Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Selēna trūkums var būt šķērslis svara normalizēšanai

© Depositphotos.com

Divi galvenie ieteikumi, lai atbrīvotos no liekā svara, ir visiem zināmi: lietot pareizu uzturu un vingrot. Ja, neraugoties uz šiem pasākumiem, tievēšana tomēr nesokas, ieteicams sākt ar vairogdziedzera veselības padziļinātu pārbaudi.

Amerikāņu uztura speciālisti izpētījuši, ka vairāk nekā 80 procentiem cilvēku ar lieko svaru vairogdziedzera funkcija ir pavājināta. Ja par to rodas aizdomas, jādodas pārbaudīties pie ģimenes ārsta vai endokrinologa. Un var gadīties, ka viens no problēmas cēloņiem meklējams mikroelementa selēna trūkumā.

Ietekmē vielmaiņas ātrumu

Ja selēna daudzums organismā ir pietiekams, vairogdziedzeris darbojas pareizi un rada pareizi funkcionējošas selēnatkarīgās olbaltumvielas. Tas palīdz organismam uzturēt normālu vielmaiņas ātrumu un radīt vajadzīgo enerģijas daudzumu, lai nodrošinātu katras šūnas svarīgākās funkcijas. Ja selēna netrūkst, normālā ātrumā aug nagi, tiem ir pareizs biezums un stiprums, aug veselīgi mati, mazinās galu šķelšanās. Selēns nodrošina gludu, samtainu ādu, sekmē brūču sadzīšanu, palīdz uzturēt labu redzi. Organismam svarīgākās olbaltumvielas selēnu saņem pirmās. Praksē tas nozīmē, ka selēna trūkums vispirms izpaužas kā problēmas ar matiem un nagiem vai lieko svaru, jo palēninās vielmaiņas ātrums, bet, tieši pateicoties normālam vielmaiņas ātrumam, ķermenis pārstrādā uzturvielas - olbaltumvielas, taukus un ogļhidrātus - tādā veidā, ka tās viegli pārvēršas enerģijā, nevis uzkrājas organismā.

Selēns turklāt veicina normālu imūnsistēmas darbību, kā arī šūnu aizsardzību pret brīvo radikāļu izraisīto oksidatīvo stresu. Lai panāktu imūnstimulējošās īpašības un pasargātos no vīrusu draudiem un dažādām infekcijām, kas izplatās gaisa pilienu ceļā, ilgtermiņā ieteicams lietot uztura bagātinātājus, kuros ir selēns, cinks un D vitamīns. Selēns ir svarīgs arī vīriešu veselībai, jo veicina normālu spermas šūnu ražošanu, aizsargā pret bojājumiem, kas var novest pie deformētiem spermatozoīdiem ar zemu kustīgumu.

Selēns cīnās arī pret stresu

Nav noslēpums, ka sekmīgai ķermeņa masas korekcijai traucē arī stress. Pieturoties augstam stresa hormonu līmenim, svars mēdz pieaugt, jo šāds stāvoklis veicina tieksmi pēc neveselīgiem saldiem, sāļiem un trekniem ēdieniem un sekmē pārēšanos, liela stresa apstākļos ceļas izsalkuma hormona grelīna līmenis. Stresa sekas nereti izpaužas kā miega traucējumi, bet nepietiekama izgulēšanās arī tiek saistīta ar pārmērīgu apetīti. Kādā pētījumā noskaidrots, ka cilvēks, kurš cieš no miega bada, dienā apēd par 380-400 kcal vairāk nekā tad, ja izguļas normāli.

Arī stresa gadījumā var efektīvi palīdzēt selēns - tas pierādīts Rīgas Stradiņa universitātes zinātnieku veiktajā klīniskajā pētījumā, kurā tika iesaistīti mūsu militārā personāla karavīri, kas piedalījās miera uzturēšanas misijā Afganistānā. Pozitīvu iespaidu par selēnu kā stresa mazinātāju guvuši arī RSU studenti, kuri lietoja selēna produktus sesijas laikā.

