Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Pretvēža zāles Rigvir Latvijā vairs nebūs nopērkamas 

© publicitātes

Biotehnoloģiju uzņēmums Rigvir grupa pēc savas iniciatīvas pieņēmis stratēģisku lēmumu uz laiku apturēt nacionālajā reģistrācijas procedūrā reģistrēto zāļu Rigvir izplatīšanu Latvijas teritorijā, saglabājot spēkā esošo reģistrāciju.

Lēmums ir pamatots ar finanšu apsvērumiem, proti, zāļu Rigvir izplatīšanas Latvijā nerentabilitāti. Uzņēmuma finanšu kapacitāte šobrīd ir ierobežota, lai vienlaikus nodrošinātu gan Eiropas centralizētās reģistrācijas prasību izpildi, gan papildus administratīvo prasību izpildi turpmākai zāļu izplatīšanai Latvijā. Lēmuma pamatā nav nekādi ārkārtas apstākļi, un tas nav saistīts ar riskiem iedzīvotāju veselībai.

“Šāds lēmums ir loģisks un ekonomiski pamatots solis, kas ļauj koncentrēt investīcijas un administratīvos resursus uz Eiropas Zāļu aģentūras (EMA) saskaņotā pētījumu plāna izpildi, lai varētu tikt uzsākti 2. fāzes pētījumi EMA zonā, rezultātā nodrošinot zāļu Rigvir centralizētu reģistrāciju. Vienlaikus uzņēmuma akcionāriem un man šis ir personīgi smags lēmums, jo tas ietekmēs daudzus Latvijas pacientus un veselības aprūpes sistēmu kopumā,” norāda Rigvir grupas valdes priekšsēdētājs Jurģis Auziņš, atzīstot, ka uz laiku Latvijā būs zaudēta ārstēšanās iespēja agrīniem melanomas pacientiem un onkolītiskās viroterapijas iespējas principā, tomēr šī ir izšķiršanās par labu Rigvir un viroterapijas attīstībai un dzīvotspējai ilgtermiņā. “Šobrīd nav mūsu spēkos uzturēt visus attīstības virzienus, mēs ejam turp, kur gan uzņēmums, gan Rigvir, gan sabiedrība laika gaitā varēs gūt maksimālo atdevi un labumu,” uzsver Auziņš.

Par šo lēmumu jau informēta Veselības ministrija, Veselības inspekcija un Zāļu Valsts aģentūra, kam lūgts nelikt šķēršļus šobrīd krājumos esošo zāļu realizācijai, lai nodrošinātu esošajiem pacientiem uzsāktās terapijas nepārtrauktību.

Paredzams, ka minētais lēmums var atstāt ietekmi arī uz valsts veselības budžetu, tajā skaitā ilgtermiņā, jo līdz šim Rigvir nodrošināja ārstēšanos 60-70% melanomas pacientu, kuri izmantoja valsts kompensētos medikamentus. Medikaments valstij kopumā izmaksājis aptuveni 250 000 EUR gadā, vienlaikus uzņēmums nodokļos samaksājis ap 750 000 EUR. Lai šo nišu aizpildītu ar citiem medikamentiem, valstij var papildu nākties tērēt vairākus miljonus EUR ik gadu, pacientiem sākot ārstēties jau vēlākās vēža stadijās, jo citu medikamentu agrīnai melanomas ārstēšanai saskaņā ar vadlīnijām pašlaik pasaulē nav.

Zināms, ka līdz ar šo uzņēmuma lēmumu aptur darbību arī Ainas Mucenieces viroterapijas fonda palīdzības pamatprogramma, kas līdz šim sniegusi palīdzību Latvijas vēža pacientiem vairāku simtu tūkstošu EUR apjomā. Tāpat Rigvir grupa uz laiku vairs neuzņemsies stipendiju programmas skolēniem finansēšanu.