Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Gripas epidēmijas laikā ārstiem garāks darba laiks

© F64

Gripas epidēmijas laikā Rīgā un Latvijas reģionos vairākās ārstniecības iestādēs ir pagarināts dežūrārstu darba laiks, lai uzlabotu pacientiem ārsta pieejamību ārpus ģimenes ārsta darba laika. Pašlaik atsevišķās ārstniecības iestādēs Rīgā dežūrārsti strādā arī svētdienās, bet sestdienās pieejami līdz pat pulksten deviņiem vakarā, informē Nacionālais veselības dienests.

Dežūrārsti sniedz medicīniskas konsultācijas un tāpat kā ģimenes ārsti ir tiesīgi izrakstīt darbnespējas lapas, receptes. Pacienta līdzmaksājums par dežūrārsta apmeklējumu ir 1,42 eiro. Sīkāka informācija par to, kur pieņem dežūrārsti un kāds ir to darba laiks, pieejama dienesta mājaslapā www.vmnvd.gov.lv.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka gripas izplatība epidēmijas slieksni pagājušajā nedēļā bija pārsniegusi visās lielpilsētās, izņemot Liepāju. Visaugstākā izplatība bija reģistrēta Rīgā (438,5 saslimušie uz 100 000 iedzīvotājiem), Valmierā (425,3) un Rēzeknē (396,2). Ziņojums par gripas izplatību arī liecina, ka vēršanās pie ārstiem ambulatorās medicīnas iestādēs šajā gripas sezonā ir ievērojami augstāka nekā pagājušajā sezonā (šogad šis rādītājs ir 298 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, bet pagājušajā sezonā šajā laikā tas bija 28,9).

Aizdomu gadījumā par saslimšanu ar gripu Nacionālais veselības dienests aicina iedzīvotājus vispirms telefoniski sazināties ar savu ģimenes ārstu, lai pārrunātu labāko risinājumu palīdzības saņemšanai - kādus atveseļošanās pasākumus veikt mājas apstākļos vai ieteicamāk apmeklēt ģimenes ārsta praksi vai ar ģimenes ārstu vienoties par mājas vizīti. Ārpus ģimenes ārstu darba laika medicīniskus padomus var saņemt, zvanot uz valsts Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (darbdienās no pulksten pieciem vakarā līdz astoņiem rītā, savukārt brīvdienās visu diennakti). Ar tālruņa speciālistiem iedzīvotāji ir aicināti sazināties arī gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā. Ja gripas saslimšanas dēļ veselības stāvoklis ir būtiski pasliktinājies un ir apdraudēta cilvēka veselība vai dzīvība, palīdzību sniedz slimnīcu uzņemšanas nodaļas, atsevišķās pilsētās arī steidzamās medicīniskās palīdzības punktos.

Gripas epidēmijas laikā no valsts budžeta līdzekļiem ir apmaksātas ģimenes ārstu mājas vizītes pie gripas slimniekiem. Šiem pacientiem par vizīti jāmaksā tikai valstī noteiktais pacienta līdzmaksājums - 2,85 eiro. Pacienta līdzmaksājums nav jāveic iedzīvotājiem, kuri ir atbrīvoti no pacienta līdzmaksājuma, piemēram, bērniem līdz 18 gadiem, 1. grupas invalīdiem, trūcīgām personām, politiski represētām personām. Nacionālais veselības dienests atgādina, ka ģimenes ārstu mājas vizīti var pieteikt katru darbdienu līdz pulksten trijiem dienā un veselības aprūpes pakalpojumus ģimenes ārsti sniedz savas darbības pamatteritorijā. Ģimenes ārsts var nodrošināt pakalpojumus savā praksē reģistrētam pacientam arī ārpus savas darbības pamatteritorijas, ja ģimenes ārsts ir vienojies ar pacientu par mājas vizītes veikšanu.