Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Kā pareizi izvēlēties multivitamīnus?

© f64

Tūlīt klāt pavasaris, kad dabā viss modīsies. Taču arī biežāk izjūtam nogurumu – miegainība, grūti pamosties, mazinās darbaspējas, un nav iedvesmas aktīvam dzīvesveidam. Kāpēc tā notiek, kā tam pretoties? Pavasarī līdz ar vitamīnu un minerālvielu trūkumu krītas organisma aizsargspējas, pavājinās imunitāte un piemeklē spēku izsīkums. Tāpēc ir vieglāk saslimt ar elpceļu infekcijām, dažādiem iekaisumiem, biežāk uzliesmo alerģija. Tādēļ jo svarīgāk ir nodrošināt sevi ar visām nepieciešamajām uzturvielām.

Pārsvarā gandrīz visus nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas uzņem ar uzturu, bet ir pierādīts, ka vitamīnu saturs vietējos augļos un dārzeņos pavasarī jau krietni mazinājies, arī siltumnīcās audzētie agrīnie dārzeņi nenodrošina organisma prasības pēc visiem vitamīniem, bet no tālām zemēm importētā produkcija zaudē daļu savas vērtības pārvadāšanas procesā.

Lai ar pārtiku mēs saņemtu visus nepieciešamos vitamīnus, būtu ik dienu jāapēd 1,5-2 kilogrami dārzeņu, ogu, augļu un zaļumu. Bet Latvijas iedzīvotāju aptaujas atklāj, ka vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju dārzeņus ēd tikai reizi nedēļā vai pat retāk. Vairāk nekā divas trešdaļas savā ēdienkartē pastāvīgi iekļauj vienīgi dažus dārzeņu veidus - gurķus, tomātus, salātus, sīpolus un ķiplokus. Tas liecina, ka pārtika nav pietiekami daudzveidīga, bet tieši daudzveidība ir viens no galvenajiem pilnvērtīga uztura principiem. Tikai desmitā daļa no aptaujātajiem cilvēkiem norādījuši, ka viņi ēd rāceņus, kolrābjus un kāļus, kas ir tikpat sātīgi kā kartupeļi, toties ar mazāku cietes saturu un mazāku kaloriju daudzumu. Pat tādam bagātīgam uzturvielu avotam kā brokoļi vietu savā ēdienkartē atrod tikai aptuveni piektā daļa mūsu valsts iedzīvotāju. Daudziem ir piemirsies, ka tepat Latvijā tiek izaudzēti kvalitatīvi kāposti un ziedkāposti, kas veicina gremošanas procesus, kolrābji, kas ir īpaši bagāti ar C vitamīnu, kabači - labs kālija un šķiedrvielu avots. Jāatceras, ka pavasarī nepietiks tikai ar dārzeņiem un augļiem, lai uzņemtu dienā nepieciešamo vitamīnu daudzumu.

Jāizvērtē individuāli

Cilvēks, kurš pārkāpis 50 gadu slieksni, nereti jau sāk just, ka dabas dotie resursi nav bezgalīgi un tos nevar tērēt ar vieglu roku. Ir jārūpējas par patērēto spēku atjaunošanu un jāpievēršas veselīga dzīvesveida principiem, kas ietver sevī gan fiziskas un garīgas aktivitātes, gan pareizu darba un atpūtas, nomoda un miega režīmu, kā arī harmoniskas attiecības ar apkārtējiem, iztiekot bez pastāvīgas spriedzes. Vislabāko padomu par vitamīnu izvēli katram cilvēkam sniegs ģimenes ārsts, ņemot vērā pacienta vispārējo veselību, vecumu, dzīvesveidu un uztura ieradumus. Pēdējā laikā arvien vairāk cilvēku ieklausās mediķu ieteikumos par to, ka vajadzība pēc multivitamīniem jāizvērtē individuāli un, izvēloties konkrētu produktu, jāiedziļinās tā sastāvā; daudzi par savu izvēli konsultējas ar farmaceitiem. Protams, galavārds pieder katram pašam.