Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Pētījums: Katra desmitā sieviete cieš no regulārām, stiprām galvassāpēm

© Publicitātes foto

Katra desmitā (10 %) sieviete Latvijā cieš no regulārām, stiprām galvassāpēm, liecina jaunākais “Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss”. Tikmēr vīrieši ar regulārām, spēcīgām galvassāpēm sirgst ievērojami retāk – katrs divdesmitais (5 %). Ģimenes ārsts Alberto Sadu skaidro, ka galvassāpes var radīt gan neveselīgi ikdienas paradumi – ievērotais diennakts ritms, uzturs, fizisko aktivitāšu daudzums, psihoemocionālā veselība u.c., gan arī tas var būt iedzimtības vai anatomisku ķermeņa īpatnību jautājums, piemēram, iedzimtas kakla skriemeļu problēmas, šauri asinsvadi.

Sievietes ar galvassāpju problēmu saskaras biežāk nekā vīrieši hormonālo un fizioloģisku īpatnību dēļ, turklāt sievietēm daudz biežāk tiek konstatēts dzelzs trūkums un anēmija, kas ir izplatīti cēloņi regulārām galvassāpēm. Ārsts skaidro, ka lielākajā daļā gadījumu galvassāpju iemeslus palīdz noskaidrot pacienta asins aina un ikdienas režīma, paradumu analīze. Tāpat pietiekami bieži galvassāpju cēloņus palīdz atklāt neiroloģiskie izmeklējumi.

Starp galvassāpju iemesliem - arī stress, vitamīnu trūkums un liels kofeīna patēriņš

A.Sadu skaidro, ka sieviešu gadījumā biežs galvassāpju vaininieks ir sievišķais hormons estrogēns, šī iemesla dēļ bieži galva var sāpēt īsi pirms menstruāciju sākšanās. “Estrogēns ir cieši saistīts ar galvassāpēm, tāpēc sāpju cēlonis bieži ir hormonālās izmaiņas. Regulāras galvassāpes var veicināt, piemēram, hormonālās kontracepcijas lietošana, vai citi faktori, kas rada hormonālās svārstības, tostarp arī stress un kopējais emocionālais stāvoklis,” komentē ārsts.

Ārsts norāda, ka ļoti izplatīts galvassāpju cēlonis sievietēm ir arī dzelzs nepietiekamība vai anēmija, šādos gadījumos pacientiem iesaka pārdomāt uztura paradumus un, ja nepieciešams, uzņemt dzelzi preparātu veidā. “Lai novērstu dzelzs trūkumu organismā, jāievēro sabalansēts uzturs, kur atvēlēta nozīmīga vieta dārzeņiem, augļiem, kā arī produktiem ar augstu dzelzs koncentrāciju tajos. Daudz dzelzs satur, piemēram, bietes, spināti, gaļas ēdieni,” stāsta “Mana Aptieka” farmaceite, Tukuma Centra aptiekas vadītāja Agnese Ritene. Viņa papildina, ka galvassāpes izraisīt var arī organismam tik svarīgā D vitamīna trūkums. “Saule ir D vitamīna avots, tāpēc valstīs ar saulainu klimatu tā trūkums ir retāka problēma, taču Latvijas ģeogrāfiskais novietojums nenodrošina pietiekamu saules staru devu, un zems D vitamīna līmenis ir lielākajai daļai iedzīvotāju. Ar šo vitamīnu bagāts produkts ir zivju eļļa, ieteicams uzturā lietot treknākas zivis, piemēram, lasi. D vitamīns ir arī olas dzeltenumā, garnelēs un sviestā, taču arī šos visus ēdienus ieteicams lietot mēreni, jo tie ir bagāti ar taukiem, olbaltumvielām.”

Farmaceite norāda, ka bieži iemesli sāpošai galvai ir arī asinsspiediena svārstības un pārlieku liels kofeīna patēriņš. “Jāatceras, ka pie galvassāpēm var būt vainojams paaugstināts vai pazemināts asinsspiediens, tāpēc arī tam ikdienā jāseko līdzi. Lai neiedzīvotos galvassāpēs, ieteicams arī ierobežot kofeīnu saturošu dzērienu patēriņu,” rekomendē A. Ritene.

Ar regulārām galvassāpēm bieži sirgst maiņu darba veicēji

Ģimenes ārsts A. Sadu stāsta, ka no regulārām galvassāpēm parasti cieš cilvēki, kas strādā maiņu darbu un kuriem ir izjaukts dabiskais diennakts režīms. “Galvassāpes nereti ir ikdiena tiem, kas dzīvo pretēji dabiskajam ritmam - dienā guļ un atpūšas, bet naktīs strādā. Tāpat galvassāpju iemesls nereti ir sakairināts kuņģis, un mūsdienu steidzīgajā laikmetā tam par iemeslu bieži ir neregulāra un neveselīga ēšana,” dalās ārsts. “Ir ļoti būtiski ēst regulāri, vienlaikus nepārēsties, izvēlēties sabalansētu ēdienkarti. Iesaku arī retāk mieloties ar kūpinātiem ēdieniem un dažādiem konserviem, jo šajos produktos ir ķīmiskas vielas, kas stimulē galvassāpes,” rekomendē A. Sadu.

Arī Veselības indekss atklāj, ka cilvēki ar neveselīgu dzīvesveidu no regulārām, stiprām galvassāpēm cieš biežāk nekā tie, kas dzīvo veselīgi. Ja neveselīgi dzīvojošo vidū galva regulāri sāp 11 %, tad veselīga dzīvesveida piekritēju grupā - 6 %.

Ikdienā ievērojot veselīgu dzīvesveidu, jāpiedomā arī pie pietiekama ūdens daudzuma uzņemšanas, papildina farmaceite A. Ritene. “Katru dienu ieteicams izdzert vismaz 1,5 l ūdens, jo tā trūkums organismā arī var būt galvassāpju un noguruma iemesls. Kā arī ūdens ir būtisks uzņemot zāles - ja galvassāpju mazināšanai tiek lietotas pretsāpju vai recepšu zāles, svarīgi tām uzdzert vismaz pusglāzi tīra, negāzēta ūdens,” rekomendē eksperte.

Regulāras galvassāpes nav norma

Pieprasījums pēc medikamentiem galvassāpju novēršanai gadu laikā ir nemainīgs, taču praktiski var tikai minēt, cik bieži cilvēki cīnās ar galvassāpēm, dzerot zāles, jo to novēršanai var lietot pretsāpju līdzekļus, kas paredzēti arī locītavu, zobu, muskuļu, muguras un citām sāpēm. Svarīgi atcerēties, ka sāpju ciešana organismam nenāk par labu, un stipru sāpju gadījumā medikamenti var būt risinājums, taču ilgtermiņā regulāras galvassāpes nav norma - ja galva sāp bieži un stipri, jāpārskata savi ikdienas paradumi vai jādodas pie ārsta, lai atklātu sāpju iemeslu,” komentē aptieku tīkla “Apotheka” valdes loceklis Jānis Kūliņš.