Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

Aptaujā atklājies, ka daļa Latvijas iedzīvotāju zobus tīra neregulāri

Latvijā 35% aptaujāto iedzīvotāju zobus tīra reizi dienā, liecina "Royal Philips" aptauja par Baltijas iedzīvotāju mutes veselības kopšanas tendencēm.

Vienlaikus Lietuvā un arī Igaunijā zobus reizi dienā tīra 30% aptaujāto iedzīvotāju.

Tāpat aptaujā noskaidrots, ka Latvijā 10% iedzīvotāju zobus tīra neregulāri, kamēr Lietuvā tādu ir 8% iedzīvotāju, bet Igaunijā - 6%.

Aptaujā arī secināts, ka Baltijas valstīs vīrieši ir tie, kas aptaujā izceļas ar sliktākajiem mutes un zobu higiēnas paradumiem, proti, vīrieši vismazāk rūpējās par savu zobu veselību.

Pēc aptaujas datiem, Igaunijā 30% iedzīvotāju tīra zobus katru dienu divas reizes un vismaz pa divām minūtēm, kamēr Latvijā un Lietuvā priekšzīmīgi mutes un zobu veselības paradumi ir 24% iedzīvotāju.

Latvijā, pēc aptaujas datiem, 47% iedzīvotāju zobārstu apmeklē tikai tad, kad jau ir parādījušās sāpes. Līdzīga situācija ir arī Lietuvā, kur zobārstu, kad jau ir jūtamas sūdzības, apmeklē 45% iedzīvotāju, bet Igaunijā - 41%.

Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta zobārste Darja Ķīse atzina, ka statistika ir satraucoša, un tāda, kādai nevajadzētu būt attīstītā valstī. "Mūsdienu sabiedrībā ir visi priekšnosacījumi veiksmīgai mutes dobuma kopšanai. Diemžēl cilvēki nepievērš savai veselībai pienācīgi daudz uzmanības, paļaujoties uz neregulāro mutes dobuma kopšanu, bet pamatnosacījums veselam mutes dobumam ir paša pacienta rūpes, ievērojot visas zobārsta un higiēnista rekomendācijas," viņa sacīja.