Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Kā pareizi kopt sejas ādu, kad ārā sals?

© f64

Laikā, kad sākam sajust ziemas salu, parasti bez ilgām pārdomām uzvelkam siltāku šalli un cimdus, taču – vai tāpat uzreiz atceramies parūpēties arī par savu sejas ādu? Diemžēl joprojām pastāv daudz mītu par to, kā jārūpējas par sejas ādu ziemā. Kā arī – bieži vien savus iemīļotos sejas kopšanas līdzekļus lietojam visu gadu, neaizdomājoties, ka aukstos laikapstākļos mūsu ādas vajadzības mainās. Par to, kā pareizi kopt sejas ādu ziemā, ieteikumos dalās BENU Aptiekas piesaistītā eksperte dermatoloģe Kristīne Zabludovska un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

3 mīti par ādas kopšanu ziemā - dermatoloģes skaidrojums

1. Mīts: vasarā āda jāmitrina, bet ziemā jābaro

Dermatoloģe K. Zabludovska uzsver: mitrinošs krēms obligāti jālieto arī ziemā. Tas gan nenozīmē, ka pilnībā jāaizmirst par barojošo krēmu. Arī tam jābūt kosmētikas somiņā gada aukstākajos mēnešos. Taču barojošais krēms jāizvēlas tad, kad dodies garās pastaigās, slēpo vai kā citādi baudi ziemas priekus. Šie krēmi ir taukaināki, un tie rada aizsargplēvīti, lai noturētu ādā mitrumu. Savukārt, ja dienu pavadi telpās, pietiek tikai ar mitrinošu krēmu. Tas palīdzēs ādai, kuru ietekmē apkures izraisītais sausais gaiss. Sejas ādai ar dažāda veida problēmām pievieno dermatologa izrakstīto ārstniecisko krēmu. Tāpat sejas kopšanu vari papildināt ar dažāda veida serumiem, kas satur Q10. Sejas ādai patiks, ja padzersi kādu uztura bagātinātāju: selēnu, D vitamīnu, naktssveces eļļu, zivju eļļu. Ādu uzlabos fiziskas aktivitātes svaigā gaisā, jo tad tā apskābekļojas. Tikai pirms tam neaizmirsti par barojošo krēmu! Jādzer arī pietiekami daudz šķidruma - līdz diviem litriem dienā - un jālieto sabalansēts uzturs. Ādai noteikti nepatiks salds un trekns ēdiens.

f64

2. Mīts: krēms ar saules aizsargfiltru SPF nepieciešams tikai vasarā.

Nē, arī ziemā mēs saņemam ultravioleto starojumu, taču ne tik intensīvi. Tomēr, ja ir spilgti zilas debesis un saule, jālieto krēms ar SPF 50. Pārējās dienās var izvēlēties krēmu ar SPF 30. Ir krēmi, kuros SPF ir 15-20, tas, protams, ir labāk, nekā vispār nelietot saules aizsargkrēmus, tomēr ieteicams izvēlēties krēmus ar augstāku SPF faktoru. Cilvēkiem, kuriem ir rozācija, sausa āda, akne, regulāri nepieciešams krēms, kas satur saules aizsargfiltru. Vējš, mitrums un saule ir vissliktākā kombinācija, jo tā ādu kairina un pārsausina. Tas veicina slimības paasinājumu, jo paplašinās un veidojas jauni asins kapilāri, kas seju padara sārtu, kuperozu. Ādu īpaši kairina temperatūras svārstības, piemēram, vienu dienu -2, bet otru +2.

3. Mīts: par ādas rūpīgu attīrīšanu vairāk jāuztraucas vasarā.

Jebkāda tipa sejas āda neatkarīgi no gadalaika ir jāattīra divas reizes dienā un arī jāmitrina divas reizes dienā - no rīta un vakarā. Jebkura āda jānotīra ar micelāro ūdeni, putām vai citu attīrošu līdzekli. Noteikti izvēlies tikai vienu attīrošu līdzekli, nevis micelāro ūdeni, gelu un vēl putas. Skrubi ādas kopšanai pievieno vienu līdz divas reizes nedēļā, bet ne biežāk, jo tā var pārkairināt ādu.

Ja Tev ir rozācija

Rozācija ir ādas slimība, un tai var būt dažādas pakāpes - sākot no viegla sārtuma līdz pat smagākajai stadijai: ar sarkaniem vaigiem un uzblīdušu degunu. Pilnībā izārstēt rozāciju diemžēl nav iespējams, taču var kontrolēt, lai tā neprogresētu. Šādai sejai raksturīgi paplašināti kapilāri jeb kuperoze. Jo vairāk šādu paplašinātu kapilāru, jo lielāks ir ūdens zudums, kā rezultātā rodas ādas sausums un kairinājums: velkošas, kņudinošas, dedzinošas sajūtas. Kairina burtiski jebkas - saule, vējš, mitrums, ūdens.

