Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Veselība

Izrādās, suņi var palīdzēt vēža diagnostikā

© Pixabay

Pateicoties savai attīstītajai ožai, speciāli apmācīti suņi spēj noteikt vēzi, apostot asins paraugus, ar 97 procentu precizitāti, informē BestLife. Par to Floridas pētniecības iestādes BioScentDX pārstāvji ziņojuši Amerikas bioķīmijas un molekulārās bioloģijas biedrības gadskārtējā sanāksmē.

Cilvēkam degunā ir tikai seši miljoni ožas receptoru, bet sunim - 300 miljoni, līdz ar to suņu oža ir aptuveni 10 000 reižu labāka par mūsējo. Bīglu šķirnes suņi, kas piedalījās eksperimentā, spēja ļoti labi sajust atšķirību starp asins paraugiem, kas ņemti no veseliem cilvēkiem un no plaušu vēža pacientiem: viņi pareizi identificēja 96,7% vēža pacientu asins paraugu un 97,5% veselo cilvēku asiņu paraugu.

Pētnieki cer turpināt darbu divos virzienos - izmantot suņu ožu diagnostikā un arī censties identificēt vielas, kas ļauj suņiem noteikt vēzi cilvēku asins paraugos, lai pēc tam izstrādātu attiecīgas laboratoriskās analīzes. Iepriekšējos eksperimentos trenētie suņi spēja noteikt gan plaušu, gan krūts, gan zarnu vēzi pat ļoti agrīnā stadijā, turklāt reizēm pat ar augstāku precizitāti, nekā šīs slimības diagnosticēja ārsti.