Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

"Komposta diēta": maltīte gandrīz vai no atkritumiem

© F64 Photo Agency

Interesants virtuves eksperiments: pagatavot kaut ko no tām dārzeņu daļām, kuras parasti izmetam atkritumos. Šī pieeja kļūst arvien populārāka laikā, kad daudzviet pasaulē dažādas organizācijas cīnās pret pārtikas bezjēdzīgu izšķērdēšanu un aizvien skaļāk izskan aicinājumi pirkt produktus apdomīgi un izmantot tos pēc iespējas pilnīgāk.

Bezatlikumu kulinārijas novirziens ieguvis nosaukumu root to stalk cooking, tātad - ēdienu gatavošana, izmantojot visu no saknes līdz stublājam. Tā aizsācēja ir amerikāņu kulināre un rakstu autore Tara Dugane, kura 2013. gadā izdeva saviem virtuves atklājumiem veltītu grāmatu. Internetā atrodamas gan dažādas konkrētas receptes ar precīzi norādītām sastāvdaļām, gan vienkārši vispārēji padomi, kas atstāj brīvas rokas improvizācijai. Eksperimentēt var pavisam droši, jo runa taču ir par lietām, kuras citādi nonāktu atkritumu tvertnē vai, labākajā gadījumā, kompostā.

Izejvielas

Root to stalk kulinārijā izmantojamas ir puravu zaļās daļas, ziedkāpostu lapas un koksnainā apakšdaļa, brokoļu lejasdaļa, galviņkāpostu un virziņkāpostu ne pārāk glītās ārējās lapas, kāposta kacens, burkānu, pētersīļu un pastinaku mizas un augšiņas, paprikai nogrieztā augšdaļa, diļļu un citu zaļumu kāti, kas pārāk sīksti izmantošanai salātos, kātu seleriju apakšdaļas un vidējās dzeltenīgās lapas, dažādi graizījumi, kas nav izmantojami citur.

Kā gatavot pamatkomponentus:

* Visas izejvielas sagriež, liek katlā, pārlej ar ūdeni un vāra mīkstas. (Ja ikdienā nepatērē daudz dažādu dārzeņu, izejvielas var sakrāt pamazām: tās sagriež, glabā saldētavā un, kad daudzums ir pietiekams, liek vārošā ūdenī.)

* Sāli var pievienot pēc saviem ieskatiem, bet garšvielas parasti nav vajadzīgas - rezultāts iznāk diezgan pikants.

* Tālāk iegūst divus pamatkomponentus - buljonu un biezeni.

* Buljonu vienkārši izkāš caur sietu citā katliņā. Nogaršo. Ja garša nešķiet pietiekami piesātināta, turpina vārīt, līdz sasniegta vēlamā koncentrācija. Ja garša par stipru - pievieno vēl ūdeni un uzvāra.

* Biezumus sablenderē viendabīgā biezenī.

* Ja vēlas, gan buljonu, gan biezeni var arī atdzesēt un uzglabāt saldētavā.

Zupa ar klimpām

Iegūtajam biezenim pievieno miltus, ūdeni un zaļumus, lai iznāktu pacieta mīkla. Ar ūdenī samitrinātām rokām veido apaļas klimpas, liek tās verdošā buljonā un vāra, līdz klimpas uzpeld. Ja vēlas, zupai var pievienot arī dārzeņus (burkānu gabaliņus, zaļos zirnīšus u.c.).

Pildīti kartupeļi

Ievērojot bezatlikumu kulinārijas principu, kartupeļus nemizo, bet rūpīgi nomazgā, vāra pusmīkstus mazā ūdenī, ko pēc tam pievieno dārzeņu buljonam. Kartupeļus atdzesē, pārgriež gareniski. Izdobj vidiņus, iegūto masu samīca, pievieno blendēto dārzeņu biezeni un mazliet smalka biezpiena, lai iznāktu bieza, nedaudz vijīgas konsistences masa. To pilda kartupeļu pusītēs (var izmantot konditorejas turzu ar robotu uzgali) un, ja vēlas, uzkaisa linsēklas, sezama sēkliņas, saulespuķu sēkliņas, zemesriekstus vai jebkādas citas sēkliņas un riekstus pēc patikas. Liek iesildītā cepeškrāsnī un cep 200 grādu temperatūrā 10-15 minūtes.

Dārzeņi siera mērcē

Pagatavoto dārzeņu biezeni atšķaida ar dārzeņu buljonu, iegūstot mērces konsistenci, liek uz uguns, uzvāra. Pievieno rīvētu puscieto sieru un maisot karsē, līdz tas izkūst, pārlej vārītiem vai ceptiem dārzeņiem. Šim ēdienam piemēroti dažādi dārzeņi, tie var būt arī saldēti vai konservēti.