Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Vien puse Latvijas iedzīvotāju diennaktī dzer pietiekami daudz ūdens

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Vien puse (46 %) Latvijas iedzīvotāju diennaktī uzņem vismaz 1 – 1,5 litrus ūdens, liecina jaunākais "Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss".

Eksperti norāda, ka nepietiekams ūdens patēriņš var rezultēties ar veselības problēmām - traucēta vielmaiņa un dažādu orgānu darbība, liekais svars, sausa, neelastīga āda ir vien dažas no tām.

Sertificēta farmaceite Agnese Ritene skaidro, ka bieži cilvēki neapzinās, cik svarīgs ir pietiekams ūdens patēriņš veselības saglabāšanai - tas nodrošina normālu organisma darbību, normalizē vielmaiņu, ūdens ir neaizstājams nieru darbības uzlabošanā un aizkavē novecošanās procesu. Turklāt pierādīts, ka, ja cilvēks uzņem par maz ūdens, viņš izvēlas treknāku, taukiem bagātu pārtiku, kas veicina aptaukošanos.

Veselības aprūpes eksperti skaidro, ka minimums, ko ikvienam cilvēkam būtu diennaktī jāuzņem, ir 1 līdz 1,5 litri ūdens, papildinot to šķidruma apjomu, ko uzņemam ar augļiem, dārzeņiem u.c. produktiem. Mediķi aicina dzert pat vairāk ūdens tīrā veidā, un pret šo ieteikumu nevajadzētu izturēties vieglprātīgi, ja vēlamies pienācīgi rūpēties par savu veselību un arī vizuālo izskatu.

Sievietes diennaktī ieteicamo ūdens daudzumu izdzer biežāk nekā vīrieši

Katra otrā (52 %) sieviete ik diennakti izdzer vismaz 1 - 1,5 litrus ūdens, kamēr vīriešu vidū tam līdzi seko 39 %.

“Indekss rāda, ka sievietes kopumā skrupulozāk izturas pret savu veselību nekā vīrieši, šī tendence redzama arī ūdens patēriņa datos. Cilvēki bieži vien neizprot, cik būtisks ir pietiekams ūdens patēriņš - tas ir pamatu pamats, ja vēlamies justies un izskatīties labi. Kad pietiekami uzņemam ūdeni, tiek normalizēta vielmaiņa, mitrināta āda, saglabājot tās elastību, tāpat ūdens tiešā veidā palīdz uzturēt labu fizisko formu. Sievietēm, kas cieš no celulīta, ļoti ieteicams sekot līdzi pietiekamam ūdens patēriņam,” komentē “Mana Aptieka” farmaceite, Tukuma Centra aptiekas vadītāja A. Ritene. Farmaceite skaidro, ka ieteicamais diennakts ūdens apjoms atkarīgs no ķermeņa masas - jo vairāk cilvēks sver, jo vairāk ieteicams dzert - parasti tiek rēķināts, ka uz kilogramu ķermeņa masas diennaktī jāizdzer 30 ml ūdens.

Svarīgi uzņemt ūdeni tīrā veidā un saprātīgos apjomos visas dienas garumā

I.Ritene skaidro, ka dažkārt cilvēki pieļauj kļūdu, cenšoties vienā piegājienā izdzert puslitru vai pat litru ūdens. “Ūdens ir jāuzņem pakāpeniski - piemēram, 200 ml stundas laikā. Neviena galējība nenāk organismam par labu - noteikti nevajag pārcensties ar ūdens daudzumu vienā uzņemšanas reizē, tā var nodarīt arī sev pāri. Būtiski atcerēties, ka vismaz 1 - 1,5 litrs ūdens ikdienā jāuzņem tīrā veidā - ne tējas, ne sulas, ne zupa to neaizstās,” ar padomu dalās speciāliste. Viņa uzsver, ka vairāk nekā parasti šķidrums jāuzņem, kad svīstam, zaudējot ūdens rezerves, proti, karstā laikā vai fizisko aktivitāšu laikā.

Ģimenes ārsts Alberto Sadu papildina, ka ūdens stiprina veselību, īpaši ieteicams pietiekamam šķidruma patēriņam sekot līdzi vīrusu sezonās. “Saviem pacientiem iesaku dzert vismaz 1,5 līdz pat 3 litrus diennaktī, un vecākiem noteikti jau bērnībā jāmāca atvasēm, ka ik pēc stundas jāpadzeras - arī tad, ja nejūtam slāpes. Kamēr nebūsim organismu pieradinājuši pie regulāra ūdens patēriņa, varam nejust arī slāpes, jo organisms pielāgosies un izmantos rezerves. Taču, tiklīdz sāksim regulāri padzerties, organisms pieradīs pie “jaunā režīma” un biežāk jutīsim slāpes kā atgādinājumu, ka atkal jāpadzeras. Turklāt ūdens patēriņam līdzi jāseko kā vasarā, tā arī ziemā, lai arī aukstākā laikā šķietami mazāk slāpst. Tāpēc aicinu ikvienu dzert mazāk limonāžu, ar cukuru pārsātinātu sulu, vairāk ūdens. Tas ir dzīvības, veselības un jaunības eliksīrs.”

Vienmēr kārtīgi jāpadzeras, lietojot medikamentus

“Ikdienā mūsu farmaceiti aptieku apmeklētājiem skaidro pietiekama ūdens patēriņa nozīmi. Esam novērojuši, ka biežs klupšanas akmens ir ne vien nepietiekams ūdens patēriņš ikdienā, bet nezināšana, cik būtiski ir pietiekami daudz dzert slimojot un lietojot zāles. Vienmēr jāatceras kārtīgi padzerties, kad lietojam medikamentus - vai tās būtu recepšu zāles, uztura bagātinātāji, vai vitamīni - tabletēm jāuzdzer vismaz pusglāze ūdens, ar vienu malku nebūs gana, lai zāles ātrāk izšķīstu organismā un efektīvi iedarbotos. Turklāt ieteicams dzert tieši negāzētu ūdeni, un nevajadzētu zālēm uzdzert kafiju, tēju, sulu, limonādi vai citus dzērienus, kas nav ūdens, jo šajos dzērienos esošās vielas var negatīvi mijiedarboties ar medikamentiem,” stāsta aptieku tīkla “Apotheka” valdes loceklis Jānis Kūliņš.