Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Noderīgi padomi, lai izvairītos no zobu bojājumiem

© f64

Smaids esot vislabākā rota. Tomēr, ko darīt, ja zobu veselība sagādā problēmas? Lai pēc iespējas retāk būtu nepieciešama zobārsta palīdzība, zobi jākopj jau no agras bērnības un zobu higiēnai jākļūst par ikdienas ieradumu. Kā izvairīties no zobu bojājumiem ar pareiziem ikdienas zobu kopšanas ieradumiem – padomos dalās BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, zobu higiēniste un RSU lektore Anda Mironova un BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa.

Galvenie zobu bojājumu iemesli

Zobu higiēniste A.Mironova uzsver - viens no biežākajiem iemesliem, kāpēc bojājas zobi vai arī rodas smaganu iekaisumi, ir nepietiekama mutes higiēna. Mute nav ēdiena noliktava, kurā nebaltai dienai starp zobiem būtu jāglabā ēdienu paliekas un jāauklējas ar mīksto aplikumu. Ja ļaujam mutē baktērijām vairoties, zobi sāk bojāties un smaganas iekaist. Pašas baktērijas negrauž ne zobus, ne smaganas, bet to aktīvi paveic baktēriju izdalītie toksīni un skābe. Mutē baktērijas barojas no pārtikā esošā cukura, kas tām palīdz ražot skābi. Skābe šķīdina zobu emalju, toksīni rada smaganu iekaisumu. Ja tiek veikta elementārā higiēna, bet zobi tik un tā stipri bojājas, tad jāsamazina saldumu lietošana. Ikdienā pati svarīgākā ir tīrīšana ar zobu suku un zobu pastu.

Zobu sukas izvēle

Ārste skaidro - zobu sukas ir dažādas, tādēļ katrs var atrast sev vispiemērotāko un tīkamāko. Zobu tīrīšana jāveic ar tādu, kuras sariņi ir mīksti (uz iepakojuma rakstīts “soft”). Savukārt bērnu zobu sukai jābūt ar mazāku galviņu. Jo mazāks bērns, jo mazāka zobu sukas galviņa!

Pēc zobu tīrīšanas no sariņiem rūpīgi jāizmazgā zobu pasta, kas ir pilna ar dažādām baktērijām. Zobu suka jāmaina ik pēc trim mēnešiem - ne tikai tāpēc, ka nodilst sariņi, bet galvenokārt tāpēc, ka tajā savairojas baktērijas, lai arī cik cītīgi mēs suku skalotu. Nekad nedrīkst lietot otra cilvēka zobu suku - katram jābūt savējai! Iespējams izvēlēties arī mehānisko zobu suku, kas veic ļoti ātras kustības. Tad ir svarīgi iemācīties tās pielikt pie smaganām un zobiem 45 grādu leņķī. Arī mehāniskajām sukām ik pēc trim mēnešiem jāmaina uzgaļi. Tās ir noderīgas cilvēkiem ar kustību traucējumiem vai veciem ļaudīm, kā arī pieaugušajiem, kuriem tehnoloģijas ir stimuls nodarboties ar zobu tīrīšanu.

Zobu pastas izvēle

Izvēloties zobu pastu, jāapsver, kas tai jāpaveic, - jāstiprina zobi, jāuzlabo to krāsa, jānoņem zobu jutība vai jāsadziedē iekaisušas smaganas. Zobu pasta atvieglo aplikuma noņemšanu un padara tīrīšanas procesu patīkamu. Tai pievienotās aktīvās vielas vēl papildus veic mutes veselību uzlabojošas funkcijas.

Pirms iegādāties zobu pastu, jāizlasa, cik liela tajā ir fluora koncentrācija. Vēlams, lai šis skaitlis būtu ne mazāks par F 1000 ppm.

Ja konkrētajā pastā ir antiseptiķi, tad tādu drīkst lietot tikai pieaugušie vai pusaudži, konsultējoties ar zobu higiēnistu vai zobārstu. Savukārt, ja zobu pastā ir ārstniecības augi vai abrazīvas vielas, šādu pastu nedrīkst lietot bērni un cilvēki ar jutīgiem zobiem.

Uz daudzām zobu pastām ir rakstīts “whitening” jeb “baltinošās”. Vai tās padara zobus baltākus? Ir jāskatās šo zobu pastu sastāvs. Dažām ir vienkārši palīgvielas, kas palīdz labāk notīrīt aplikumu no zobiem, - šāda pasta baltina. Ir arī zobu pastas, kuru sastāvā ir ūdeņraža peroksīds vai karbamīda peroksīds - šīs zobu pastas balina, stāsta A.Mironova.

Kā pareizi tīrīt zobus?

Jāievēro secība. Vispirms tīra kožamās virsmas, tad ārējās, visbeidzot iekšējās virsmas. Zobiem netīk ātra to notīrīšana. Statistika vēsta, ka vidēji cilvēki zobu tīra 46 sekundes, bet būtu jātīra 2-3 minūtes vai arī jāveic 10 kustības vienā vietā, turklāt zobu sukai pie zobiem un smaganām jābūt 45 grādu leņķī. Zobi jātīra vismaz divas reizes dienā. Pirmā reize var būt pirms brokastīm, pēc brokastīm, pēc otrajām brokastīm vai pēc pusdienām, bet otrā un vissvarīgākā - pirms gulētiešanas.

Zobu diegošana

Zobiem ir piecas virsmas, taču pucējot zobus ar suku un pastu, notīrām tikai trīs no tām, sāni paliek neskarti, tāpēc jāņem talkā zobu diegs. Vienīgi ar diegu var iztīrīt starp zobiem sakrājušos mīksto aplikumu. To vajadzētu lietot katru vakaru, turklāt var sākt lietot jau no piecu sešu gadu vecuma, kad izšķiļas sestie dzerokļi, kas izvietojas cieši kopā un tāpēc tiek sliktāk notīrīti.

