Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Jaunās iekārtas Austrumu slimnīcā slimību izpētīs sīkāk un pacientam saudzīgāk

21. GADSIMTS arī Rīgas Austrumu slimnīcā. 15 gadu nokalpojušās datortomogrāfijas iekārtas nomaina jaunas, kuras ļauj izmantot mazāku starojumu, bet iegūt labāku attēlu. Jaunajās radiologu darba vietās ir specializēta programmatūra attēlu rekonstrukcijām, kas ļauj slimību novērot dinamikā © Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Jaunās Rīgas Austrumu slimnīcas iekārtas ļaus samazināt izmeklējuma laikā saņemto starojuma dozu no 20 līdz pat 50 procentiem, nezaudējot attēlu kvalitāti, bet – tieši otrādi – iegūstot labāku attēlu ar zemāku starojuma devu, par slimnīcas jaunieguvumiem stāsta Diagnostiskās radioloģijas centra vadītāja Māra Epermane.

Rīgas Austrumu slimnīcā uzstādīti trīs jaunākās paaudzes datortomogrāfi, tie iegādāti, jo iepriekšējās iekārtas bija nokalpojušas, piemēram, vecākā no tām lietošanā bija jau 15 gadu. Tas ļauj valsts lielākajā slimnīcā un onkoloģisko slimību ārstniecības iestādē būtiski uzlabot vēža un citu sarežģītu slimību diagnostiku. Datortomogrāfijas metodes pamatā ir slāni pēc slāņa rentgenstarojuma rezultātā iegūts attēls, kuru pēc tam var apstrādāt un veidot dažādas rekonstrukcijas brīvi izvēlētās plaknēs, kā arī 3D attēlus. Jo plānāks slānis, jo attēli ir precīzāki, līdz ar to arī precīzāka diagnostika. «Vecā tehnoloģija, kas bija astoņu un 16 slāņu datortomogrāfija, ir nomainīta pret 128 un 256 slāņu datortomogrāfiem. Tomēr ne tikai šajos skaitļos ir būtība, bet gan tajā, ka lielākajā valsts slimnīcā tagad tiks nodrošināta mūsdienīga pieeja pacientu drošībai un izmeklējumu efektivitātei un augstāka diagnostiskā kvalitāte,» uzsver slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis. Tās būs arī lielākas iespējas minimālā laikā nokļūt līdz precīzai diagnostikai sarežģītu patoloģiju gadījumos - infarkta, insulta, vēža diagnostikā - un līdz ar to arī ātri uzsākt efektīvu mūsdienīgu ārstēšanu. Iekārtu kopējā vērtība ir 2,5 miljoni eiro.

Daktere Māra Epermane stāsta, ka jaunās iekārtas ļaus samazināt izmeklējuma laikā saņemto starojuma devu, nezaudējot attēlu kvalitāti. «Bet otra labā ziņa ir tā, ka jaunās tehnoloģijas ļauj samazināt pacientiem ievadīto kontrastvielas daudzumu,» saka M. Epermane, «iekārtas ir nesalīdzināmi ātrākas, un vienā spuldzes griezienā, kas ir 0,65 un mazāk sekunžu, var uzreiz iegūt vairāk informācijas, vairāk attēlu «šķēlīšu», no kurām veidot pārskatāmus, precīzus pat nelielu asinsvadu, patoloģisku veidojumu, asins plūsmas rekonstrukciju attēlus. Tas ļaus operējošiem ķirurgiem precīzāk plānot operācijas apjomu un noteikt ārstēšanas rezultātu vai mainīt tās taktiku, piemēram, redzot, ka veidojums ir dinamikā samazinājies.»

Jaunā iekārta, kas uzstādīta Latvijas Onkoloģijas centrā, ir īpaši piemērota onkoloģisko slimību diagnostikai. Ar to būs iespējams veikt arī tēmēto biopsiju, proti, ar speciālas adatas palīdzību paņemt no veidojuma vai aizdomīga rajona audu gabaliņu mikroskopiskai izmeklēšanai. Līdz šim Rīgas Austrumu slimnīcā šādas iespējas nebija.

Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Savukārt datortomogrāfijas iekārta, kura stacionārā Gaiļezers nomainīja novecojušo astoņu slāņu iekārtu, pašlaik vienā spuldzes apgriezienā iegūst 256 attēlus. Ar šo iekārtu, pateicoties jaunām attēlu apstrādes programmām, plānots veikt asinsvadu izmeklējumus jeb angiogrāfijas. Radiologiem ir arī sešas jaunas darba vietas ar specializētu programmatūru attēlu rekonstrukcijām asinsvadu, orgānu asins plūsmu, kā arī veidojumu salīdzināšanai dinamikā, kas ir īpaši nozīmīgi insultu, asins izplūdumu gadījumos galvas smadzenēs, kā arī vēža dinamiskai novērošanai. Datortomogrāfija kļūs pieejamāka arī pacientiem ar metāliskiem implantiem, jo tiek izmantota specializēta programma, kas novērš implanta radīto attēla kropļojumu, kas veidojas, piemēram, pēc abu gūžas locītavu endoprotezēšanas.