Iemesli, kāpēc paģiras reizēm ieilgst

© Jānis Saliņš, F64 Photo Agency

Žēl, ja jaunais gads sākas ar paģirām, bet tā diemžēl gadās. Ir zināms mierinājums, ka nepatīkamais stāvoklis drīz pāries, taču ir vairāki faktori, kas liek tam ieilgt.

Paģiras tiek skaidrotas ar acetaldehīda iedarbību, tas rodas, oksidējoties spirtam, un ir toksiskāks par pašu spirtu, traucē organismam normāli pārstrādāt uzturvielas, tās uzkrājas un rada vēl lielāku saindēšanos. Sausums mutē, galvassāpes, drebuļi, apsārtušas acis, slikta dūša, vājums, asinsspiediena svārstības, paaugstināta jutība pret gaismu un skaņām, cilvēks var kļūt ļoti aizkaitināms vai, gluži otrādi, apātisks un nomākts. Alkohols arī pastiprināti izvada no organisma magniju, bet magnija deficīta izpausmes ir galvassāpes, nervozitāte, muskuļu vājums, krampji, sirds «kūleņošana» u.c. Jo vairāk izdzerts, jo ilgāks laiks vajadzīgs aknām, lai tiktu galā ar sekām - tas ir vispārzināms fakts. Bet ir arī citi apstākļi, kas paildzina uzdzīvotāju ciešanas, raksta Woman’s Health.

***

• Par maz ūdens. Alkoholam ir izteikts atūdeņojošs efekts, līdz ar ūdeni tiek zaudēti arī elektrolīti, un tas palēnina atindēšanās procesu. Ir vērts katrai alkoholiska dzēriena glāzei uzdzert glāzi ūdens un arī nākamajā dienā dzert daudz ūdens.

• Slikta miega kvalitāte. Lai gan alkohols it kā uzdzen miegu, izgulēšanās nav pilnvērtīga. Jo sliktāk guļ, jo sliktāk jūtas un attiecīgi atkal sliktāk guļ - veidojas apburtais loks.

• Lietots tumšas krāsas alkohols. Konstatēta saistība starp paģiru ilgumu un grādīgo dzērienu krāsu - tumšākos dzērienos ir vairāk raudzēšanas blakusproduktu, kas padara paģiras ilgākas. No šāda viedokļa sliktākie dzērieni ir viskijs, rums, sarkanvīns un brendijs, bet baltvīns, degvīns un džins - mazāk kaitīgi.

• Gadu nasta. Cilvēkam kļūstot vecākam, organisma atindēšanās spēja iet mazumā un vajadzīgs ilgāks laiks, lai pārstrādātu uzņemto alkoholu.

• Noteiktu uzturvielu nepanesība, bieži vien pašam cilvēkam to neapzinoties. Piemēram, glutēns alū, cukurs saldos kokteiļos, sulfīti vīnā. Pat viena dzēriena glāze tādā gadījumā var izraisīt ilgstošas paģiras.

• Alkohols lietots tukšā dūšā. Alkohols kairina kuņģa gļotādu, kas rada vēdera sāpes un nelabumu, liek svārstīties cukura līmenim asinīs, un tas viss veicina smagākas un ilgākas paģiras. Ja kuņģī ir barība, tā palēnina alkohola uzsūkšanos.

• Sievietēm - alkohols lietots īpašajās dienās. Organismā notiekošie procesi šajā laikā jau paši par sevi nedaudz atņem enerģiju, bet alkohols visu pasliktina vēl vairāk.

• Noteiktu medikamentu lietošana. Lielākā daļa medikamentu tiek sašķelti aknās un nierēs. Tādi ir daudzi pretsāpju medikamenti, antidepresanti, holesterīna līmeni un asinsspiedienu pazeminošas zāles, arī antibiotikas. Alkohols rada šiem orgāniem papildu slodzi, un tiem nākas strādāt ilgāk un smagāk, sekas var būt nopietnākas, piemēram, aknu bojājums. Medikamentu lietotājiem jānoskaidro pie sava ārsta, kāda varētu būt zāļu mijiedarbība ar alkoholu un vai ārstēšanās vispār ir savienojama ar alkohola lietošanu.

Veselība

Kartupeļi ir neatņemama latviskas virtuves un arī kultūras koda sastāvdaļa, tomēr modernā dzīvesveida piekritēju vidū par šo ogļhidrātiem bagāto dārzeni cirkulē dažādi mīti - netrūkst pat tādu, kas tieši tupeņus vaino daudzās veselības problēmās un mudina neēst vispār. Lai saprastu, vai ieguvums no vecmāmiņas kartupeļu talkas ir tikai rudenīgas bildes sociālo tīklu profiliem, vai tomēr vērtīgi ir arī paši kartupeļi, ko gatavot visa gada garumā, nacionālais mazumtirdzniecības veikals ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni skaidro četrus populārākos mītus par kartupeļiem.

Svarīgākais