Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Esi vesela! Sievietei pašai savi vitamīni

© Depositphotos.com

Meklējot sev piemērotākos multivitamīnus, cenšamies izvēlēties tos, kas visvairāk atbilst mūsu organisma vajadzībām. Ja varētu, piemēram, pieprasīt: man, lūdzu, vitamīnus četrdesmitgadniecei, kura dzīvo pilsētā, strādā birojā, aizraujas ar dejām, ne vienmēr labi izguļas, mēdz ķildoties ar draugu, labprāt ēd bietes, bet nevar ciest brokoļus... Ražotāji, protams, nevar ņemt vērā katru sīkāko niansi, un ne jau visām tām ir tik svarīga loma. Taču būtisks faktors, kuru noteikti nevajadzētu ignorēt, arī izvēloties vitamīnus, ir dzimums. Tāpēc sievietēm, ja vien iespējams, ir vērts meklēt tādus multivitamīnus, kas domāti tieši viņām.

Sievietes organismam, ņemot vērā tā fizioloģiskās īpatnības, nepieciešamas atšķirīgas vitamīnu devas nekā vīrieša organismam, tāpēc universālie vitamīnu preparāti nenodrošina tik precīzu atbilstību. Organisma vajadzības mainās arī atkarībā no vecuma, tomēr ir tādi vitamīni un minerālvielas, kas pastāvīgi jānodrošina pietiekamā daudzumā visu mūžu, piemēram, kalcijs, D vitamīns vai cinks. Un, protams, katra sieviete vēlas labi izskatīties, sapņo par skaistiem matiem, žilbinoši baltu smaidu un koptu ādu, kā arī vēlas viegli tikt galā ar stresa situācijām. Vitamīni Livol multi sievietēm satur daiļajam dzimumam tik nepieciešamos B grupas, D3, C un E vitamīnus, folskābi, biotīnu, kalciju un dzelzi.

Izvērtēt savu uzturu

Ārsti uzsver, ka visas nepieciešamās uzturvielas maksimāli jācenšas uzņemt, lietojot pilnvērtīgu, daudzpusīgu uzturu. Taču nav noslēpums, ka tas ne vienmēr izdodas. Ir ļoti labi, ja sieviete interesējas par uzturvielu sastāvu dažādos produktos, izvērtē savu patēriņu un saprot, kuras vielas viņa uzņem pietiekami, bet kuras - par maz. Vēl labāk, ja ēdienkarti palīdz veidot uztura speciālists, kurš var ieteikt, kuri produkti būtu jālieto vairāk un kā tie jāpagatavo, lai gūtu maksimālu labumu veselībai. Jāteic gan atklāti, ka saspringtais dzīves ritms daudzām sievietēm liedz veltīt pareizam uzturam vajadzīgo uzmanību. Ja nav laika pārdomāt un plānot ēdienkarti, meklēt produktus, kuri ir garantēti pilnvērtīgi un tos gatavot mājās, tad daļa uzturvielu tomēr trūkst, un tādā gadījumā ir labi, ja uzturu var bagātināt kvalitatīvs vitamīnu un minerālvielu produkts.

Dzīvot veselīgi

Jāatgādina arī fakts, ka jebkuri vitamīni vislabāk palīdz tad, ja to lietošana nav vienīgais darbs savas veselības labā, tāpēc sievietei jācenšas, cik vien iespējams, ievērot veselīga dzīvesveida ieteikumus: kļūt kustīgākai, normalizēt svaru, kaut nedaudz laika pavadīt svaigā gaisā, nesmēķēt, neaizrauties ar alkoholu, pietiekami izgulēties, atrast piemērotu veidu, kā kontrolēt stresu. Ārsti iesaka neaizmirst arī profilaktiskās veselības pārbaudes, kas ļauj laikus pamanīt dažādas novirzes no normas, periodiski kontrolēt asinsspiedienu, holesterīna un cukura līmeni asinīs, kā arī veikt valsts apmaksātos skrīninga izmeklējumus.

Ko organismam dod šīs vielas:

* A vitamīns (retinols) stiprina redzi, vajadzīgs ādai un gļotādām, matiem, zobiem, smaganām.

* D vitamīns (holekalciferols) piedalās kaulu un zobu veidošanās procesā, regulē kalcija un fosfora līmeni.

* E vitamīns (tokoferols) piedalās muskuļu un citu audu veidošanas procesā, tam piemīt antioksidanta īpašības.

