Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

NRA seko līdzi: Pēc pārbaudēm iegādājas jaunu mamogrāfu

© Pixabay

Nacionālais veselības dienests pārbaudījis deviņas ārstniecības iestādes, kuras sniedz skrīninga mamogrāfijas pakalpojumus, un gatavo ziņojumu par pārbaudēs secināto. Savukārt Aizkraukles slimnīcā, ko dienests pārbaudīja pagājušajā gadā pēc tam, kad par tās mamogrāfijas pakalpojumu tika saņemta sūdzība, veikti uzlabojumi un atbildīgās iestādes šogad atļāvušas veikt krūts veselības pārbaudes sievietēm.

Turklāt atšķirībā no lielākās Latvijas slimnīcas - Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas - Aizkraukles slimnīca pagājušā gada beigās iegādājās jaunu mamogrāfu.

Neatkarīgā rakstīja, ka Nacionālais veselības dienests 2018. gadā uz laiku apturēja valsts apmaksātus mamogrāfijas izmeklējumus Aizkraukles slimnīcā, jo bija saņēmis informāciju, ka slimnīcā mamogrāfiju veic neatbilstoši noteikumiem, proti, bez divu neatkarīgu radiologu izmeklējuma rezultātu izvērtējuma. Pārbaudi slimnīcā veica Veselības inspekcija, lai noskaidrotu mamogrāfijas, proti, krūts vēža skrīninga pārbaudes pakalpojuma kvalitāti. Ziņojumu inspekcija iesniedza Nacionālajā veselības dienestā, kuram jāizlemj, vai ļaut Aizkraukles slimnīcai sniegt mamogrāfijas pārbaudes sievietēm vai tomēr lauzt līgumu. Pārbaudes laikā pētīta atbilstība obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm, mamogrāfijas iekārtas lietošana, tajā skaitā eksperti pārbaudīja iekārtas atbilstību kvalitatīva attēla iegūšanai, vēža skrīninga mamogrāfijas kvalitātes nodrošināšanu. Klīniskai izvērtēšanai tika izņemti Aizkraukles slimnīcā veiktie mamogrāfijas uzņēmumi no pēdējiem divarpus gadiem - no 2016., 2017. un 2018. gada. Pārbaudē piedalījās Veselības inspekcijas, Latvijas Radiologu asociācijas, Radiācijas drošības centra un Nacionālā veselības dienesta eksperti.

Aizkraukles slimnīca ir viena no 27 ārstniecības iestādēm, kuras sniedz valsts apmaksātus mamogrāfijas pakalpojumus. Nacionālā veselības dienesta speciāliste Agnese Jasenoviča pastāstīja, ka pēc pārbaudes Aizkraukles slimnīca 2018. gada izskaņā iegādājās un uzstādīja jaunu mamogrāfu, saņemot Radiācijas drošības centra licenci. Nacionālais veselības dienests šā gada janvārī atjaunoja skrīninga pakalpojumu apmaksu. Arī Veselības inspekcija informēja dienestu, ka no savas puses pretenziju pret slimnīcu tai nav - slimnīca ir izpildījusi visus uzdevumus pakalpojuma sniegšanas sakārtošanai.

Vienlaikus Nacionālais veselības dienests pārbaudījis vēl deviņas iestādes, kuras sniedz šādus veselības pakalpojumus. «Pašlaik notiek pārbaudes rezultātu apkopošana un analīze,» stāsta A. Jasenoviča. «Aprīļa sākumā plānojam pabeigt ziņojumu, kurā tiks ietverti gan galvenie secinājumi, gan ieteikumi skrīninga mamogrāfijas pakalpojumu nodrošināšanas kārtības pilnveidošanai.» Kopumā Latvijā valsts apmaksātu diagnostisko mamogrāfiju, krūts vēža skrīninga mamogrāfiju un mobilās mamogrāfijas pakalpojumu sniedz 27 ārstniecības iestādes. 2018. gadā bija plānots veikt vairāk nekā 62 000 krūts vēža skrīninga, kā arī 28 062 diagnostiskās mamogrāfijas izmeklējumus.

Neatkarīgā rakstīja, ka Latvijas Onkoloģijas centrs Rīgas Austrumu slimnīcā bija spiests pārtraukt mamogrāfijas veikšanu sievietēm, jo bija salūzis aparāts. 2018. gadā slimnīca plānoja iegādāties mamogrāfu, notika iepirkums, taču tas tika pārtraukts, jo slimnīca saprata, ka tai nepietiek naudas mamogrāfa iegādei. Šogad to plānots iegādāties no Eiropas komisijas pieļautās atkāpes reformu veikšanai. Tikmēr Aizkraukles slimnīca pēc konstatētajām problēmām šo pārbaužu veikšanā aparātu iegādājās uzreiz.