Atkarībā no stadijas papildus varbūt jāpievieno antibiotiku saturoši krēmi vai pat jālieto antibiotikas iekšķīgi. Paplašinātos kapilārus iespējams ārstēt ar lāzerterapiju. Lai rozācija neprogresētu, lāzerprocedūras ieteicams veikt regulāri - reizi gadā vai reizi divos gados. Procedūru skaitu nosaka dermatologs, ņemot vērā ādas stāvokli.

Pareiza ādas kopšana ziemā

K. Zabludovska skaidro - ieteicams izvairīties no krēmiem, kas satur smaržīgas vielas, tiem jābūt neitrāliem un dermatoloģiski pārbaudītiem. Krēmus nav ieteicams bieži mainīt. Ja vasarā aizliegts sauļoties, tad ziemā - apmeklēt solāriju, jo pēc tam rodas pigmenta plankumi un citas problēmas.

Āda obligāti jāmitrina un jāaizsargā no saules, izvēloties krēmu ar SPF 50 vai vismaz SPF 30, un, aukstākā laikā dodoties pastaigā, izvēlies kādu biezākas konsistences krēmu

Ja Tev ir sausa āda

Šajā gadījumā sūdzības ir līdzīgas kā rozācijai: pārsvarā velkoša sajūta. Neatkarīgi no iemesla āda bieži sajūt kairinājumu, jo tai pietrūkst aizsargslānīša, ko veido lipīdi. Sausa āda īpaši raksturīga gados vecākiem cilvēkiem. Ja sejas āda ilgstoši ir sausa, var attīstīties sausās ādas dermatīts, ko raksturo sarkani plankumi un ādas iekaisums. Dažkārt āda lobās, īpaši ap degunu, uz vaigiem, un ir redzams apsārtums uz plakstiņiem, stāsta dermatoloģe.

Kā kopt sausu ādu?

Biežāk un intensīvāk ādu pabaro ar kādu barojošāku krēmu, jo īpaši, dodoties pastaigā. Barojošs krēms palīdzēs izveidot aizsargplēvīti, kas ādu pasargās no kairinājumiem un ūdens zuduma. Ārkārtas gadījumos pirms došanās ārā vari uzsmērēt vazelīnu, īpaši ap mutes kaktiņiem, degunu, kas labi izolēs no aukstuma un vēja. Vazelīns īpaši der pārdevējām, kas ziemā strādā ārā tirgū, - jāuzklāj arī uz rokām, pirkstiem, kā arī elkoņiem un ceļiem.

Tomēr nebūt nav tā, ka ikdienā jāizvēlas tikai barojošie krēmi. Āda ir arī jāmitrina! Sausas ādas īpašniekiem ātrāk parādās krunciņas, tāpēc biežāk jāveic mitrinošas procedūras - dziļā mitrināšana, mitrinošu vielu uzklāšana uz ādas. Pēc pirtīm un vannām jāuzklāj mitrinošais krēms.

Farmaceita padoms

BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa uzsver - ziemā ādai ir nepieciešamas īpašas rūpes, jo tā jāpasargā gan no skarbajiem un mainīgajiem laikapstākļiem, gan no sausā gaisa, ko rada apkure. Arī ēdienkarte ziemā mums ir krietni atšķirīga no vasaras, kad esam lutināti ar vietējām dabas veltēm, tāpēc ādas veselībai var pietrūkt kādu vitamīnu un minerālvielu. Par visiem šiem faktoriem vajadzētu padomāt, izvēloties ādas kopšanas līdzekļus un uztura bagātinātājus ziemai. Izvēloties sejas kopšanas līdzekļus ziemai, pievērs uzmanību, lai tie būtu piemēroti tieši Tavam ādas tipam un problēmām. Taukainas ādas īpašniekiem neieteiktu izvēlēties īpaši barojošus sejas krēmus, jo tas var radīt nevajadzīgus ādas poru aizsprostojumus un iekaisumus. Tāpat mitrinošos krēmus rīta pusē ieteicams uzklāt uz ādas vienu stundu pirms došanās ārā. Savukārt no uztura bagātinātājiem vislabāk noderēs taukvielām un aminoskābēm bagātināti produkti, kas tik ļoti nepieciešami nelabvēlīgu laika apstākļu gadījumos.

Vienlaikus farmaceite atgādina: katram no mums var būt ļoti atšķirīgas vajadzības ādas kopšanā, tādēļ, lai pareizi izvēlētos kopšanas līdzekļus un uztura bagātinātājus tieši Tavai ādai, ieteicams veikt ādas stāvokļa pārbaudi. Šī pārbaude ir pieejama aptiekās uz vietas un sniedz detalizētus datus par ādas stāvokli. Balstoties uz tiem, skaistuma speciālists ieteiks produktus tieši Tavām vajadzībām.