Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Rīgas Centrāltirgū varēs veikt bezmaksas holesterīna un glikozes testus

© Lauris Aizupietis/F64 Photo Agency

Februārī Rīgas Centrāltirgū vairākas dienas būs iespējams veiks bezmaksas holesterīna un glikozes eksprestestus, informēja Rīgas domes pārstāvis Mārtiņš Vilemsons.

Testus varēs veikt tirgus teritorijā, Pūpolu ielas tirdzniecības stendos 145/146. Testi pieejami bez iepriekšēja pieraksta un saskaņā ar grafiku.

Šodien iedzīvotāji pārbaudes var veikt laika posmā no plkst. 9.30 līdz 14.30, savukārt rīt to varēs izdarīt no plkst. 9 līdz 15. Testus būs iespējams veikt arī 11., 13., 14., 18., 20., 24., 25., un 28. februārī. Testu un konsultāciju grafiku ir atrodams mājaslapās "www.veseligsridzinieks.lv" un "www.piramida.lv".

Veikto eksprestestu rezultātus varēs saņemt uzreiz pēc testu veikšanas un klīnikas "Piramīda" sertificētie speciālisti sniegs īsu konsultāciju, skaidrojot iegūtā eksprestesta rezultātus, kā arī ieteiks nepieciešamās aktivitātes, lai mazinātu saslimstības riskus.

Kā norāda Vilemsons, pagājušajā gadā klīnikas "Piramīda" speciālisti veica 7400 šādu pārbaužu, no kurām 35% gadījumu tika konstatēts paaugstināts glikozes līmenis, savukārt 60% gadījumu - paaugstināts holesterīna līmenis.

Cukura diabēts ir hroniska slimība, kuras pamatpazīme ir paaugstināts cukura (glikozes) daudzums asinīs. Būtiskākais risks no paaugstināta glikozes līmeņa asinīs ir cukura diabēta diagnosticēšana.

Savukārt paaugstināts holesterīna līmenis asinīs ir viens no sirds-asinsvadu saslimšanas riska faktoriem. Veselības problēmas rodas situācijās, kad pašregulācijas process organismā ir traucēts vai tas ir pārslogots. Lai izvairītos no paaugstināta holesterīna līmeņa asinīs ir jāievēro divi galvenie veselīga dzīves veida pamatprincipi - jābūt fiziski aktīviem un jālieto veselīgs uzturs.

Bezmaksas holesterīna un glikozes eksprestesti un konsultācijas tiek īstenotas Eiropas Savienības Sociālā fonda projekta "Mēs par veselīgu Rīgu - daudzveidīgi un pieejami veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi!" gaitā.

Projekta mērķis ir uzlabot pieejamību veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem iedzīvotājiem, īpaši, teritoriālās, nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļautajām personām, Rīgas pilsētas pašvaldības teritorijā.