Selēna deficīts Eiropā

Visparastākais selēna avots ir graudaugi, galvenokārt kvieši, bet ar to nepietiek. Var lietot svaigas zivis, svaigas jūras veltes un riekstus, īpaši Brazīlijas riekstus, bet šie produkti mūsu ēdienkartē parasti nav katru dienu. Selēna saturs eiropiešu uzturā ir zems, salīdzinot ar uzturu citos pasaules reģionos, kas ir bagātāki ar selēnu, piemēram, ASV. Pēc ekspertu vērtējuma Latvija ir tā saucamajā robežjoslā - mums ir zemāks selēna līmenis, nekā tas vajadzīgs, tomēr nosacīti veseli cilvēki nejūt šo zemo līmeni, savukārt hroniskiem slimniekiem vai grūtniecēm ir augstāks pieprasījums pēc selēna organismā un viņiem ir tā saucamais oksidatīvais stress. Jāņem arī vērā, ka mums ir samērā ilgs ziemas periods, tas būtībā sākas novembrī un ilgst līdz pat martam - aprīlim, kad mums trūkst dabīgo antioksidantu. Šajā laikā vēlama diētas korekcija ar selēna preparātiem. Jāpiebilst, ka selēns darbojas ļoti efektīvi kombinācijā ar cinku - vēl vienu svarīgu mikroelementu, kas vajadzīgs imūnsistēmas darbībai un nodrošina veselīgu ādas stāvokli. Šīs divas uzturvielas lieliski strādā komandā, nodrošinot dažādu organisma sistēmu veselību.

Izvēloties selēna produktus

Iegādājoties kādu selēna produktu, priekšroka vienmēr dodama organiskam preparātam uz selēna rauga bāzes, jo tas nodrošina labāku biopieejamību nekā citi. Jāpārliecinās arī, ka izvēlētā produkta efektivitāti apstiprina zinātniska dokumentācija. Piemēram, vienā no nesenajiem KiSel-10 pētījumiem, kas publicēts Starptautiskajā kardioloģijas žurnālā, tika analizēta selēna rauga loma sirds veselības un dzīves kvalitātes uzturēšanā. Šim organisko selēnu saturošajam raugam piemīt izcila biopieejamība. Pierādīts, ka organismā tiek uzņemti gandrīz 89 procenti no tajā esošā selēna un tas spēj iekļauties organisma selēnatkarīgajās olbaltumvielās.

Saskaņā ar Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) datiem, organiskais selēns uz selēna rauga bāzes ir drošāks lietošanai nekā neorganiskais selēns. Organiskā selēna atlikumu, ja gadījies to uzņemt par daudz, ķermenis ir spējīgs izvadīt, bet neorganiskais selēns paliek, visvairāk - aknās. Par selēna pārdozēšanu var liecināt slikta elpa un metāliska garša mutē.

Der atcerēties:

* Speciālisti iesaka nepārsniegt selēna uzņemšanas normas. Pieaugušām sievietēm diennaktī jāsaņem 100-110 mikrogrami selēna, grūtniecēm un barojošām māmiņām - līdz 400 mikrogramiem selēna katru dienu. Veseliem pieaugušiem vīriešiem diennaktī vajadzīgi 140 mikrogrami selēna. Farmaceits jums pateiks precīzāk.

* Pievērsiet uzmanību tam, kādus vitamīnus, īpaši multivitamīnu kompleksus, jūs lietojat. Vienlaicīga vairāku šādu produktu lietošana var izraisīt ne tikai selēna, bet arī citu sastāvdaļu pārdozēšanu.

* Ir jāizvēlas tāds produkts, kam ir dokumentāli apstiprināta kvalitāte un lietošanas drošums, kā arī pierādīta sastāvā iekļauto uzturvielu biopieejamība, kas ir ne mazāk svarīgs rādītājs.