāt būtiska lāzermetodes priekšrocība ir tā, ka nevēlamos ādas veidojumus var noņemt praktiski bez pēdām.

Kā notiek lāzerprocedūra, likvidējot labdabīgus ādas veidojumus, kādos gadījumos to iesaka un kad neiesaka, un ar ko jārēķinās pēc procedūras, stāsta Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģe Dr. Anita Ābelīte.

Ir dažādas metodes

Ja veidojumi ir nelieli, līdz trim milimetriem, tos ļoti skaisti var noņemt ar ķirurģisko lāzeru, bet, ja, piemēram, papiloma ir ļoti liela un traucējoša, to var noņemt arī ar skalpeli un, ja nepieciešams, arī sašūt. Atsevišķos gadījumus ir glītāk, ja veidojumu noņem ķirurģiski.

Arī seborejas keratomu var noņemt/noslīpēt ar ķirurģisko lāzeru, atšķirība tikai tāda, ka brūcīte būs nedaudz lielāka - attiecīgi, cik liels ir veidojums, un tas var būt pat līdz centimetram un lielāks.

Ar kārpām ir sarežģītāk, un to likvidēšanai ir dažādas metodes. Var iedarboties ar gaismas lāzeru (selektīvā fototermolīze) uz asinsvadu, kas kārpai piegādā barības vielas, un tādējādi šo veidojumu iznīcināt. Kārpu var izslīpēt ar ķirurģisko lāzeru, un pēc šīs procedūras veidojas neliela brūcīte, kas pakāpeniski sadzīst. Un trešais variants - uz kārpu var iedarboties arī ķīmiski, ar zālēm.

Neviena no šīm metodēm nedod simtprocentīgu garantiju, ka procedūra pēc mēneša vai diviem nebūs jāatkārto. Bet, ja veidojums ir neliels, iespējams, pietiks ar vienu reizi.

Sadzīvot vai ņemt nost

Vai ar kārpām, papilomām un seborejas keratomām iespējams sadzīvot, vai tās ir obligāti jāņem nost? Tā kā kārpa ir vīrusa radīts veidojums, kas rada arī sadzīviskas neērtības, tā noteikti būtu jāārstē, lai ar to neaplipinātu savus tuvākos cilvēkus, klasesbiedrus, kolēģus. Jo šo vīrusu ļoti viegli var padot tālāk ar jebkuru priekšmetu - ar pildspalvu, grāmatu, telefonu. Arī ejot vienā pirtī, saunā, baseinā, solārijā.

Savukārt papilomas ir subjektīva un estētiska problēma: ja cilvēkam pašam netraucē, tās var arī neņemt nost. Bet, ja cilvēks pamana, ka tās sāk strauji vairoties vai ir vietās, kur regulāri tiek aizķertas - ar apģērbu, ar rotaslietām, vai ir padušu zonā, kas regulāri tiek skūta, tad gan papilomas iesaka noņemt. Jo regulāra traumatizācija var gan provocēt jaunu papilomu veidošanos, gan radīt iekaisumu un diskomfortu.

Protams, izvērtēt, vai nepatīkamais veidojums ir kārpa, papiloma vai seborejas keratoma, vai tas ir labs vai nav labs, var tikai ārsts. Un tikai pēc konsultācijas ar speciālistu, kurš apstiprina, ka viss ir labi, pacients var izvēlēties, ņemt vai neņemt to nost. Jautājums, cik komfortabli pacients pats jūtas: ja ādas veidojums ir labdabīgs, bet tas viņam traucē, to ātri, vienkārši un droši var noņemt.

Pašārstēšanās riski

Interneta plašumos nereti uznirst dažādu nezināmas izcelsmes līdzekļu reklāmas, kas sola likvidēt kārpas/papilomas bez ārsta klātbūtnes. Dakterei ir pieņemami tie aptiekā nopērkamie lokāli lietojamie līdzekļi, kas likvidē kārpas - kā iespēja uzsākt terapiju, ja kārpa ir pavisam maziņa. Tomēr, ja mēnesi pēc šo zāļu lietošanas pacientam nav kļuvis labāk, noteikti vajadzētu vērsties pie ārsta.

Bet - vai cilvēks ir tik kompetents, ka viņš zina, ko pats sev ārstē?!... Ja viņš ir bijis pie ārsta un guvis apliecinājumu tam, ka tā ir kārpa vai papiloma, daktere negribētu noliegt šīs pašārstēšanās metodes. Tomēr grib brīdināt, ka tas ir ļoti liels risks. Jo īpaši jāuzmanās ar pašārstēšanos kakla un dekoltē zonā, jo pēc kārpu/papilomu noņemšanas ar dažādām ķīmiskām metodēm var palikt rētas, un tās ir daudz neglītākas nekā tad, ja nevēlamie veidojumi tiek noņemti ar lāzeru.

Noņemot papilomas un kārpas ar ķirurģisko lāzeru, paliek neliela brūcīte, kas apmēram nedēļas laikā sadzīst. Pacientam pašam tā ir jāapkopj: vienreiz dienā jāmazgā un divreiz dienā jāuzklāj krēms, kas to palīdz sadziedēt. Iespējas ir plašas - Bepanthen, Panthenol, Fucidin, Curiosin, Bionect. Ja brūce mazliet asiņo vai veidojums ir bijis vietā, kur tam cieši klāt ir apģērbs, trīs četras dienas ir jāliek plāksteris, lai tajā neieberzētu kādu infekciju. Bet uz pirtīm/baseiniem var doties ne agrāk kā pēc divām nedēļām.

***

MĪTS: papilomu/kārpu regulāra traumatizācija var izraisīt vēzi

PATIESĪBĀ ir veikti dažādi zinātniski pētījumi, kas pierādījuši: ja veidojums ir labdabīgs un tam nav noteikta vēža predispozīcija, tad, vienu vai vairākas reizes satraumēts, tas nevar kļūt ļaundabīgs. Sliktākajā gadījumā var veidoties sastrutojums un dziļš iekaisums

***

CENAS

Lāzerprocedūru izmaksas ir atkarīgas no izvēlētās metodes

• vienas/divu kārpu noņemšana izmaksās 25-40 eiro

• papilomu/seborejas keratomu noņemšanas izmaksa būs atkarīga no to daudzuma: no 15 eiro par 1-2 veidojumiem līdz pat 100-200 eiro, ja ar šiem veidojumiem «ir nosēts tā, ka biezs»

*

Promo raksts tapis sadarbībā ar Lāzerplastikas klīniku