Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Veselība

Joga grūtniecēm un jaunajām māmiņām: kā uzlabot pašsajūtu?

© Pixabay

Gaidības un bērna ienākšana ģimenē ir prieka pilns un satraucošs mirklis, tomēr tas ievieš arī emocionālas un fiziskas pārmaiņas sievietes dzīvē. Papildu ikdienas rūpēm gan prāts, gan ķermenis jāsagatavo jaunam dzīves posmam. Kā pēc iespējas ērtāk un labāk justies grūtniecības laikā un kā ar fiziskiem vingrinājumiem sev palīdzēt, skaidro kundalinī jogas pasniedzēja Agnese Guļāne.

Joga grūtniecēm - ar ko tā ir īpaša?

Joga grūtniecēm ir īpaši izstrādātas un pielāgotas nodarbības jaunajām māmiņām ar mērķi atbalstīt, stiprināt, relaksēt un iedvesmot topošās māmiņas. Līdz ar bērniņa pieteikšanos sievietes ķermenis piedzīvo dažādas pārmaiņas, un dažreiz tās nav patīkamas (slikta dūša, nelabums, nogurums). Praktizējot jogu, iespējams veikt vingrinājumus, kas šīs nepatīkamās izjūtas ievērojami samazina vai pat novērš. Jogas laikā pielietotie elpošanas vingrinājumi palīdz saglabāt mieru stresa situācijās, kas jaunajām māmiņām ir jo īpaši nelabvēlīgas. Būtiski, ka jogā izmantotās metodes ir viegli praktizējamas, tādēļ sievietes, neuztraucoties par nevēlamu papildu slodzi, var pielietot šos vingrinājumus arī mājas apstākļos. Jogas nodarbības grūtniecēm sniedz arī informatīvu atbalstu, palīdz sagatavoties dzemdībām. Arī regulāras tikšanās ar citām grūtniecēm ir iedvesmojošas un savstarpēji atbalstošas.

Vai jābūt labā fiziskā formā?

Grūtnieču joga ir īpaša arī ar to, ka tā paredzēta visām sievietēm neatkarīgi no fiziskās sagatavotības, tomēr ar tās palīdzību savu fizisko formu un garīgo veselību ir iespējams ievērojami uzlabot. Kundalinī joga īpaši stiprina hormonālo un nervu sistēmu, kā arī iekšējos orgānus, tādēļ tā piemērota ikvienai grūtniecei. Agnese Guļāne skaidro: “Iznēsājot bērniņu, sievietei ir svarīgi labi justies, tāpēc nepieciešams „sakārtot domāšanu” un atbrīvoties no dzemdību bailēm. Lai pēc iespējas efektīvāk atbalstītu grūtnieces šajā īpašajā dzīves posmā, nodarbībās es arī paskaidroju, kā katrs vingrinājums ietekmē gan ķermeni, gan arī psihi.” Lietderīgi un būtiski, ka nodarbībās apgūto iespējams vēlāk praktizēt mājās.

Kāpēc ieteicams praktizēt jogu?

Bērnam attīstoties mātes ķermenī, svarīgas ir arī ikdienišķās detaļas, piemēram, fonā skanošā mūzika un mātes piedzīvotās emocijas. Bērns mātei “dzīvo līdzi”, tādēļ ir svarīgi, lai māmiņa gaidību laikā ir mierīga, brīva no stresa un ir apmierināta ar sevi. Joga ir veids, kā ar elpošanas un fiziskiem vingrinājumiem iepazīt savu ķermeni, saprast to, un rast veidu, kā sev palīdzēt. Izvēloties sev piemērotu slodzi un kustības, iespējams ievērojami atvieglot grūtniecības laiku. Tāpat arī joga ir ļoti ieteicama pēc dzemdībām, lai ātrāk atgūtu spēkus. Īpaši vingrinājumi, piemēram, iegurņa pamatnes vingrinājumi, palīdz ievērojami ātrāk sadziedēt sievietes ķermeni. Iegurņa muskulatūras stiprināšanas vingrinājumi ieteicami kā pirms dzemdībām, tā arī pēc tām. Kā tos veikt, iemāca jogas nodarbībās. Jogas skolotājs stāsta arī par to, ko nevajadzētu darīt grūtniecības un pēcdzemdību periodā, lai sev nekaitētu. Tomēr vissvarīgākais ieteikums ir: ieklausīties savā pašsajūtā un sekot sava ķermeņa signāliem. Agnese Guļāne skaidro, ka rūpēm par sevi nav jābūt sarežģītām - arī gara pastaiga spēj labvēlīgi ietekmēt kā emocionālo, tā arī fizisko pašsajūtu.