Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Acu ārsti brīdina par glaukomu

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

Stradiņa slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikas acu ārsti veic acs pārbaudes darbiniekiem un pacientiem, kurās konstatē, ka 12 procentiem no pārbaudītajiem ir paaugstināts acs spiediens, kas var novest pie glaukomas – acu slimības, kā rezultātā cilvēks zaudē redzi. Vienam no pacientiem acs spiediens bijis īpaši augsts – 32 milimetri pēc dzīvsudraba staba, lai gan normālam acs spiedienam vajadzētu būt robežās no 12 līdz 21 milimetram.

Šonedēļ visā pasaulē, tostarp arī Latvijā, tiek atzīmēta Pasaules glaukomas nedēļa, kuras mērķis ir runāt par mūsdienīgām glaukomas ārstēšanas iespējām un atgādināt, cik būtiska loma savlaicīgā slimības atklāšanā ir regulārām acu veselības pārbaudēm. Ja glaukoma tiek atklāta sākuma stadijā un tiek ievēroti ārsta dotie norādījumi, tā ir ārstējama, un atlikušo mūžu iespējams nodzīvot, nezaudējot redzi. Stradiņa slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja, profesore Guna Laganovska norāda, ka par glaukomu ir jārunā daudz plašāk, aicinot iedzīvotājus pārbaudīt redzi. «Glaukoma ir viltīga slimība. Pirmie simptomi parādās tikai tad, kad puse nervu šķiedru gājušas bojā. Glaukoma ir biežākais neatgriezeniska akluma cēlonis, tomēr tā varētu nebūt, ja vien mēs atbildīgi izturētos pret savu acu veselību,» saka acu ārste.

Oftalmoloģijas klīnikas acu ārsti situācijas izziņas nolūkos veica mērījumus slimnīcas darbiniekiem un pacientiem, lai noskaidrotu, kāds ir viņu acu spiediens, jo tieši paaugstināts acs spiediens ir viena no glaukomas pazīmēm. Klīnikas oftalmoloģijas rezidents Dairis Meiers pastāstīja, ka acs spiediens tika izmērīts 117 cilvēkiem - 46 darbiniekiem un 76 pacientiem. Vidējais acs spiediens pārbaudītajiem bija 15 milimetri pēc dzīvsudraba staba, taču 14 cilvēkiem jeb 12 procentiem tas bija paaugstināts, tātad lielāks par 21 milimetru. «Katram astotajam pārbaudītajam cilvēkam acs spiediens bija paaugstināts, un antirekords mums bija pacients, kuram acu spiediens bija 32 milimetri, pie šāda acs spiediena, ja mēs to laikus nesākam kontrolēt, glaukoma sāk savu nelabvēlīgo ietekmi,» saka D. Meiers. «Par vienu no galvenajiem glaukomas riska faktoriem uzskata vecumu, taču no mūsu iegūtajiem datiem divām trešdaļām pārbaudīto bija paaugstināts acu spiediens, bet viņi bija jaunāki par 60 gadiem. Tāpēc profilaktiskās acu pārbaudes nevajadzētu atlikt uz vecumdienām, bet veikt arī jauniem cilvēkiem.»

Tomēr ārsti norāda, ka acu spiediens ir paaugstināts tikai pusei no glaukomas pacientu, jo būtībā glaukoma ir redzes nerva atrofija, kuras diagnostikai nepietiek tikai ar spiediena pārbaudi. Pamatā pacientiem tiek veikti divi izmeklējumi - redzes lauka izmeklējums un tomogrāfija. Abus veic ar speciālu aparatūru. Acu ārste Anete Kursīte norāda, ka glaukoma ir hroniska un progresējoša. «Mēs nevaram glaukomu izārstēt pēc būtības. Ārstēšana norit visa mūža garumā, tāpēc mūsu terapijas mērķis ir nevis izārstēt, bet normalizēt acs spiedienu, lai glaukoma neprogresētu tik strauji un lai pacienta dzīves kvalitāte un redzes asums pēc iespējas saglabātos normāls. Glaukomu var ārstēt vairākos veidos - parasti sākam ar medikamentiem - acu pilieniem,» saka A. Kursīte. Ļoti svarīgi, lai pacienti šos pilienus lietotu regulāri, jo, kā rāda pētījumi, tikai 21 procents pacientu spēj izpildīt šos nosacījumus. Glaukomas ārstēšanas metodes ir arī lāzerterapija un acs operācija.