Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Miega trūkums var bojāt DNS

© F64

Ja cilvēks naktī guļ mazāk par septiņām stundām, tas, iespējams, var novest pie neatgriezeniska DNS bojājuma un palielināt vēža risku, vēsta Daily Mail.

Miega trūkums var arī samazināt DNS piemītošo spēju pašai labot tās defektus, līdz ar to pieaug ģenētisku slimību risks.

Par to veikts pētījums Honkongas universitātē, tajā piedalījušies 49 strādājoši ārsti, no kuriem 24 nākas strādāt naktsdežūrās, atvēlot miegam 2-4 stundas, bet dažkārt tikai vienu stundu. Visiem pētījuma dalībniekiem ņēma asins paraugus pēc tam, kad viņi bija trīs naktis izgulējušies normāli, kā arī no rītiem pēc nakts maiņas. Naktīs strādājošajiem kopumā konstatēja par 30% vairāk DNS bojājumu nekā tiem, kuri strādā tikai dienā, turklāt tieši pēc negulētas nakts to īpatsvars pieauga vēl par 25%. Pētījuma dalībnieki bija jauni un veseli cilvēki, kas salīdzinoši labi spēj panest miega trūkumu.

Nav izpētīts mehānisms, kā miega trūkums iedarbojas uz DNS, taču ir zināms, ka hroniska neizgulēšanās, atvēlot naktsmieram mazāk par septiņām stundām, veicina sirds un asinsvadu slimības, vielmaiņas problēmas, pasliktina atmiņu un koncentrēšanās spējas, paaugstina traumu risku.