* C vitamīns (askorbīnskābe) veicina normālu imūnsistēmas darbību, palīdz aizsargāt šūnas pret oksidatīvo stresu, sekmē normālu kolagēna veidošanos, veicina normālu nervu sistēmas darbu; uzlabo dzelzs uzsūkšanos organismā.

* B1 vitamīns (tiamīns) ir nozīmīgs ogļhidrātu vielmaiņas procesā, enerģijas ieguvē no pārtikas, nepieciešams muskuļiem.

* B2 vitamīns (riboflavīns) vajadzīgs ādai un acīm, piedalās ogļhidrātu, tauku un aminoskābju vielmaiņā.

* Niacīns (PP vitamīns) piedalās enerģijas veidošanā šūnās, olbaltumu un tauku sintēzē un noārdīšanā.

* B6 vitamīns (piridoksīns) galvenokārt piedalās aminoskābju vielmaiņā, vajadzīgs augšanai, muskuļiem, ādai.

* Folskābe īpaši būtiska, plānojot un gaidot bērniņu; nepieciešama, lai pilnvērtīgi attīstītos bērna nervu sistēma. Adekvāta folskābes uzņemšana palīdz arī pasargāt sevi no sirds slimībām.

* B12 vitamīns (ciankobalamīns) organismā ir atbildīgs par noteiktu aminoskābju noārdīšanos un veidošanos. Īpaši par tā uzņemšanu jārūpējas, ja lieto veģetāru uzturu.

* Biotīns iesaistās šūnu augšanā, vajadzīgs normālam nagu biezumam, aizkavē matu izkrišanu. Biotīna trūkums tiek saistīts ar matu un nagu sausumu un trauslumu.

* Pantotēnskābe - koenzīma A sastāvdaļa, kam liela nozīme šūnu dalīšanās procesā.

* Kalcijs vajadzīgs kauliem, zobiem, kolagēnajām šķiedrām.

* Magnijs svarīgs organisma enerģijas veidošanā. Tas atrodas muskuļos, nervos, kaulos un ir iesaistīts gandrīz 300 dažādās organisma norisēs. Pētījumi liecina, ka pietiekama magnija uzņemšana sievietēm palīdz atvieglot arī premenstruālā sindroma izpausmes: mazina tūskas un nepatīkamās sajūtas krūtīs.

* Dzelzs nodrošina audu apgādi ar skābekli un ogļskābās gāzes transportu projām no audiem. Saistoties ar olbaltumu, dzelzs sarkanajos asinsķermenīšos veido hemoglobīnu - vielu, kas skābekli no plaušām nogādā organisma šūnās un arī piešķir asinīm sarkano krāsu. Dzelzs piedalās fermentu un olbaltumvielu sintēzē, veicina normālu imūnsistēmas darbu.

* Cinks ir nepieciešams spēcīgai imunitātei, garšas un ožas asumam, gremošanas trakta veselībai, normālai smadzeņu darbībai, veselīgam miegam u.c. Ja organismā ir pietiekami daudz cinka, tiek veicināta balto asinsķermenīšu ražošana un tie spēj efektīvāk cīnīties ar infekcijām.

* Varš stiprina organisma aizsargspējas, sekmē antibakteriālu un pretvīrusu darbību. Kopā ar dzelzi vēršas pret mazasinību. Cita starpā vajadzīgs melanīna sintēzei, kas nepieciešams, lai pasargātu ādu no saules apdegumiem.

* Mangāns būtisks ādas veselībai, vajadzīgs tauku un ogļhidrātu vielmaiņai, kaulu veselībai, matu augšanai. * Selēns nepieciešams normālai šūnu augšanai, uztur audu elastību.

* Hroms palīdz insulīnam pārnest glikozi no asinīm uz galvas smadzeņu, muskuļu un citu audu šūnām, nodrošinot efektīvu izmantošanu. Ja hroma trūkst, glikozes transports ir traucēts, šūnām trūkst enerģijas, tāpēc rodas neremdināma izsalkuma sajūta un tieksme pēc saldumiem.

* Molibdēns spēlē noteiktu lomu kaitīgo vielu izvadīšanā no organisma un sulfātu metabolismā. * Jods cilvēka organismā rūpējas par vairogdziedzera hormonu produkciju, paātrina vielmaiņu, palīdz sadedzināt liekos taukus un kavē holesterīna nogulsnēšanos, ietekmē skābekļa izmantošanas procesu šūnās, piedalās ķermeņa temperatūras regulēšanā un aizkavē priekšlaicīgu novecošanos.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Orkla Care