Uzzini, kādēļ dienā vēlams atvilkt aizkarus

© Pixabay

Ļaujot saules gaismai iespīdēt pa logiem, tiek apkaroti mājas putekļos mītošie kaitīgie mikroorganismi. Oregonas universitātes pētnieki veikuši eksperimentu telpās ar kontrolējamu klimatu, pakļaujot mājas putekļos sastopamās baktērijas trīs dažādām situācijām: vienā telpā vadīja pilnīga tumsa, otrā varēja ieplūst gaisma, bet trešajā iekļuva ultravioletie stari.

Pēc 90 dienām tika analizēti rezultāti un konstatēts, ka tumšajā telpā ir izdzīvojuši un turpina vairoties 12% baktēriju, gaišajā telpā dzīvotspējīgi bija 6,8% baktēriju, bet ultravioleto staru apspīdētajā - 6,1% baktēriju.

Starp tumšajā telpā izdzīvojušajām salīdzinoši lielāks bija tādu baktēriju īpatsvars, kas izraisa elpceļu slimības. Tātad ir vērts ielaist saulīti istabā, kā to kopš seniem laikiem mācījušas vecmāmiņas, pat ja ziņkārīgi kaimiņi cenšas ieskatīties pa jūsu logiem.


Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais