Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Veselība

Nedari pāri saviem zobiem! Uzzini, kas var kaitēt tavam smaidam

© depositphotos.com

Pat vislabākā zobu pasta neatsver pāridarījumus, ko cilvēks aiz nezināšanas vai ieraduma pēc ikdienā nodara saviem zobiem, tāpat arī ir faktori, kuru ietekmi uz mutes veselību mēs pietiekami neapzināmies.

Tabaka

Jebkāda veida smēķēšana padara zobus neglīti dzeltenīgus, bet tā var izraisīt arī nopietnākas problēmas - mutes dobuma, rīkles un plaušu vēzi. Darva, kas ir tabakā, veido uz zobiem lipīgu slānīti, tas piesaista baktērijas, kuras rada kariesu, smaganu iekaisumu un citas problēmas.

Ūdens ar nepietiekamu fluora saturu

Fluors padara zobus stiprākus un veicina remineralizāciju. Tā kā pie mums krāna ūdenī trūkst fluora, katram cilvēkam vajadzētu pārrunāt ar savu zobārstu, kā to vislabāk uzņemt, un racionāli izvērtēt visus argumentus, kas pēdējā laikā dzirdami par un pret fluora lietošanu.

Diabēts

Šī slimība samazina organisma spēju pretoties infekcijām, un līdz ar to palielinās arī smaganu slimību risks, diabēta pacientiem biežāk nekā citiem ir periodontīts - zoba saknes un apkārtējo audu iekaisums. Ļoti rūpīgi jākopj mutes dobums un jākontrolē cukura līmenis asinīs.

Vīns

Regulāra vīna dzeršana var bojāt zobu emalju, jo vīni ir bagāti ar skābēm. Gan sarkanais, gan baltais vīns veicina zobu iekrāsošanos. Tas nenozīmē, ka jāatsakās no vīna glāzes, bet jāraugās, lai vīns ar zobu emalju nebūtu pārāk ilgā tiešā kontaktā. Pēc vīna baudīšanas zobārsti iesaka izskalot muti ar ūdeni.

Pubertāte

Izdaudzinātās pusaudžu hormonu vētras ne tikai ietekmē ādas stāvokli un garastāvokli, bet var radīt problēmas arī smaganām, jo paaugstinās iekaisuma risks, pastiprināti veidojas aplikums, bet, kā par nelaimi, tīņi nav noskaņoti rūpīgi tīrīt zobus. Tas viņiem jāatgādina atkal un atkal.

Grūtniecība

Grūtniecības laikā mainās hormonu līmenis sievietes organismā, un tas var sekmēt smaganu iekaisumu - gingivītu, kad smaganas kļūst sarkanas, ar tendenci asiņot.

Hormonālās kontracepcijas tabletes

Tās iedarbojas uz mutes dobuma veselību līdzīgi kā grūtniecība. Turklāt pētījumos ir noskaidrots, ka šo medikamentu lietotājām mēdz būt vairāk sarežģījumu, ja nākas kādu zobu izraut.

Striktas diētas

Mutes veselībai ir svarīgi, lai organisms saņemtu folskābi, B grupas vitamīnus, C vitamīnu, olbaltumvielas un kalciju - tas vajadzīgs zobiem un smaganām. Nepilnvērtīgs, vienveidīgs uzturs turklāt vājina imūnsistēmu, un organismam kļūst grūtāk pretoties infekcijām, tajā skaitā - tām, kas var būt mutes dobumā.

Mutes sausums

Siekalas aizskalo kariesu izraisošās baktērijas un neitralizē to radītās skābes. Ja cilvēks pastāvīgi cieš no mutes sausuma, derētu konsultēties ar ārstu, jo sausums var būt kādas iekšķīgas slimības simptoms. Ieteicams dzert daudz ūdens, lietot košļājamo gumiju bez cukura vai palūgt aptiekā kādu bezrecepšu līdzekli, kas domāti šādiem gadījumiem.

Zobu griešana

Dažiem cilvēkiem tā ir tik stipri izteikta un bieža, ka nodeldē zobu emalju, rada zobu jutīgumu un sāpes, izmaina žokli un pat sejas vaibstus. Zobu griešanu veicina spriedze, dusmas un citas negatīvas emocijas. Jācenšas līdzsvarot savas emocijas, taču par šo problēmu noteikti jārunā ar zobārstu, kurš ieteiks, kā pasargāt zobus naktī.

Saldumi

Mammas mums jau bērnībā stāstījušas, ka saldumi bojā zobus. Jāprecizē - to dara nevis saldumi paši, bet gan skābes, ko izdala mutes dobumā mītošās baktērijas, aprijot tur nonākušo cukuru. No šāda viedokļa vissliktākās ir sūkājamās konfektes. Jebkurus saldumus vajadzētu ēst tikai tad, ja ir iespēja tūlīt pēc tam iztīrīt zobus, tad kariesa risks ir jūtami mazāks.

Cukurotas limonādes un sporta dzērieni

Cukurs ir laba barotne baktērijām, kas izraisa kariesu, daži dzērieni arī paši par sevi iekrāso zobus. Ieteicams tos sūkt caur salmiņu, pēc tam izskalot muti ar ūdeni vai lietot košļājamo gumiju bez cukura. Zobus tīrīt ar suku vēlams tikai pēc stundas.

Daudziem sporta dzērieniem ir tāds pH līmenis, kas veicina zobu emaljas bojājumus, jo šajos dzērienos ir daudz skābes saturošu sastāvdaļu, turklāt arī daudz cukura, kas kalpo par barību kariesu izraisošajām baktērijām.

Tēja un kafija

Šo dzērienu cienītājiem zobi kļūst nespodrāki, jo tēja un kafija satur tanīnu, kas nosēžas zobu rieviņās un citur, piesaistot kariesu izraisošās baktērijas, un iekrāso emalju. Dzeriet vairāk ūdens, lejiet pienu pie kafijas vai tējas.

Citrusaugļi un citi skābi augļi

Šie augļi un to sulas satur skābes, kas var sekmēt zobu emaljas noārdīšanos, kas novājina zobus un rada labvēlīgus apstākļus kariesam. Nevajadzētu pēc šo produktu lietošanas tūlīt tīrīt zobus, bet izskalot muti ar ūdeni vai mutes skalošanas līdzekli un lietot košļeni bez cukura.

Dažādi lipīgi ēdieni

Paliekas no krekeriem, čipsiem, saldajiem batoniņiem un citiem tamlīdzīgiem ogļhidrātus saturošiem produktiem salīp ap zobiem un paliek tur vismaz 20 minūšu. Labāk būtu tādus ēst mazāk, bet pēc tam lietot košļājamo gumiju.

Novecošana

Cilvēkam kļūstot vecākam, kariess aktīvāk uzbrūk tur, kur ir vecas zobu plombas un kur smaganas atkāpušās no zobiem, tomēr tas nenozīmē, ka zobi būs jāzaudē. Zobārsts un higiēnists var ieteikt piemērotākās zobu pastas un kopšanas līdzekļus tieši šādai situācijai.

Zobu diega nelietošana

Zobārsti nebeidz uzsvērt, cik svarīgi ir katru dienu lietot zobu diegu. Tas palīdz notīrīt aplikumu no grūti pieejamām vietām, kur nav iespējams piekļūt ar zobu suku. Speciālisti atzīst, ka diegošanai mutes veselībā ir tāda pati nozīme kā tīrīšanai ar suku.

Aizraušanās ar balināšanu

Lai gan balinošie līdzekļi ir pārbaudīti un atzīti par drošiem, tie jālieto ar mēru. Ja zobus balina pārāk bieži, tie kļūst jutīgi, jo balinošie līdzekļi satur arī abrazīvus komponentus.