Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Kā saglabāt stipru veselību un labu pašsajūtu ziemas mēnešos?

© depositphotos.com

Lai saglabātu un stiprinātu veselību ziemas mēnešos, ir svarīgi ne tikai ēst sabalansēti, bet arī uzņemt organismam svarīgus vitamīnus un mikroelementus.

Kā saglabāt stipru veselību un labu pašsajūtu ziemas mēnešos? Kuri vitamīni un mikroelementi ir tie, kuru trūkumu ziemā izjūtam visvairāk? Un ko darīt, lai laikus papildinātu sava organisma vitamīnu krājumus? Konsultē Benu aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

VITAMĪNI

1. D VITAMĪNS

D vitamīns veicina kaulu un muskuļu funkcijas, stiprina zobus un veido normālu imūnsistēmas darbību, kā arī iesaistās šūnu dalīšanās procesā. Ziemas periodā tas ir īpaši svarīgs ne tikai imunitātei, bet arī kaulu stiprumam - ja nu paslīd un gadās nokrist.

D vitamīna līmenis īpaši jāpieskata maziem bērniem un senioriem, kuriem kauli fizioloģiski kļūst trauslāki.

Prakse liecina, ka vairumam cilvēku ar uzturu izdodas uzņemt vidēji tikai 10 procentus no ikdienā vajadzīgā D vitamīna daudzuma. Tāpēc tas jāuzņem papildus - aptiekā ir pieejami dažādi D vitamīnu saturoši līdzekļi gan pilienu, gan kapsulu veidā.

2. C VITAMĪNS

Tas ir antioksidants, kas aizsargā organismu no brīvo radikāļu bojājumiem un ķīmiski aktīvām vielām, no vides piesārņojuma. Tas spēj nostiprināt cilvēka imunitāti, tādējādi ļaujot veiksmīgi izvairīties no ziemas vīrusiem, kā arī mazināt slimības simptomus un veicināt ātrāku atveseļošanos gadījumā, ja tomēr gadījies saslimt.

* Svarīgi! Minimālā C vitamīna deva ir 10 miligrami (mg) dienā, ieteicamā - aptuveni 80-100 mg dienā, bet, ja gadījies saslimt, šo devu nepieciešams palielināt.

Lielisks C vitamīna avots ir visi citrusaugļi, kivi un sarkanā paprika. Arī brokoļi, Briseles kāposti, ziedkāposti un eksotiskā papaija. Savukārt labs imunitātes stiprinātājs un aizsargs ir plūškoka augļu sīrups, kā arī smiltsērkšķu ogu morss.

3. E VITAMĪNS

Tas nodrošina ne tikai skaistu ādu, bet, darbojoties kopā ar citiem antioksidantiem, piemēram, C vitamīnu un selēnu, pasargā no hroniskām slimībām.

Saldie kartupeļi, burkāni un zaļie lapu dārzeņi nodrošina ar dabīgajiem karotinoīdiem, antioksidantiem. Ar E vitamīnu bagātas ir nerafinētas augu eļļas: sojas, olīvu, saulespuķu, zemesriekstu. E vitamīns atrodams arī graudaugu un zirņu izdiedzētajos asnos, rupjmaizē, nedaudz - arī gaļā, taukos, olās, pienā, liellopu aknās.

4. B GRUPAS VITAMĪNI

B grupas vitamīni palīdz tikt galā ar stresu, nomāktu garastāvokli un ziemas nogurumu un uzlabo arī matu un ādas veselību, kam ziemas mainīgie laikapstākļi ir īsts pārbaudījums.

B grupas vitamīni sastopami gan augu, gan dzīvnieku valsts produktos, bet visvairāk to ir graudaugos un to izstrādājumos, pākšaugos un raugā.

MIKROELEMENTI

5. CINKS

Cinks ir mikroelements, kas iesaistīts ļoti daudzās organisma darbības reakcijās, un viena no šobrīd svarīgākajām ir imūnās funkcijas nodrošināšana. Pietiekams cinka daudzums organismā pasargā no saaukstēšanās un elpceļu slimībām. Tas ir labs antioksidants, kas nodrošina arī ādas un acu veselību.

Cinku var uzņemt ar pupiņām, ķirbju sēklām, spinātiem, riekstiem, jūras veltēm, liellopa, cūkas, jēra un putnu gaļu, kakao, pilngraudu produktiem, olas dzeltenumu un tumšo šokolādi.

6. DZELZS

Dzelzs ne tikai nodrošina skābekļa apmaiņu mūsu organismā, bet arī palīdz saglabāt labu imunitāti ziemas aukstajos mēnešos. Tas organismam nodrošina enerģiju līdz ar fizisko aktivitāšu samazināšanos.

Dzelzi var uzņemt ar granātāboliem, sarkanajām bietēm, ķirbjiem, dzērvenēm, spinātiem, griķiem, liesu gaļu, kaltētām baravikām, kaltētiem āboliem, žāvētām aprikozēm, pētersīļiem, brokoļiem.

7. SELĒNS

Selēns ir būtisks minerāls, kas veido daļu enzīmu, kas nodrošinās organisma aizsargfunkciju un uzlabo pašsajūtu.

Selēna pārtikas avoti ir cūkas, liellopa, jēra un putnu gaļa (tostarp aknas), Brazīlijas rieksti, jūras zivis, piens, sīpoli, olas, pākšaugi, raugs un pilngraudu produkti.