Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Gripas sezonas laikā pieaug risks saslimt pašā ārstniecības iestādē, norāda infektologs

© Jānis Saliņš/F64 Photo Agency

Gripas sezonas laikā pieaug risks saslimt pašā ārstniecības iestādē, norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs, infektologs, hepatologs Māris Liepiņš.

Viņš uzsvēra, ka gripas pacientiem var attīstīties akūtas vai saasināties hroniskas sirds vai neiroloģiskas saslimšanas, kuru dēļ tie tiks hospitalizēti. "Šie pacienti var kalpot kā gripas avots citiem pacientiem, kuri jau atrodas stacionārā ar hronisku saslimšanu paasinājumu - sirds asinsrites traucējumiem, cukura diabētu, onkoloģiskajām slimībām, centrālās nervu sistēmas, nieru un aknu saslimšanām," skaidroja mediķis.

Gripas epidēmijas laikā arī RAKUS stacionāros noteikti ierobežojumi pacientu apmeklējumiem. Šī iemesla dēļ apmeklētājiem jārēķinās ar ierobežojumiem, dodoties uz stacionāriem "Gaiļezers" un "Biķernieki", ka arī Latvijas Onkoloģijas centru, Tuberkulozes un plaušu slimību centru, kā arī Latvijas Infektoloģijas centru.

RAKUS informēja, ka noteiktie ierobežojumi nozīmē to, ka tuvinieku apmeklēšana slimnīcas palātās ir iespējama tikai īpašos gadījumos, to iepriekš saskaņojot ar nodaļas personālu. Vienlaikus, ja vien iespējams, slimnīca aicina atlikt tikšanos ar stacionētiem pacientiem.

Īpaši RAKUS vēlas uzrunāt pacientus, kuriem tuvākajā laikā paredzētas plānveida operācijas. Lai pasargātu sevi no iespējamām komplikācijām, slimnīcas mediķi aicina pārrunāt ar savu ārstu iespējas plānoto operāciju atlikt līdz gripas epidēmijas beigām, kā arī pārrunāt iespējas veikt vakcinēšanos pret gripu, ja tas vēl nav izdarīts.

Slimnīcā uzsver, ka kategoriski palātās netiks ielaisti cilvēki ar kādām augšējo elpceļu slimību pazīmēm.

Saskaņā ar RAKUS sniegto informāciju, ikdienas ar aizdomām par gripu Latvijas Infektoloģijas centrā stacionē vidēji desmit pacientus vidēji smagā vai smagā stāvoklī. Šodien, 16.janvārī, stacionārā ar gripu ārstējas 44 pacienti, no tiem 24 ar gripas ierosinātu pneimoniju. Kopumā stacionārā ar akūtu infekcijas slimību ārstējas 128 pacienti.

LETA jau vēstīja, ka pagājušajā nedēļā Valmierā gripas pacientu skaits sasniedzis epidēmijas slieksni, tāpēc no 15.janvāra Latvijā izziņots gripas epidēmijas sākums, informēja SPKC.

Vidēji Latvijā gripas intensitāte sasniegusi 52,8 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju. Gripa šosezon Latvijā jau laupījusi divu cilvēku dzīvības.

Par pagājušajā nedēļā stacionētiem pacientiem ar gripu ziņoja Rīgas, Jelgavas, Liepājas, Rēzeknes, Ventspils un Jēkabpils slimnīcas, kurās hospitalizēti 113 pacienti, no tiem 33 pacienti ar gripas izraisītu pneimoniju. Kopš gripas sezonas sākuma kopumā ziņots par 428 hospitalizētiem pacientiem, no tiem 72 gripas izraisītas pneimonijas gadījumos.

Kā norāda SPKC, vissmagāk ar gripu slimo gados vecāki un cilvēki ar hroniskām saslimšanām - sirds un asinsvadu, plaušu un nieru hroniskām slimībām, cukura diabētu, onkoloģijas slimnieki, pacienti ar hroniskām infekcijām un cilvēki, kuriem ir novājināta imunitāte. Gripa ir īpaši bīstama maziem bērniem un grūtniecēm.

Ja radušās aizdomas par saslimšanu ar gripu, vispirms iedzīvotāji tiek aicināti telefoniski sazināties ar savu ģimenes ārstu, lai pārrunātu labāko risinājumu palīdzības saņemšanai. Akūtā gadījumā iespējams vērsties pie sava ģimenes ārsta tā sauktās "akūtās stundas" laikā, kad pacientu pieņemšana notiek bez iepriekšēja pieraksta. Savukārt lauku teritorijās iedzīvotāji var zvanīt arī uz feldšerpunktiem.

Ārpus ģimenes ārstu darba laika medicīniskus padomus var saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas darba dienās pieejams no plkst.17 līdz 8, savukārt brīvdienās - visu diennakti. Ar tālruņa speciālistiem iedzīvotāji aicināti sazināties arī gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā.

Latvijas pilsētās valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību var saņemt pie dežūrārstiem, kuri sniedz medicīniskas konsultācijas ģimenes ārsta kompetences ietvaros. Dežūrārsts ir tiesīgs arī atvērt darbnespējas lapu un izrakstīt zāļu receptes. Savukārt ārpus Rīgas un lielajām pilsētām iedzīvotājiem palīdzību sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos un uzņemšanas nodāļās slimnīcās.