Izrādās, ēdot sarkano gaļu var attīstīt sirds slimības

© depositphotos.com

Ēdot sarkano gaļu, organismam kaitē ne tikai piesātinātie tauki, bet arī trimetilamīna N-oksīds (TMAO), kas arī tiek saistīts ar sirds slimību attīstību, raksta Popsugar.

Ar jēdzienu «sarkanā gaļa» saprot liellopa gaļu, cūkgaļu, aitas un kazas gaļu, kas ražota no mājlopiem, arī tādu, kas ir pārstrādātu produktu sastāvā. Eksperti neiesaka ēst vairāk par aptuveni 500 gramiem sarkanās gaļas nedēļā. TMAO rodas apēstās sarkanās gaļas sagremošanas procesā zarnu trakta baktēriju ietekmē. Cilvēkiem, kuri uzturā lieto daudz sarkanās gaļas, TMAO līmenis asinīs ir trīs reizes augstāks nekā tiem, kuri ēd balto gaļu, piemēram, vistas vai zivis, un augu valsts izcelsmes produktus. Pārtraucot ēst sarkano gaļu, šis līmenis krītas. To var izmērīt, veicot vienkāršu asinsanalīzi.

Veselība

Zāļu lieltirgotavu kopējais zāļu apgrozījums 2025.gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija 207,67 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni audzis par 11,6%, liecina Zāļu valsts aģentūras (ZVA) apkopotie dati par lieltirgotavu darbību.

Svarīgākais