Zobu diegs neuzlabo zobu veselību, bet palīdz to saglabāt. Zobu diegošanu ieteicams veikt katru vakaru, bet ļoti lieliem sliņķiem - vismaz trīsreiz nedēļā. Taču, ja ir smaganu kabatas, plombu pārkares, tilti, kroņi vai implanti, tam laiks jāatvēl katru dienu, jo zem mākslīgajām konstrukcijām sakrājas ēdiena paliekas un tās var radīt nepatīkamu aromātu un sabojāt blakus esošos zobus.

Veselu zobu īpašnieki var iztikt ar pašu vienkāršāko un lētāko zobu diegu, bet jāņem vērā, ka tas var pūkoties, plīst un iesprūst starp zobiem. Turklāt tas nebūs piemērots, ja mutē ir nekvalitatīvas plombas. Ja ar diegu gadās plombu izraut, tas nozīmē, ka zobs zem tās sācis bojāties un plomba tik un tā būtu jāmaina. Vispiemērotākais ir vaskotais diegs, kas labāk slīdēs starp zobiem.

Lielākām un arī normālām zobu starpām var izmantot diegus “expanding”, kas, saskaroties ar siekalām, piebriest un labāk izceļ sakrājušos aplikumu no spraugām. Savukārt cilvēkiem ar protezētiem zobiem jālieto speciāls diegs “super floss”, kura viens gals ir ciets, lai to varētu pabāzt zem mākslīgās konstrukcijas.

Mutes skalojamā līdzekļa izvēle

Šo līdzekļu mērķi ir dažādi, tāpēc tie jāizvērtē pēc vajadzības. Ārstnieciskie, kuru sastāvā ir hlorheksidīns, lietojami akūtu smaganu iekaisumu gadījumā, pēc zobu raušanas, profesionālās higiēnas u. c. Parasti ieteicams lietot tikai 1-2 nedēļas.

Fluoru saturošie mutes skalojamie līdzekļi nepieciešami zobu emaljas nostiprināšanai, jutības noņemšanai. Jāskalo tūlīt pēc zobu tīrīšanas. Zobu emaljas nostiprinošs efekts panākams tikai tad, ja fluors ir šādā koncentrācijā: 0,05% Na F un 0,2% Na F. Ja fluora koncentrācija ir zemāka, tas būs tikai ūdens ar patīkamu garšu.

Spirtu saturošos mutes skalojamos līdzekļus drīkst lietot tikai pusstundu pēc zobu tīrīšanas. Savukārt nedrīkst tos lietot bērni līdz 18 gadu vecumam, veci cilvēki, kā arī tie, kuriem ir kādas hroniskas saslimšanas. Labāk lietot tikai 1-2 nedēļas, lai izsargātos no gļotādas sausināšanas un zobu plombu deformācijām.

Augu valsts sastāvdaļas mutes skalojamajā līdzeklī var iekrāsot zobus, padarot tos tumšākus. Tāpēc šādu mutes skalojamo nevajadzētu lietot ilgstoši.

Kad lieto starpzobu birstītes?

Tās noder, kad smaganu spicītes starp zobiem ir nosēdušās un veidojas tukšumi starp zobiem, kur viegli ieķerties ēdiena paliekām un aplikumam, kā arī, ja ir smaganu kabatas vai tilti. Starpzobu birstītēm ir dažādi izmēri, tāpēc tās ieteicams izvēlēties, konsultējoties ar zobu higiēnistu, lai noteiktu piemērotākās, pareiza izmēra.

Farmaceita padoms

BENU Aptiekas farmaceite Zanda Ozoliņa atklāj, ka aptiekās cilvēki visbiežāk vēršas ar jutīgu zobu un asiņojošu smaganu problēmām. Bieži vien tam par iemeslu ir nepareizas zobu pastas un zobu sukas izvēle. Aptiekā farmaceits, izjautājot pacientu, cenšas piemeklēt vispareizāko risinājumu, un, ja tomēr kopīgiem spēkiem problēma netiek atrisināta, tad iesakām griezties pie speciālista.

Šobrīd aptiekās pieejamo mutes dobuma veselības līdzekļu klāsts ir ļoti liels, tādēļ iespējams atrast katram piemērotus līdzekļus. Pašiem mazākajiem pacientiem ieteicamas zobu pastas bez fluora, jo bieži vien tās tiek „apēstas”, ne izpļautas ārā. Pēc pirmā zobu higiēnista apmeklējuma, mazajiem uz nakti pēc zobu iztīrīšanas iesaka lietot fluora tabletes, kas stiprinās zobu emalju. Līdz 6 gadu vecumam fluora tablešu devu palielina, un, ja ar zobiņiem viss ir kartībā, tad lietot medikamentu vairs nav nepieciešams. Lielākiem bērniem lieto zobu pastu ar noteiktu fluora saturu, kas ir kā papildterapija veselam un skaistam smaidam.

Pieaugušie bieži „grēko”, izvēloties sev nepiemērotus zobu kopšanas līdzekļus. Lieto zobu pastas, kas ir abrazīvas un palielina zobu jutīgumu, aizmirst laicīgi nomainīt zobu suku, un, sev zināmu apsvērumu dēļ, laicīgi neapmeklē speciālistus.

Lai rūpētos par savu zobu un mutes dobuma veselību, noteikti jāņem vērā zobārsta ieteikumi. Laicīgi ieteicams veikt zobu higiēnu, lai izvairītos no lielākiem emaljas bojājumiem.

Atcerieties - skaists smaids ir katra cilvēka rota un pozitīvs dienas sākums!